Británie: Konzervativní politik v rasistickém výlevu tvrdí, že všichni běloši by měli mít černé otroky

13. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Jeden britský konzervativní politik je vyšetřován šéfy strany poté, co údajně řekl: "Všichni běloši by měli mít černocha jako otroka".

Okresní konzervativní radní Andrew Edwards je rovněž obviněn z výroku, že černoši jsou z "nižší třídy" než běloši, a odmítl toto tvrzení popřít.

Obvinění se objevila poté, co se na internetu objevila zvuková nahrávka, která byla identifikována jako hlas Andrewa  Edwardse.





Člen komunální rady okresu Pembrokeshire, který do své rezignace v červenci loňského roku zasedal také jako soudce, uvedl, že se obrátil na ombudsmana a opustil svou stranu.

Konzervativci potvrdili, že obvinění vyšetřují a že tento samostatně výdělečně činný kadeřník  Edwards zatím nebyl suspendován.

Na nahrávce mluvčí říká: "Na barvě pleti není vůbec nic špatného. Myslím, že všichni běloši by měli mít černocha jako otroka nebo černošku jako otrokyni, víte. Na barvě pleti není nic špatného, jde jen o to, že jsou nižší třída než my bílí."

Není jasné, kdy nebo kde byl šestnáctivteřinový klip natočen.

Národní britská skupina pro občanská práva černochů Black Equity Organisation (BEO) se proti údajnému výroku radního ohradila.

Skupina nedávno zaslala právní dokumenty ministru vnitra u příležitosti pátého výročí, kdy vyšla najevo strašlivá pochybení - v jejichž důsledku byly deportovány tisíce britských občanů a byl jim odepřen přístup ke zdravotní péči.

Výkonná ředitelka Dr. Wanda Wyporska řekla: "Skupina se rozhodla, že bude pokračovat ve své činnosti: "V dnešní době je to opravdu šokující slyšet od kohokoli, natož od voleného zástupce a člena hrabství.

"Musíme se ptát, zda je to poprvé, co vyjádřil takové rasistické názory? Je zjevně třeba přijmout opatření."

Edwards, který zastupuje obvod Haverfordwest Prendergast, řekl: "Jsem si vědom toho, že jsou proti mně vznášena závažná obvinění.

"Proto jsem se sám obrátil na ombudsmana pro veřejné služby, aby provedl nezávislé hodnocení.

"Nyní je to v rukou právních expertů a ombudsmana. Bylo by nefér, kdybych tento proces komentoval."

Úřad ombudsmana potvrdil, že obdržel samopředvolání pana Edwardse.

Mluvčí rady hrabství Pembrokeshire uvedl: "Jsme si vědomi vzneseného obvinění a postoupili jsme záležitost ombudsmanovi. Nebylo by vhodné se k tomu dále vyjadřovat."

Vedoucí skupiny konzervativců v komunální radě, Di Clementsová, uvedla, že Edwards v úterý opustil stranickou skupinu konzervativců v radě, ale do zprávy ombudsmana se k věci nebude dále vyjadřovat.

1
Vytisknout
3907

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023