USA tvrdí, že nálet, který v roce 2019 usmrtil syrské ženy a děti, byl oprávněný

18. 11. 2021

čas čtení 3 minuty

Americká armáda poprvé potvrdila provedení náletu v Sýrii v roce 2019, při kterém zahynulo až 80 lidí - převážně žen a dět. Pentagon nicméně tvrdí, že úder byl oprávněný, protože zabil bojovníky Islámského státu (IS), kteří útočili na koaliční síly.

Potvrzení amerického Centrálního velení následovalo po zprávě deníku New York Times, v níž bývalí i současní představitelé Pentagonu říkají, že došlo k ututlání pravděpodobného válečného zločinu. Centrální velení tvrdí, že vzhledem k tomu, že některé ženy a děti se chopily zbraní na straně IS, ať už z indoktrinace nebo z vlastního rozhodnutí, "nemohou být striktně klasifikovány jako civilisté", informuje list Guardian

 

Úder byl proveden 18. března 2019 na město Baghúz ležící na řece Eufrat, která tvoří syrsko-iráckou hranici, kde Syrské demokratické síly (SDF) s leteckou podporou USA obléhaly poslední organizované zbytky IS v Sýrii.

Zpráva Times uvádí, že dvě bomby byly svrženy na dav žen a dětí, který se snažil uniknout z místa bojů na břehu Eufratu. Tyto osoby byly americkým bezpilotním letounem řízeným z Kataru identifikovány jako civilisté. Times píše, že operátoři dronu na letecké základně Al-Udeid byli ohromeni, když viděli první 500librovou bombu svrženou americkým letounem F-15E a poté druhou - 2 000librovou bombu - svrženou na ty, kdo přežili první výbuch..

"Kdo to shodil?" zeptal se podle zprávy jeden z analytiků v chatovacím systému, který používají ti, kdo sledují záběry z dronů. Během několika minut právní úředník hovořil o možném válečném zločinu, který je třeba vyšetřit, a nařídil pořízení záznamu z dronu a dalších důkazů. Podle prvotního odhadu bojových škod je počet obětí 70. Žádné nezávislé vyšetřování však nikdy nebylo provedeno.

Právník letectva Dean Korsak předal případ generálnímu inspektorovi Pentagonu, ale následná zpráva byla zbavena jakékoli zmínky o úderu. Korsak poté zaslal podrobnosti o incidentu senátnímu výboru pro ozbrojené služby.

"Tím, že jsem to poslal, se vystavuji velkému riziku vojenské odplaty," napsal Korsak výboru v e-mailech, které získal deník Times.

Vyšetřování deníku New York Times zjistilo, že k leteckému útoku na Baghúz byla povolána stínová jednotka amerických speciálních sil známá jako Task Force 9, která fungovala nezávisle na operačním středisku v Kataru a která podle všeho obešla postupy zavedené za účelem minimalizace civilních obětí.

Ústřední velení USA uvedlo, že kontextem pro letecké údery byl zoufalý poslední odpor IS (označovaný alternativní zkratkou ISIS).

Podle účtu Centrálního velitelství drony nad Baghúzem vypálily všechny rakety Hellfire, takže dostupná letecká podpora pocházela od letounů F-15, které shodily tři bomby.

Bomby podle hodnocení americké armády zabily nejméně 16 bojovníků IS. Potvrzena byla rovněž čtyři civilní úmrtí.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
4889

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021