Gaza: Nic moc nového: izraelské vraždění civilistů pokračuje, regionální situace se zhoršuje

18. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Moderátor, Channel 4 News, středa 17. ledna 2023, 19 hodin: V Gaze je na základě včera oznámené společné dohody s Katarem a Francií dodávána pomoc určená izraelským rukojmím, které zadržuje Hamás, a obyčejným rodinám žijícím uprostřed těžké humanitární krize, mírně řečeno. Izraelský útok však pokračuje. Regionální napětí nadále roste, Írán tento týden provedl raketové údery již na tři země a varování, které tato zpráva našeho zahraničního zpravodaje Sekundera Kermaniho  obsahuje znepokojivé záběry.


 



Reportér: Provizorní nemocniční pokoj plný utrpení. Lékaři bojují o udržení při životě obětí, které byly zasaženy leteckými údery v Rafáhu. Zdravotník se snaží utěšit jednoho malého chlapce.


Tělo malého dítěte zabalené v rubáši. Zoufalý otec se snaží vyrovnat se svou ztrátou.

Tento snímek je obrazem bolesti, která je postihuje každou noc, každý den. V této válce bylo dosud v Gaze zabito více než 10 000 dětí. Kolik jich ještě zemře, než skončí? Druhý den ráno odnáší Mohammed Sumani tělo své dcery k pohřbu.


Probudil jsem se s křikem, říká. Rozhlédl jsem se kolem sebe a uvědomil si, že jsem doma. Byl vybombardovaný.

I dnes došlo na okupovaném Západním břehu Jordánu ke dvěma náletům, které podle Izraele mířily na bojovníky. Izraelští bezpečnostní činitelé nyní popisují oblast jako na pokraji imploze.

V celém regionu roste napětí a násilí, které se soustřeďuje kolem Íránem podporované Osy odporu. Hizballáh pokračuje ve vzájemných úderech s izraelskými silami na libanonské hranici. V Jemenu se zdá, že americké a britské nálety síly Hútíů neodradily a slibují, že budou pokračovat v útocích v Rudém moři, dokud bude pokračovat válka v Gaze.


Tento týden sám Írán zahájil raketové údery na cíle ve třech různých zemích. Včera jeho armáda zasáhla odlehlou oblast v Pákistánu a zaměřila se na skupinu, kterou označila za extremistickou, ačkoli podle místních představitelů byly zabity dvě děti. Stalo se tak po předchozím odvetném úderu na bojovníky ISIS v Sýrii za velký sebevražedný bombový útok v Íránu na začátku tohoto měsíce. 

Úder na Irák a Kurdistán byl popsán jako útok na izraelskou špionážní základnu, ačkoli to bylo popřeno, že útok zejména vyvolává obavy z možné přímé konfrontace mezi Íránem a Izraelem. Při projevu na Světovém ekonomickém fóru zněl íránský ministr zahraničí válečnicky, ačkoli mnozí mají podezření, že režim sám do války jít nechce.


"Íránská islámská republika zasáhne silou proti jakýmkoli akcím, kterých se dopustí izraelský režim proti bezpečnosti naší země."

"Na samotný režim je vyvíjen velký tlak ze strany jeho vlastních zastánců tvrdé linie, kteří tvrdí, že projevuje přílišnou zdrženlivost, zejména s ohledem na četné atentáty na jeho generály a další představitele Iráku ze strany Izraelců. Myslím, že je nepravděpodobné, že by chtěli válku, ale myslím, že si stále více myslí, že válka se blíží jejich směrem. Pokud ovšem nedojde k příměří v Gaze."


Reportér: Situace v Gaze je stále zoufalejší, obyvatelstvo stále hladovější, dnes přichází další pomoc na základě dohody, která přinese zdravotnické potřeby i izraelským rukojmím uneseným Hamasem 7. října. Boje se nyní obnovují v některých částech severní Gazy. Izraelští vojáci se stahovali z a izraelský premiér prohlásil, že konflikt by mohl. Pokračovat po celý rok.

0
Vytisknout
2343

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024