Po úniku informací o Ukrajině jsou USA se spojenci v krizovém módu

12. 4. 2023

čas čtení 7 minut
Úředníci v Londýně, Bruselu, Berlíně, Dubaji a Kyjevě se ptají Washingtonu, jak se informace dostaly na internet, píšou Erin Banco a Alexandr Ward.

Vysocí američtí představitelé se předhánějí, aby po úniku vysoce tajných informací o válce na Ukrajině a dalších globálních záležitostech uklidnili frustrované a zmatené spojence, od Evropy přes Blízký východ až po Kyjiv.

Poté, co se minulý týden objevily zprávy o úniku, vedoucí představitelé zpravodajských služeb, ministerstva zahraničí a Pentagonu se obrátili na své protějšky, aby potlačili obavy ze zveřejnění informací, podle čtyř úředníků - amerického, dvou evropských a jednoho člena Five Eyes - obeznámených s těmito rozhovory.

Jeden řekl, že členové Five Eyes - zpravodajského konsorcia Spojených států, Kanady, Velké Británie, Austrálie a Nového Zélandu - požádali o briefingy z Washingtonu, ale dosud nedostali podstatnou odpověď. Dotazy byly zaslány samostatně Úřadu ředitele národních zpravodajských služeb, Ústřední zpravodajské službě a Federálnímu úřadu pro vyšetřování.

Mezitím se úředníci v Londýně, Bruselu, Berlíně, Dubaji a Kyjivě ptali Washingtonu na to, jak se informace dostaly na internet, kdo je zodpovědný za únik a co USA dělají, aby zajistily, že informace budou odstraněny ze sociálních médií. Zpochybnili také, zda Bidenova administrativa podniká kroky k omezení distribuce budoucích zpravodajských informací. V pondělí ráno američtí představitelé řekli spojencům, že administrativa vyšetřuje a že se stále snaží pochopit plný rozsah úniku, uvedli evropští představitelé.

Ukrajina se již dlouho obává, že informace, které sdílí s USA, uniknou na veřejnost. "Tento případ ukázal, že Ukrajinci měli v tomto naprostou pravdu," řekl jeden z evropských představitelů, kterému byla stejně jako ostatním poskytnuta anonymita, aby mohl mluvit o citlivém úniku. "Američané nyní dluží Ukrajincům. Musí se omluvit a odškodnit."

Tato sága zanechala vztahy USA se spojenci ve stavu krize, což vyvolává otázky o tom, jak Washington napraví to, co úředníci po celém světě považují za jedno z největších veřejných narušení práce amerických zpravodajských služeb od doby, kdy WikiLeaks v letech 2006 až 2021 vyvěsily miliony citlivých dokumentů online.

Znepokojení nad únikem je obzvláště problematické, protože většina dokumentů se zaměřuje na válku na Ukrajině – úsilí, o kterém USA opakovaně řekly, že závisí na spolupráci mezi spojenci v NATO, Evropě a jinde.

"Způsob úniku a obsah jsou velmi neobvyklé," řekl bývalý americký zpravodajský analytik, který se zaměřil na Rusko. "Nevzpomínám si na dobu, kdy by došlo k takovému úniku a tak širokému tématu autentických informací, které byly jen umístěny na sociální média, spíše než řekněme Snowdenovy soubory, které nejprve prošly skupinou novinářů."

Pentagon, CIA, ODNI a FBI se odmítly vyjádřit.

Více než 100 amerických zpravodajských dokumentů bylo zveřejněno na Discordu, zabezpečené aplikaci pro zasílání zpráv, již 2. března a obsahovaly citlivé, utajované informace o válce na Ukrajině, ruských vojenských aktivitách, Číně a Středním východě. Vyfotografované dokumenty, které vypadaly, že byly přeloženy a pak upraveny, obsahovaly přísně tajné informace, včetně informací od CIA.

Přezkoumání dokumentů serverem Politico ukazuje, že některé z nich byly sestaveny do informačního balíčku zpravodajskou složkou Sboru náčelníků štábů známou jako J2, se shrnutím globálních záležitostí vytaženými z různých amerických zpravodajských systémů. Některé dokumenty obsahují v rozích značky, které odpovídají specifickým spojením s informacemi, které se zdají být sestaveny v souhrnné formě - praxe často používaná jednotlivci uvnitř vlády k přípravě instruktážních balíčků, řekl bývalý americký zpravodajský analytik.

Stále není jasné, do jaké míry byly dokumenty pozměněny - a kým. Zdá se, že dokumenty zveřejněné v březnu nevykazují žádné do očí bijící změny, ale když byly některé z nich v dubnu zveřejněny na Discordu, zdá se, že přinejmenším jeden dokument byl pozměněn tak, aby ukazoval výrazně nafouknutý počet ukrajinských obětí.

Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová v nedělním prohlášení uvedla, že administrativa sestavila meziagenturní tým "zaměřený na posouzení dopadu, který by tyto fotografované dokumenty mohly mít na národní bezpečnost USA a na naše spojence a partnery". Potvrdila, že američtí představitelé jednali se "spojenci a partnery" po celém světě a dodala, že ministerstvo stále posuzuje "pravost" dokumentů zveřejněných na sociálních médiích.

Není jasné, kdo z Bidenovy administrativy je zapojen do tohoto meziagenturního úsilí. Vysoký americký představitel uvedl, že pouze nejvyšší úrovně vlády diskutují o tom, jak zvládnout únik. Dokonce i vysocí představitelé, kteří pracují na politice Ukrajiny a Ruska a na portfoliích, která se týkají zemí zmíněných v dokumentech, nevěděli v neděli, jak bude administrativa reagovat.

"Nemám ponětí, jaký je plán," řekl další vysoký americký představitel. "Sám bych rád věděl, jak to zvládneme."

Mezitím v Kyjivě, kde jsou vojenští lídři zaneprázdněni přípravami na jarní protiofenzívu, vysocí představitelé obvinili Rusko z úniku a charakterizovali ho jako dezinformační kampaň.

"Je velmi důležité si uvědomit, že v posledních desetiletích byly nejúspěšnější operace ruských tajných služeb prováděny ve Photoshopu," řekl v pátek Andrij Jusov, zástupce hlavního ředitelství ukrajinské obranné rozvědky, a dodal, že předběžná analýza dokumentů ukázala "zkreslené údaje" o ztrátách, které utrpěly jak Rusko, tak Ukrajina.

Vysoce postavený ukrajinský zákonodárce řekl, že únik "zde není považován za velký problém".

Ale jinde na Ukrajině na vysokých místech týkajících se národní bezpečnosti byli zdejší představitelé rozzlobeni únikem, podle jednoho z evropských představitelů. Zatímco dokumenty jsou datovány a pravděpodobně nemají žádný bezprostřední dopad na operace země na bojišti, zveřejnění informací bylo interně považováno za ostudu a potenciální dlouhodobý bezpečnostní problém pro ukrajinské vojenské velitele.

Není jasné, do jaké míry USA v nadcházejících dnech a týdnech změní sdílení zpravodajských informací o válce na Ukrajině.

USA si od roku 2022 zvykly sdílet zpravodajské informace s Ukrajinou a evropskými spojenci. V měsících před válkou americká zpravodajská komunita sdílela informace se spojenci, aby vytvořila koalici na podporu Kyjiva a připravila cílené sankce proti ruským vládním subjektům a podnikům. Vysocí američtí představitelé označili tuto strategii za velký úspěch – takový, který umožnil USA, jejich spojencům v Evropě a v Kyjivě lépe se připravit na případný ruský útok.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4358

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2023