Británie: Každý pátý starší občan je obětí týrání

29. 11. 2020

čas čtení 1 minuta



Koronavirus situaci ještě zhoršil, protože zranitelní lidé přišli o kontakty s přáteli, sousedy a s vnějším světem


Jakápak je asi v tomto ohledu situace v České republice? Budeme o tom v nadcházejícím týdnu interviewovat Jana Lormana z organizace Život90. (JČ)

Šikana a týrání starších lidí dosáhla v Británii "bezprecedentní míry", konstatuje charitativní organizace Hourglass. Zjistila průzkumem, že až 20 procent lidí v Británii, starších 65 let, je obětí šikany či týrání. Předchozí odhady byly nižší. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že globálně je týrán každý šestý člověk starší šedesáti let.

Z průzkumu také vyplynulo, že mnoho lidí nepovažuje týrání a šikanu starších lidí za nic vážného. Více než třetina dotazovaných si nemyslí, že "nevhodné sexuální akty zaměřené na starší lidi" jsou zneužíváním. Je ohromující, že až 30 procent lidí nepovažuje "strkání, fackování či bití starší osoby" za její týrání. 32 procent lidí si myslí, že "odebírání cenností z příbytků starších lidí bez jejich svolení" je zcela přijatelné. Šokující je, že podstatná část dotazovaných nepovažuje šikanování starších lidí za šikanu, konstatoval Richard Robinson, ředitel organizace Hourglass.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6129

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020