Ruští regionalisté začínají navzájem spolupracovat

14. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Jednou z největších obav těch, kdo jsou proti rozpadu Ruské federace, je, že územní jednotky, které pravděpodobně vzniknou, budou ve vzájemném konfliktu. To je obava, která je živena skutečností, že hnutí postavená na Moskvě na jedné straně a neruské a regionální iniciativy na druhé straně se již ocitají v rozporu.

Nicméně přibývá náznaků, že regionalistická a národní hnutí mají sice potíže spolupracovat s panruskými hnutími organizovanými lidmi z Moskvy, kteří mohou žít v zahraničí, ale často je pro ně poměrně snadné spolupracovat, což naznačuje, že post-ruská budoucnost nemusí být tak násilná, jak si mnozí nyní myslí.

V posledních dnech se objevily dva náznaky tohoto vzorce. V tom prvním exilová vláda Tatarstánu a Výbor Baškirského národního hnutí, rovněž v zahraničí, podepsaly dohodu o vzájemném uznávání a spolupráci.

A ve druhém se sešli aktivisté Burjatů, Kozáků a Oyrat-Kalmyků, aby se zúčastnili dialogu o tom, jak mohou mezi sebou spolupracovat nyní i v post-ruské budoucnosti. To je závazek zvláště důležitý vzhledem k úsilí Moskvy podporovat nepřátelství mezi kozáky a neruskými národy.

Je zřejmé, že takové diskuse nezaručují, že nedojde ke konfliktům, když jsou v sázce skutečné hodnoty. Jsou však známkou toho, že pesimismus ohledně budoucí spolupráce regionalistických a nacionalistických hnutí, který je nyní rozšířen mezi ruskými komentátory a západními analytiky, kteří na ně spoléhají, je přeceňován.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3637

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023