Členské země EU se znovu ostře postavily proti uprchlíkům

12. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Na zvláštním pátečním summitu Evropské rady, který skončil ve 3 hodiny ráno, došlo ke shodě členských států EU na tom, že Unie musí financovat veškerá možná opatření členských států, která přispějí k zajištění okamžité kontroly vnějších hranic EU. Peníze by tak měly směřovat k nákladným technologickým systémům včetně dronů či nových pozorovacích staveb na hranicích. Hlavním podporovatelem co nejtvrdších opatření bylo Rakousko, které se potýká s rekordně vysokým počtem nově příchozích. Evropská hraniční agentura Frontex uvádí, že v loňském roce zjistila na 330.000 osob, které se pokusily dostat do EU neregulérně, nejvíce od roku 2016, píše Martin Rozumek.

Pozn. JČ: Jak je možné, že Petr Fiala i členské země EU drze porušují mezinárodní právo? Podle Ženevských dohod má každý plné právo překročit jakékoliv hranice a zažádat o azyl. Tohle si dovoluje premiér ČR?

Migrace není nelegální, Petře Fialo!





 

Lucembursko, Německo, Španělsko a Portugalsko se staví proti financování plotů a zdí, lucemburský premiér Bettel přímo varoval před ostudným obrázkem Evropy jako "pevnosti se zdmi s evropskými hvězdami" Výsledný "kompromis" by mohl vypadat tak, že EU bude platit členským státům pozorovatelny, kamery, drony, atd. a země samy si budou financovat ploty, zdi a ostnaté dráty.
EU bohužel směřuje k stále větší militarizaci hranic místo k systémové změně, která umožní lidem v nebezpečí důstojně požádat o azyl. Debata o společném financování plotu po celé délce bulharsko-turecké hranice je doslova tragikomická, jen zatíží více Řecko nebo třeba Albánii. Odpověď na otázku, jak přijmout tu zhruba polovinu uprchlíků v Řecku, kteří na azyl mají nárok dle mezinárodního, evropského i českého práva, páteční veledlouhý summit rozhodně nedal."
Na obrázku za naše peníze nově postavené "azylové zařízení" Vastria na řeckém ostrově Lesbos. Tak nevím, co mi to připomíná, snad aspoň koleje jako daňový poplatník nebudu platit...

1
Vytisknout
4218

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023