Nad Kanadou byl sestřelen nový "neidentifikovaný objekt", sděluje Trudeau

12. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Kanadský premiér uvedl, že o objektu hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem


Americký vojenský letoun sestřelil nad severoamerickým vzdušným prostorem další neidentifikovaný objekt, prozradil v sobotu kanadský prezident Justin Trudeau. Bylo to již druhý den, kdy americká armáda sestřelila neidentifikovaný vzdušný objekt.

"Nařídil jsem sestřelení neidentifikovaného objektu, který narušil kanadský vzdušný prostor," napsal Trudeau v sobotu odpoledne na Twitteru. Americký stíhací letoun F-22 Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD), které chrání kanadský a americký vzdušný prostor, sestřelil objekt nad kanadským Yukonem.




Kanadská ministryně obrany Anita Anandová odmítla spekulovat o původu objektu, který měl podle ní válcovitý tvar.

 

Trudeau uvedl, že v sobotu odpoledne hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem a že kanadské síly objekt vyzvednou a analyzují. Úředníci bezprostředně nesdělili žádné informace o objektu, včetně jeho velikosti, původu nebo účelu.

Kanadská ministryně národní obrany Anita Anandová na Twitteru uvedla, že o objektu jednala s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem "a potvrdila, že budeme vždy společně bránit naši suverenitu".

Sestřelení objektu nad Kanadou přichází jen něco málo přes 24 hodin poté, co americká armáda sestřelila jiný vzdušný objekt, který se nacházel ve vzdušném prostoru Aljašky. Americká stíhačka F-22 sestřelila v pátek odpoledne výškový objekt u aljašského Deadhorse na severním pobřeží státu. Úřady uvedly, že objekt vstoupil do vzdušného prostoru USA, ale směřoval k severnímu pólu rychlostí 30 až 60 km/h.


Podle televize CNN prý piloti v amerických stíhačkách, kteří objekt sestřelili, neviděli žádné zařízení, které by objektu umožňovalo pohybovat se vzduchem, a nechápali, jak se může udržovat ve výšce asi 15 km.

Americká vláda o objektu zveřejnila jen málo podrobností. Na tiskovém brífinku v Bílém domě v pátek odpoledne mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby popsal objekt jako velký jako malé auto a uvedl, že letěl ve výšce 15 km, tedy na úrovni dopravního letadla.

V sobotním prohlášení NORAD a severní velitelství USA uvedly, že spolu s Aljašskou národní pobřežní stráží, FBI a místními orgány činnými v trestním řízení provádějí pátrací a záchranné akce po objektu.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4585

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023