Nikaragujský diktátor nečekaně vyhostil do Spojených států 222 příslušníků opozice

10. 2. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
 
Režim Daniela Ortegy poslal 222 politických vězňů přímo z věznic do exilu ve Spojených státech a  schválil dodatek k článku v ústavě, který jim měl odebrat nikaragujské občanství a učinit je osobami bez státní příslušnosti. Všichni byli za úsvitu vyvedeni z cel a posazeni do autobusů, aniž by věděli, kam jedou. Představovali si, že je převážejí do věznice poblíž letiště.

 

Vězni, které Ortegova diktatura považuje za zrádce země, odletěli objednaným letem do Washingtonu, kde získali na dva roky azyl. Svědčili o pekle špatného zacházení, o izolaci  v žalostných podmínkách ve věznicích s maximální ostrahou.

Propuštění skupiny politických vězňů signalizuje začátek tání ve vztazích mezi USA a Nikaraguou, ale okolnosti jednání jsou stále nejasné.

Parlament, kterému dominuje diktátor, stejně jako ostatní mocenskoé složky státu schválil úpravu článku 21. I deportace je nezákonná, protože tu zákon dovoluje jen u cizinců, nikoli u nikaragujských  státních příslušníků, objasnilo Centrum pro lidská práva v Nikaragui. Pozastavení občanských práv je zakázáno ústavou Nikaraguy: „Žádný občan nesmí být zbaven svého občanství“, říká Charta. V Ortegově režimu však bude odebrání těchto práv začleněno do zákona jako „občanská smrt“ občana, který neodpovídá jeho požadavkům-

Mezi těmi, kteří skončili  v americkém exilu, je sedm kandidátů, kteří se pokusili kandidovat proti diktátoru ve volbách v roce 2021 a byli proto uvězněni. Bez protikandidátů si zajistil Ortega už své čtvrté funkční období. Mezi deportovanými byla i 67letá Dora Téllezová, která byla druhá ve vojenské hierarchii partyzánů. Byla ministryní zdravotnictví, ale v roce 1995 se  se sandinistickou frontou rozešla. Ortega, bývalý partyzán a vůdce sandinistické revoluce, která v roce 1979 porazila Somozův režim, se v průběhu let stal diktátorem, který pronásleduje a vězní soudruhy, kteří se stali neloajálními. Téllezová si odpykávala osm let ve vězení, byl izolována v temné cele a zhubla o 15 kilo. Deprtovány  byly také dvě děti bývalé prezidentky Violety Barriosové: novinářka Cristiana Chamorro, která se odvážila  v roce 2021 kandidovat proti Ortegovi a byla obviněna mimo jiné z praní špinavých peněz a z  ideologické lži; a Pedro Joaquim Chamorro, odsouzený na devět let.

Ortegase vyjádřil, že nedošlo k žádnému vyjednávání s vládou USA: jeho manželka a viceprezidentka Rosario Murillo šla na americkou ambasádu v Managui a požádala o vyhoštění vězňů, aniž by navrhla zmírnění sankcí. nebo jakoukoliv dohodu. "Vracejí se do země, která je použila k rozsévání teroru, smrti a zkázy v Nikaragui", tvrdíl Ortega.

1
Vytisknout
4124

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023