O hrozícím hladomoru ve východní Africe

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Každých 30 vteřin zemře ve východní Africe jeden člověk hladem. Za posledních deset let zde již potřetí hrozí hladomor. Nemusí tomu tak být. V důsledku této krize, která je vyvolána změnou klimatu, konflikty a hospodářskými otřesy, potřebuje téměř 29 milionů lidí v Etiopii, Keni, Somálsku a Jižním Súdánu naléhavě humanitární pomoc a ochranu. Dohromady tento počet odpovídá počtu obyvatel Belgie a Nizozemska, informuje AL Džazíra.

V Etiopii, Keni a Somálsku bude pravděpodobně pokračovat pět po sobě jdoucích období velkého sucha, zatímco rozsáhlé záplavy na většině území Jižního Súdánu prohlubují hlad, který již postihuje polovinu obyvatel této země. Jen v Somálsku podle Světové zdravotnické organizace zemřelo v roce 2022 na následky hladu až 43 000 lidí.

V těchto čtyřech zemích opustily své domovy miliony rodin, které hledají vodu, potraviny a finanční příjem. Tyto rodiny každý den čelí nepředstavitelné volbě: nakrmit své děti nebo jim koupit léky, prodat svůj poslední majetek, aby si mohly obstarat potraviny.

Každý den chodí miliony dětí v celém regionu spát hladové a bez naděje. Celá jedna generace bude žít s dlouhodobými následky podvýživy, zakrnění, nemocí a zavřených škol. Tato krize trvá již tři roky. Je to tragické déjà vu obávaného hladomoru z roku 2011, kdy zemřelo více než 260 000 lidí, protože svět reagoval příliš pozdě.

Reakce na současnou krizi je opět nedostatečná. Vyhlášení hladomoru však vždy přichází pozdě. V té době už je ztraceno příliš mnoho životů a zdrojů obživy. Když už, tak je to prohlášení o neúspěchu. Nečinně přihlížet rostoucímu hladu je nemorální a nepřijatelné, zejména proto, že víme, že pokud budeme jednat společně, lze hladomoru zabránit. Už jsme to dokázali, a můžeme to tedy dokázat znovu.

Nedostatek finančních prostředků není omluvou. Bohaté vlády již dlouho slibují, že se budou podílet na podpoře okamžitých opatření na záchranu životů v případě klimatických katastrof a že pomohou postiženým komunitám zotavit se a přizpůsobit se měnícímu se světu. Vnitrostátní orgány mají povinnost investovat do sociální ochrany, služeb a infrastruktury a podporovat rodiny a komunity tváří v tvář opakujícím se klimatickým šokům.

Máme technologie, znalosti a zdroje, abychom mohli předvídat a předcházet extrémnímu hladu a zastavit smrtící skluz do hladomoru. Nyní potřebujeme politickou odvahu a odhodlání.

K dnešnímu dni bylo financováno pouze 20% z 8,7 miliardy dolarů, které OSN vyčlenila pro východní Afriku. Nedávný rekordní příděl 250 milionů dolarů z Ústředního fondu pro mimořádné události, který má pomoci humanitárním skupinám odvrátit hladomor, je velmi vítaný. Avšak bez naléhavé a významné finanční injekce hrozí, že se nouzové operace zastaví a zemře více lidí. Nyní potřebujeme politickou odvahu a odhodlání, aby se tak stalo.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

1
Vytisknout
4333

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2023