Klimatické modely do konce roku varují před možným nástupem "super El Niña“

13. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Klimatické modely po celém světě stále varují před možným vznikem El Niña, zjednodušeně řečeno oteplováním v Tichém oceánu, které může zvýšit riziko katastrofických klimatických jevů na celém světě. Některé modely upozorňují na možnost, že se ještě letos objeví extrémní fenomén "super El Niño", který se vyznačuje velmi vysokými teplotami v centrální oblasti Tichého oceánu kolem rovníku, informuje Guardian.

Australský meteorologický úřad v úterní aktualizaci uvedl, že všech sedm modelů, které zkoumal - včetně modelů meteorologických agentur ve Velké Británii, Japonsku a USA - ukazuje, že teplota mořského povrchu do srpna překročí hranici El Niña.

Úřad uvedl, že existuje 50% pravděpodobnost, že se El Niño vyvine před koncem roku.

Charakteristickým rysem El Niña je zvýšení teploty povrchu moře nejméně o 0,8 °C nad dlouhodobý průměr v oblasti centrálního rovníkového Pacifiku. Extrémní El Niño se v této oblasti vyznačuje teplotami o 2 °C vyššími, než je průměr.

Několik předpovědí naznačuje, že by teploty takto vysoko vyšplhaly nejpozději říjnu, ale vědci opět vyzývají k opatrnosti v souvislosti s hodnocením poznatků Australského meteorologického úřadu.

Vedoucí vědecký pracovník amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru Mike McPhaden tvrdí, že z historického hlediska má El Niño tendenci přicházet zhruba jednou za čtyři roky.

Dodává, že velké El Niño přichází zpravidla každých 10 až 15 let, a proto by bylo velmi neobvyklé, kdyby se jedno objevilo tak brzy po posledním velkém El Niñu v letech 2015 a 16.

"I tak nás ale příroda dokáže vyvést z míry, když už si myslíme, že víme všechno," soudí McPhaden.

"Ty opravdu velké El Niña se projevují po celé planetě extrémními suchy, povodněmi, vlnami veder a bouřemi. Měli bychom být ostražití a připravení," jak konstatuje McPhaden.

Australský úřad rovněž sledoval teploty v Indickém oceánu, kde existuje mírně zvýšené riziko, které má tendenci způsobovat sušší podmínky na jihovýchodě a ve střední části země, což zesiluje účinky El Niña.

Studie naznačují, že s pokračujícím globálním oteplováním se zvyšuje i pravděpodobnost, že svět zažije extrémní jevy typu El Niño. V Austrálii El Niňo akceleruje riziko vln veder, sucha a požárů buše na východě země a v případě Velkého bariérového útesu zvyšuje vyhlídky na masové bělení korálů.

V celosvětovém měřítku předchozí jevy El Niña zvýšily průměrné globální teploty na rekordní hodnoty, přičemž tyto hodnoty bývají spojeny se záplavami a sesuvy půdy ve Střední Americe, suchem v Jižní Americe a zpožděním nebo absencí monzunů v Indii. Nejsilnější El Niño v tomto století proběhlo v letech 2015 až 2016: je spojeno s výskytem nemocí po celém světě, včetně cholery a horečky dengue.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4505

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023