V jižním Rusku a na Kavkaze jsou lidé naštvaní, že Kreml dělá ze zločinců hrdiny

17. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Příslušníci neruských komunit a Rusové žijící v menších městech jsou pohoršeni tím, že ruská vláda dělá hrdiny z lidí, o kterých je známo, že jsou to skuteční zločinci - a také rozhodnutím Moskvy platit velké sumy peněz rodinám padlých, říká Kirill Erlichman.

To patří k faktorům, které způsobují, že obyvatelé takových míst, z nichž pochází nepřiměřený podíl ruských vojáků Putinovy války, ve druhém roce konfliktu jsou stále nespokojenější.

Mezi další faktory, které podkopávají lidovou podporu válce, patří radikalizace propagandy, používání newspeakové terminologie, kterou mnozí v regionu považují za urážlivou nebo za zdroj humoru, zjevný nárůst počtu obětí konfliktu a rostoucí touha po a využívání jiných zdrojů informací o válce než oficiálních.

V míře, do jaké má Erlichman pravdu, sázka Moskvy na využití vojáků z neruských republik a menších ruských měst a obcí k boji proti Putinově válce na Ukrajině může selhat, protože lidé v těchto místech s větší pravděpodobností znají kriminální minulost těch, z nichž se Kreml snaží udělat hrdiny.

A pokud k tomu dojde, pak část populace Ruské federace, kterou Putin a většina analytiků v Moskvě a na Západě považují za základ lidové podpory jeho vojenského úsilí, může erodovat. To by mohlo podkopat schopnost centra pokračovat ve vedení války s těmi, na které se až dosud spoléhal, a možná je donutit, aby verbovalo jinde.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4076

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2023