Jak Kreml svaluje tíhu války proti Ukrajině na národnostní menšiny

17. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Čím menší je národnost v Ruské federaci, tím větší procento jejích mužů zabírá moskevská mobilizace pro válku na Ukrajině - a tím více jich v boji umírá, hlásí stále více aktivistů a pozorovatelů.

Tento vzorec odráží tři věci: Za prvé, takové skupiny jsou tak malé, že často nemají žádný způsob, jak dostat do světa zprávy o tom, co se děje; za druhé, jejich členové často postrádají prostředky k odporu; a za třetí, čísla, která jsou pro ně kritická, se zdají pro lidi zvenčí nezajímavá.

To vše nahrává Putinovu režimu, ale jde to proti životu a blahu zhruba 50 národů v Ruské federaci, jejichž počty jsou již tak malé, že téměř všechny jsou na mezinárodních seznamech ohrožených. Odebrání mladých mužů z jejich řad tento proces jen urychluje.

Nyní, ve zprávě k probíhajícímu zasedání Úmluvy OSN o odstranění všech forem rasové diskriminace (CERN), antidiskriminační výbor Memorialu a Mezinárodní výbor původních obyvatel Ruska shromažďují údaje o tom, jak rozšířeným se toto vzorec stal.

Údaje o mobilizaci ukazují, že Moskva plánovala povolat 1,66 % mužů v Saše a 1,415 % mužů v Kalmycku, ale pouze 0,27 % mužů v převážně ruské Novosibirské oblasti.

V okrese Olenek Evenk v Saše bylo mobilizováno 39 % všech Evenků ve věku 18 až 35 let.

V jediné vesnici Udygeje bylo mobilizováno 26 mužů.

Mezi Oroči z Chabarovského kraje bylo mobilizováno šest mužů této národnosti, která čítá méně než 600 osob.

K 9. únoru 2023 bylo ve válce zabito nejméně 116 zástupců původních obyvatel Ruské federace, uvádí seznam Organizace domorodých národů, která uznává, že její počty jsou neúplné.

Zdroj v angličtině: ZDE (.pdf)

2
Vytisknout
3769

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2023