Prigožin vyzval Putina k ukončení války na Ukrajině

17. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Šéf Wagnerovy skupiny apeloval na Vladimira Putina, aby oznámil konec války na Ukrajině. Podle něj lze efekty, kterých Rusové dosáhli, prezentovat již jako úspěch. Tyto mimo jiné podle něj zahrnují "zničení velké části aktivní mužské populace na Ukrajině" nebo "zastrašování obyvatel".

Tisková služba žoldnéřské skupiny Wagner zveřejnila článek napsaný jejím šéfem Jevgenijem Prigožinem. V něm "Putinův kuchař" apeloval na ruského prezidenta, aby oznámil konec války na Ukrajině, kterou propagandista nazývá "zvláštní vojenskou operací".

"Ideálním řešením je oznámit konec speciální vojenské operace (války na Ukrajině) a informovat všechny, že Rusko dosáhlo výsledků, které jsme plánovali. Svým způsobem jsme jich opravdu dosáhli," napsal Prigožin na začátku článku.

Dále vyjmenoval "zásluhy" Rusů, které zahrnovaly "uzemnění obrovského počtu ozbrojenců ozbrojených sil Ukrajiny". Stojí za to přeložit propagandu Prigožina, který nazval "ozbrojenci" vojáky Ukrajiny bránící svou vlast proti ruskému útoku. Samotné slovo má mít negativní konotaci a má být spojováno například s terorismem, z něhož Rusko neprávem obviňuje Ukrajinu. Podle hlavy wagneristů má touto "zásluhou" disponovat skupina žoldnéřů, která mimo jiné zahrnuje zločince a bývalé vězně - a jeho společnost tak prý dodala důvod, proč "lze říci, že cíle operace byly dosaženy".

"Rusům se podařilo zničit velkou část aktivní mužské populace Ukrajiny a zastrašit další její část, která uprchla do Evropy. Rusko odřízlo Azovské moře a velký kus Černého moře, obsadilo velký kus ukrajinského území a vytvořilo pozemní koridor na Krym," pokračoval Prigožin a zapomněl, že to byli Rusové, kdo prchal před vojenskou mobilizací. Nakonec Wagner zdůraznil, že Rusko nyní musí "udržet území", která získalo.

Toto obsazování bylo spojeno se spácháním zločinů Rusy, kteří útočili na obytné budovy, nemocnice, školy, kostely, divadla, konvoje s humanitární pomocí a civilní infrastrukturu a odřízli města od elektřiny, vody nebo topení po mnoho měsíců. Na okupovaných územích se okupanti dopouštěli válečných zločinů - znásilňování, vražd, mučení, rabování nebo deportace dětí mimo Ukrajinu.

Zdroj v polštině: ZDE

0
Vytisknout
4053

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2023