Celosvětové vojenské výdaje dosáhly historického maxima 2,24 bilionu dolarů

27. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Tento týden zveřejněná výroční analýza odhalila, že celosvětové vojenské výdaje v loňském roce vzrostly na historicky nejvyšší hodnotu přes 2,2 bilionu dolarů, a to zejména v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a reakce Západu, jakož i neustále rostoucího rozpočtu Pentagonu ve Spojených státech, píše Brett Wilkins na webu commondreams.org.

Výroční zpráva Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) ukázala celkový nárůst celosvětových vojenských výdajů o 3,7% na 2,24 bilionu dolarů v roce 2022, včetně 13% nárůstu v Evropě - nejprudšího nárůstu na kontinentu za poslední tři desetiletí – a to uprostřed ruské okupace Ukrajiny.

Ukrajinské výdaje na obranu se v loňském roce prudce zvýšily o 640% na 44 miliard dolarů, což je největší jednoroční nárůst, jaký kdy SIPRI zaznamenal. Ruské vojenské výdaje mezitím vzrostly o 9,2% na 86,4 miliardy dolarů.

Mezi evropskými zeměmi došlo k výraznému nárůstu vojenských výdajů ve Finsku (36%), Litvě (27%), Švédsku (12%) a Polsku (11%).

"Invaze na Ukrajinu měla okamžitý dopad na rozhodování o vojenských výdajích ve střední a západní Evropě," uvádí v prohlášení vedoucí výzkumný pracovník SIPRI Diego Lopes da Silva.

"V důsledku toho můžeme důvodně očekávat, že vojenské výdaje ve střední a západní Evropě budou v následujících letech nadále růst," dodává da Silva.

Zdaleka největšími světovými vojenskými výdaji disponují Spojené státy, a to ve výši 877 dolarů, což v roce 2022 představovalo 39% celosvětového objemu. Spojené státy jsou zároveň největším světovým vývozcem zbraní. Čína a Rusko se na celkovém objemu světových výdajů podílely dohromady 56%.

"Nárůst vojenských výdajů USA v roce 2022 byl z velké části způsoben bezprecedentní finanční vojenskou pomocí, kterou poskytly Ukrajině," říká další vedoucí výzkumný pracovník SIPRI Nan Tian.

V Asii zůstává Čína - se svým vojenským rozpočtem ve výši 292 miliard dolarů - druhým největším světovým "zbrojířem", zatímco japonské výdaje na obranu vzrostly o 5,9% na 46 miliard dolarů a indické vojenské výdaje se zvýšily o 6% na 81,4 miliardy dolarů.

K dalším zemím s výrazným nárůstem vojenských výdajů v roce 2022 patřila Etiopie (88%), Turecko (26%) a Saúdská Arábie (16%).

"Neustálý růst globálních vojenských výdajů v posledních letech je známkou toho, že žijeme ve stále nejistějším světě," uvádí Tian. "Státy posilují vojenskou sílu v reakci na zhoršující se bezpečnostní klima, jehož zlepšení v blízké budoucnosti nepředpokládají," uzavírá výzkumník.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
4269

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2023