Ukrajina potvrdila útok na Petrohrad, tvrdí, že dron přeletěl nad Putinovou rezidencí

19. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Zdroje Kyiv Post neprozradily typ použitého dronu ani jeho náklad, ale uvedly, že mohl "nést pamlsky". Petrohrad leží asi 1000 km od Ukrajiny, píše Kateryna Zacharčenko.

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek zasáhly ropný sklad v ruském Petrohradě, potvrdil zdroj z kyjevských bezpečnostních služeb deníku Kyiv Post, přičemž jeden z nich údajně přeletěl nad rezidencí prezidenta Putina ve Valdaji.

Je to poprvé od zahájení ruské invaze v plném rozsahu, co bylo toto severní město, které se nachází asi 1 000 kilometrů od Ukrajiny, napadeno.

Ruské ministerstvo obrany v úterý ráno uvedlo, že sestřelilo jeden dron poblíž Moskvy a další zničilo v severovýchodní oblasti Leningradu, v oblasti obklopující Petrohrad.

Podrobnosti o škodách ani obětech neposkytlo.

Podle ruského kanálu Baza Telegram trosky dronu spadly mezi nádrže na topný olej u výtahu na petrohradském ropném terminálu, největším ruském terminálu pro překládku ropy v Baltu.

Údajně vypukl požár o rozloze 130 metrů čtverečních.

Zdroj z bezpečnostní služby řekl Kyiv Post, že došlo k poškození ropného terminálu, ale neposkytl další podrobnosti.

"Během operace také jeden z dronů přeletěl nad Valdajem, kde se nacházejí osobní statky Rothenbergů, Kovalčuka a jeden z Putinových paláců," dodali.

Putinova valdajská rezidence se nachází v ruské Novgorodské oblasti, na půli cesty mezi Petrohradem a Moskvou.

Zatímco ruské úřady hovořily pouze o jednom dronu, který byl zničen, ruská média informovala, že několik z nich zaútočilo na ropný terminál, včetně jednoho, který nesl "asi 3 kg výbušnin".

Zdroj z bezpečnostní služby neprozradil počet ani typy dronů použitých při útoku ani jejich náklad, ale řekl, že "možná měly u sebe pamlsky".

V loňském roce bylo oznámeno, že Ukrajina zahájila sériovou výrobu kamikadze dronů s doletem 1 000 km.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2511

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024