Pilíř nové Putinovy ideologie: Teze, že "Rusko je obětí nepřátel"

10. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Rok 2022 znamenal nejen zahájení rozšířené invaze Vladimira Putina na Ukrajinu, ale také výběr základního principu jeho ideologie. Předtím se zdálo, že ústřední myšlenkou bude, že "Rusko je země velkých příležitostí", ale nyní zvítězila myšlenka, že "Rusko je obětí bezpočtu nepřátel", říká Dmitrij Travin.

Když se věci v první dekádě Putinovy vlády vyvíjely relativně dobře, to první dávalo větší smysl a o druhém nikdo nemluvil. Když se ale věci zvrtly, druhé v očích Kremlu rychle převálcovalo první.

Nicméně až do loňského roku se zdálo, že první mělo nějakou podporu a nebylo definitivně odepsáno. Kvůli problémům, které se objevily v průběhu války na Ukrajině, je kriticky důležité, aby režim mluvil mnohem více o tom, jak hroziví jsou nepřátelé Ruska, než o tom, jak užitečný je klesající počet jeho přátel.

V dohledné budoucnosti koncepce ‚Ruska jako oběti bezpočtu nepřátel‘ bude fungovat relativně efektivně - právě proto, že není zaměřena na elity, které se zařadí do řady, aniž by uvěřily, ale na masovou populaci, která uvěří. Necestuje, ani nemá pasy, a tak je naprosto připravena přijmout nový ideologický předpis.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4224

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023