"Stop migrantům a teroristům": Jak ruské úřady stupňují jazyk nenávisti

26. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Nedávný případ v Moskvě týkající se umístění mešity ukazuje, že existuje nebezpečně symbiotický vztah mezi rostoucí nesnášenlivostí a xenofobií ruského obyvatelstva a tím, jak Putinův režim používá jazyk nenávisti, aby demonstroval, že je v souladu s populací a zaslouží si její podporu, upozorňuje Abbás Galljamov.

Když ruské obyvatelstvo ukázalo, že nechce mešitu, úřady rychle zaujaly stejný postoj, aby se hněv obyvatelstva na muslimy nepřenesl na samotný režim.

Většina obyvatel Ruska se dívá na cokoli "cizího" s podezřením; a úroveň nepřátelství vůči těm, kteří jsou považováni za "nováčky", roste všude, včetně Moskvy. Konflikt ohledně stavby mešity tam má přirozený důsledek.

Obyvatelstvo je nepřátelské vůči cizincům, ale tento postoj ještě sílí, protože úřady mají přirozeně tendenci podporovat většinu, když potřebují její loajalitu. Ale je to loajalita vykoupená za cenu zničení ústavních principů a možnosti komunální solidarity.

S tím souhlasí i čečenský aktivista Šamil Albakov. Říká, že "v Rusku nevidíme žádnou svobodu vyznání ani ochranu tradičních hodnot". Místo toho vidíme situaci, kdy "silní mají práva, stanoví si své vlastní zákony, a když chtějí, uplatňují zákony, a když ne, tak ne".

Tam, kde jsou muslimové početní a silní jako v Čečensku a na Kavkaze, získávají "výhody" tohoto uspořádání; ale tam, kde jsou v menšině a tím i politicky slabší, nemohou počítat s žádnou ochranou.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4171

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2023