Alexej Navalnyj je obviněn z "terorismu" a hrozí mu doživotí

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
Terorismus prý spáchal ve vězení

Navalnyj, který už byl odsouzen na 11 a půl roku, sděluje, že obvinění může souviset se smrtí pro-válečného blogera z Petrohradu

 
Uvězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj uvádí, že mu hrozí potenciální doživotní vězení na základě nových obvinění z údajného terorismu.

Šestačtyřicetiletý Navalnyj   uvedl, že mu vyšetřovatelé sdělili, že bude souzen  vojenským soudem za teroristické útoky, kterých se údajně dopustil za mřížemi.


"Vypadá to, že mi za tento případ hrozí doživotí," řekl Navalnyj z vězení

 

Navalnyj si odpykává tresty v celkové výši 11 a půl roku za obvinění včetně podvodu a pohrdání soudem, která byla podle skupin na ochranu lidských práv vymyšlena, aby ho umlčela.

Další trest až 30 let vězení mu hrozí za "organizování a financování extremistických aktivit" poté, co byly jeho organizace, které vedly kampaň, v Rusku zakázány a označeny za "extremistické".

Jeho spojenec Leonid Volkov uvedl, že obvinění zpětně kriminalizuje veškeré aktivity Navalného nadace od jejího vzniku v roce 2011.

Navalnyj neuvedl, co je příčinou nejnovějších obvinění z terorismu proti němu, a ruské úřady se k tomu bezprostředně nevyjádřily.

Ivan Ždanov, další Navalného spojenec, uvedl, že obvinění z terorismu by mohlo souviset se zabitím pro-válečného blogera Vladlena Tatarského v Petrohradě na začátku tohoto měsíce.

Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, byl zabit výbuchem bomby, když pořádal diskusi s dalšími pro-válečnými komentátory v kavárně na břehu řeky Něvy v historickém centru Petrohradu.

Ruský národní protiteroristický výbor ve svém prohlášení uvedl, že útok "naplánovaly zvláštní služby Ukrajiny za účasti agentů z řad těch, kteří spolupracovali s takzvaným Navalného protikorupčním fondem [nadací]".

Obavy o Navalného zdraví v posledních měsících narůstají a vedly k tomu, že začátkem letošního roku skupina ruských zákonodárců a lékařů, kteří použili svá plná jména, sepsala mimořádnou  petici, v níž požadovala, aby se mu dostalo lepší lékařské péče, přestože jim hrozí, že budou za vyjádření nesouhlasu stíháni.

Jeho asistenti označili jeho zdravotní stav za "kritický" a naznačili, že silné bolesti žaludku, které pociťoval, mohou být důsledkem pomalu působícího jedu.

Navalnyj byl otráven novičokem, nervově paralytickou látkou sovětské výroby, během cesty na Sibiř v roce 2020. Léčil se v Berlíně a obvinil Vladimira Putina, že byl otráven na jeho příkaz.

Navalnyj tento týden také uvedl, že mu vězeňská stráž odepřela dodávky jídla od přátel a rodiny. Uvedl, že dozorci mu jídlo doručili do cely a pak ho donutili podepsat dokumenty, které potvrzovaly, že bude zničeno.

V samostatném případu stanul ve středu před soudem v Jekatěrinburgu Jevgenij Rojzman, významný kritik Kremlu a populární bývalý starosta, obviněný z diskreditace ruské armády kvůli ofenzivě na Ukrajině.

Šedesátiletý Roizman je jediným významným představitelem opozice v zemi, který je stále v zemi a není za mřížemi. Hrozí mu až pět let vězení.

V roce 2013 se Roizman stal nejvýše postaveným opozičním starostou v Rusku a tuto funkci v Jekatěrinburgu, čtvrtém největším ruském městě, zastával pět let.

V Jekatěrinburgu je stále velmi oblíbenou osobností a úřady se dlouho rozhodly nezadržet ho za jeho veřejnou kritiku války.

Roizman na začátku soudního procesu prohlásil, že je nevinný, a měl na sobě své typické modré džíny a bílé tričko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5602

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2023