Americké volby: Biden získal po přepočtu hlasů ve Wisconsinu, nařízeném Trumpem, další hlasy

28. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
 

V důsledku přepočtu volebních hlasů v největším okrese v americkém státě Wisconsin, který požadovala volební kampaň Donalda Trumpa. Po přepočtu stoupl počet hlasů pro Bidena o 257, pro Trumpa o 215. Zisk pro Bidena byl 132 hlasů navíc nad Trumpem.

 

Trumpova kampaň požadovala přepočet hlasů ve dvou okresech ve Wisconsinu, za nějž zaplatila podle místních zákonů tři miliony dolarů. Přepočet hlasů v Dane county má skončit v neděli. Trumpova kampaň se ještě snaží žalovat Wisconsin ohledně volebních výsledků v tomto státě, avšak dochází jí čas. Wisconsin bude certifikovat své volební výsledky v úterý.

V pátek prohrál Trumpův právní tým brutálně svou věc ve Filadelfii, kdy tamější federální odvolací soud její žalobu proti výsledkům voleb označil za "naprosto bezpředmětnou". Trump chce věc vzít k americkému Nejvyššímu soudu, který by měl být nyní zaujatý v jeho prospěch, avšak Washington Post upozorňuje, že má možnost pouze žádat u Nejvyššího soudu, aby tentýž federální soudce ve Filadelfii žalobu znovu přezkoumal.

Trump dál tvrdí bez důkazů, že americké volby byly podvod. Jeho tvrzení, že stát Georgia, kde vyhrál Biden, má naprosto podvodný volební systém, velmi znepokojuje tamější republikány. Svým tvrzením o podvodnosti volebního systému v Georgii totiž Trump ohrožuje druhé kolo hlasování pro dva senátory z Georgie, které se má konat 5. ledna. Pokud by v tomto hlasování nezvítězilu republikáni, Senát bude pod kontrolou Demokratické strany. Republikáni v Georgii se obávají, že jestliže bude Trump neustále lhát, že volební systém v Georgii, který spravují republikáni ! je podvodný, republikánští voliči prostě k volbám senátorů nepřijdou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6631

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020