Polsko zakázalo dovoz obilí a dalších zemědělských produktů z Ukrajiny

17. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Polská vláda se rozhodla zakázat dovoz obilí a dalších zemědělských produktů z Ukrajiny, aby ochránila polský zemědělský sektor.

Příslušné nařízení zveřejnil ministr pro rozvoj a technologie Waldemar Buda, píše Evropská pravda.

"Podle direktivního rozhodnutí Rady ministrů jsem právě podepsal nařízení zakazující dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny," napsal Buda na Twitteru.

Seznam zakázaných produktů zahrnuje obiloviny, mléko, vejce a drůbež.

Vůdce vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński během sobotního sjezdu oznámil zákaz dovozu obilí a desítek dalších potravin od Ukrajiny po Polsko. "Od obilí k medovým produktům," řekl.

Ve v sobotu zveřejněné informaci o současné situaci v zemědělském sektoru se uvádí, že "Rada ministrů diskutovala o současné situaci na zemědělském trhu a negativních důsledcích ruské agrese v této oblasti". Ministr zemědělství a rozvoje venkova představil aktuální problémy spojené s tokem zemědělských produktů z Ukrajiny.

Uvádí se, že "členové Rady ministrů, které předsedá premiér Mateusz Morawiecki, diskutovali o možných rozhodnutích a oficiálních krocích, které může Polsko podniknout na ochranu polských zemědělců a spotřebitelů". Zvažují se také potenciální kroky ke stabilizaci zemědělského trhu, uvádí zpráva.

"Rada ministrů pověřila ministra zemědělství a rozvoje venkova a ministra rozvoje a technologií, aby vydali příslušné právní akty na ochranu polského zemědělského trhu před destabilizací - včetně dočasného zákazu dovozu zemědělských a potravinářských produktů z Ukrajiny," uvádí se v prohlášení.

Bylo konstatováno, že "příslušní ministři jsou v neustálém kontaktu s ukrajinskými orgány s cílem vyřešit obtížnou situaci související s destabilizací zemědělského trhu".

Usnesení vstoupí v platnost dnem zveřejnění. Uvádí, že "do 30. června 2023 je uložen zákaz dovozu zboží pocházejícího z území Ukrajiny nebo dovezeného z území Ukrajiny, uvedeného v příloze této rezoluce, na území Polské republiky".

Dříve bylo oznámeno, že ministři zemědělství Ukrajiny a Polska se v pondělí setkají v Polsku, aby podepsali dohodu o dalším vývozu ukrajinského obilí, což způsobuje značnou nespokojenost polských zemědělců.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
4332

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2023