Pan ministr zemědělství konstatoval fatální selhání státu

13. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pan ministr zemědělství dnes sdělil veřejnosti, že podle výsledků kontrol cen potravin dochází k „masivnímu porušování potravinového práva i zákona na ochranu spotřebitele“. Prý tu máme i „nekalé obchodní praktiky“.

Pan ministr jako představitel státu konstatuje selhání státu. Od toho je tu přece stát, aby těmto věcem účinně bránil. My přece nepotřebujeme od představitele státu dramatické tiskové konference o tom, že stát selhal, my potřebujeme, aby stát neselhal.

Představte si, že hajný, který je odpovědný za to, aby v lese nebylo pytláctví, udělá tiskovku, kde konstatuje, že pytláci v jeho lese střílejí, jak se jim hodí. Dojemný je apel ministra zemědělství, že by „uvítal“, kdyby řetězce zajistily, aby po prodejnách neběhaly myši. Ale to přece má zajistit stát. Kdybychom nechali plnění základních hygienických norem na dobré vůli podnikatelů, došlo by ke katastrofě.

 

Nejhorší na mediálním vystoupení pana ministra je ale to, že nedává žádná konkrétní data, nenavrhuje žádná konkrétní opatření. Místo toho nabízí útěchu, že prý ceny potravin už klesají. Takže nám tady po obchodech běhají myší, masivně se porušuje právo, máme tu nekalé obchodní praktiky, ale představitel státu nás pohladí zprávou, že ceny potravin přece už začínají klesat.

Veřejnost v tak vážné věci musí mít právo znát podrobnosti. Musí být možno vést zcela konkrétní veřejnou diskusi o zjištěných faktech. Musíme vědět, jak na zjištěné skutečnosti reaguje policie, musíme znát stanovisko hygieny, zda nedochází k ohrožení zdraví občanů, musíme mít jistotu, jaké potraviny to máme vlastně v kuchyni.

Zatím bohužel vystoupení pana ministra působí jako politický útok na obchodní řetězce, s nimiž má otevřený konflikt už delší dobu. Zatleskám mu, pokud opravdu ukáže, že řetězce dělají nezákonné věci, jen je třeba, aby poskytl konkrétní informace a důkazy a aby dal občanům jasné a srozumitelné záruky, že stát své selhání rychle napraví.

Odkaz na zprávu:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nekula-vysledky-kontrol-cen-potravin-jsou-dramaticky-horsi-nez-se-ocekavalo-40428547#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest220_personal_layout_2_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz



6
Vytisknout
6971

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023