Rusko zahájilo útoky íránskými drony a raketami na jihu a na východě Ukrajiny

10. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Íránské bezpilotní letouny Šahíd byly zjištěny, jak letí  k Dněpropetrovsku, jsou hlášeny výbuchy poblíž Bachmutu

Rusko zahájilo útok drony a raketami na cíle na jihu a východě Ukrajiny, podle činitelů a místních obyvatel, kteří hlásili, že slyšeli hlasité výbuchy.

Ve velké části země se ve čtvrtek pozdě večer rozezněly sirény protivzdušné obrany. Serhij Lysak, vojenský správce v Dněpropetrovské oblasti, uvedl, že bylo zjištěno, že do oblasti letí bezpilotní letouny Šahíd.



 

Kanál Dnipro Info Telegram informoval o charakteristickém "zvuku mopedu" íránských dronů vznášejících se na obloze. "Běžte do krytů a zůstaňte tam," napsal. Nejméně jeden dron byl podle něj sestřelen.

Vitalij Kim, gubernátor Mykolajivské oblasti, uvedl, že drony byly spatřeny na cestě směrem k regionálnímu hlavnímu městu, které je opakovaně ostřelováno. "Není jich tolik," napsal na svém kanálu na Telegramu.

Další zprávy o dronech se objevily v Záporožské oblasti, kde probíhají boje na rozsáhlé frontové linii mezi ruskými a ukrajinskými silami. Ukrajinská protivzdušná obrana prý funguje.

Na východě Donbasu místní obyvatelé v Ukrajinou ovládaných městech Kramatorsk a Slavjansk uvedli, že slyšeli výbuchy. Obě městská centra se nacházejí v blízkosti Bachmutu, kde již několik měsíců zuří boje. Ruské jednotky se snaží město obklíčit jako předehru k útoku na Kramatorsk, klíčový ukrajinský vojenský uzel.

Objevily se další nepotvrzené zprávy o 30-40 bezpilotních letounech Šahíd, které byly vypuštěny z okupovaného Mariupolu a směřovaly na území kontrolované Ukrajinou. Útok přišel několik hodin po cestě Volodymyra Zelenského do Londýna, Paříže a Bruselu, jeho čtvrtečním projevu v Evropském parlamentu a setkání s vedoucími představiteli EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4694

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023