Ruské agentky pátrají po vojácích Bundeswehru na Tinderu

17. 4. 2023

čas čtení 4 minuty
Ruská tajná služba je pod tlakem a v Německu jedná agresivně. Úřady v současné době varují nejen před kybernetickými útoky, ale také před milostnými pastmi pro vojáky na seznamovacích platformách.

Vše začíná přejetím prstem. S tímto slibem seznamovací platforma Tinder inzeruje v Německu pro ty, kteří mají zájem o vztah. Jinými slovy, stačí přejet prstem doprava po obrazovce mobilního telefonu, kde již čeká váš vysněný partner. Nebo ruská tajná služba. Podle informací Welt am Sonntag tam Putinovy agentky v současné době nastražují milostné pasti.

Vojenská kontrarozvědka (MAD) na dotaz potvrdila, "že příslušníci jiných zpravodajských služeb (např. Ruska) využívají sociální média k navazování cílených kontaktů s příslušníky Bundeswehru a snaží se je vytěžit nebo v případě potřeby získat“. Tinder je jednou z několika takových platforem.

Ruští agenti byli od začátku útočné války proti Ukrajině pod tlakem. Podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) jsou jejich aktivity v Německu na stejné úrovni jako za studené války. "Do centra pozornosti se dostalo zejména obcházení sankcí, pořizování zboží relevantního pro proliferaci (technologie pro zbraně hromadného ničení; pozn. red.) a technologie pro vlastní obranný průmysl," uvedl BfV na vyžádání.

Kreml se také snaží získat informace o výcviku ukrajinských vojáků. Podezřelá auta a drony byly nalezeny ve vojenských výcvikových prostorech v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Bundeswehr proto investuje do technologie proti dronům.

Loňské vyhoštění 400 ruských zpravodajských důstojníků z Evropy však zanechalo své stopy. Aby zaplnili mezery, špioni v této zemi jednají agresivně. „Kromě klasických agentů převlečených za diplomaty sem patří i cestující nebo ilegálové, jejichž pravá identita je utajena,“ uvádí BfV.

Očekává se, že Rusko rozšíří především kybernetické útoky. Nejnověji hackeři ochromili weby ministerstev a policejních stanic takzvanými DDoS útoky. Servery jsou zahlceny cílenými požadavky.

CDU vyzývá k "aktivní kybernetické obraně"

Podle experta na zahraniční politiku CDU Rodericha Kiesewettera je německá infrastruktura tak zranitelná, protože byly sníženy kapacity kontrarozvědky. Plukovník ve výslužbě vyzývá ke změně směru: "V oblasti kybernetické obrany musíme konečně vytvořit strukturální a právní podmínky pro rozvoj kybernetického odstrašování a kybernetické diplomacie na taktické a operační úrovni." Patří sem i aktivní kybernetická obrana.

S nebezpečím, které představují ruské služby, by se také muselo bojovat "zákazem víz pro turisty, masivní bezpečnostní kontrolou tzv. odmítnutí mobilizace" a dalším vyhošťováním.

Generální prokurátor stále vyšetřuje podezřelého ruského špiona u Spolkové zpravodajské služby. Carsten L. prý předal Kremlu tajné dokumenty a dostal za ně kolem 400 000 eur. Zdá se, že bylo velmi snadné přepravit tyto dokumenty z kancelářské budovy.

Benjamin Strasser (FDP), parlamentní státní tajemník na ministerstvu spravedlnosti, považuje současnou sebeobranu za neúplnou. Vstupními branami pro nábor špionáže jsou zejména radikalizační procesy mezi zaměstnanci: "Takové úředníky je třeba v rámci pravidelných bezpečnostních kontrol lépe identifikovat a důsledně je vyřazovat ze služby."

Kiesewetter nemá profil na Tinderu. Ve svých poštovních schránkách ale už měsíce objevuje velké množství phishingových e-mailů a zpráv od botů. Dávejte si pozor, abyste neklikli na špatný odkaz.

V poslední době se také na ulici objevily situace, které v něm zanechaly zvláštní pocit. Když opouštěl budovu Bundestagu, najednou ho přistihla samozvaná mírová aktivistka. Zdánlivě náhodné setkání. "Je skvělé, že se setkáváme," řekla a snažila se ho vtáhnout do rozhovoru. Kiesewetter to zablokoval a případ nahlásil bezpečnostním orgánům.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5878

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2023