Ukrajina bude při podpisu mírové smlouvy požadovat, aby se Rusko vzdalo jaderných zbraní

22. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
Dohoda mezi Moskvou a Kyjevem o ukončení války na Ukrajině by měla znamenat, že se Rusko vzdá svého statusu jaderné mocnosti, řekl náměstek ukrajinského ministra obrany Ivan Havryljuk v rozhovoru pro Tagesspiegel.

Poznamenal, že jakýkoli ozbrojený konflikt končí u jednacího stolu. "Myslím, že v tomto případě to bude stejné. Dohody podepíše na jedné straně koalice států podporujících Ukrajinu a na druhé straně Rusko. Tento dokument by měl zahrnovat zřeknutí se jaderných zbraní ze strany Ruska, protože představují hrozbu pro celý svět," řekl Havryljuk.

Podle něj půjde o jeden z preventivních mechanismů, který zajistí, že Rusko v budoucnu nikdy nezaútočí na Ukrajinu ani na žádnou jinou zemi. Zároveň zdůraznil, že mír je možný pouze v případě úplného osvobození Ukrajiny a navrácení všech jejích území v hranicích z roku 1991.

Na otázku, zda má Kyjev dostatek sil a prostředků k odporu proti Rusku, Havryljuk odpověděl, že "únava z války vzniká mezi těmi, kteří ji přímo nezažívají". Připomněl, že Ukrajina je ostřelována každý den, zejména v oblastech frontové linie. "Každých deset minut je na Ukrajině v důsledku bojů někdo zabit nebo zraněn. Nemáme právo být unavení – musíme mobilizovat všechny naše zdroje, abychom pokračovali v boji," řekl náměstek ministra.

Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny, 20. ledna uvedl, že mírová jednání s Ruskem jsou v této fázi války nemožná. Podle něj Kreml zatím nabízí jen ultimáta a usiluje o totální zničení sousední země. Podoljak je přesvědčen, že pokud Rusko neutrpí významné taktické porážky na bojišti, využije jakékoli příměří k přípravě na další fázi války.

"Pokud jednání začnou v době, kdy Ruská federace utrpěla určité taktické porážky... tam vidíme i sociální napětí, nějakou vnitřní vzpouru, pak ano, samozřejmě, vyjednávání. A zároveň... Rusko se musí dobrovolně vzdát svých jaderných zbraní. Ale to je také možné pouze v případě, že Ruská federace utrpí globální porážku," řekl.

Ruský prezident Vladimir Putin 16. ledna řekl, že "mírový vzorec" navržený Kyjevem obsahuje "prohibitivní požadavky na jednání", protože jde o pokus donutit Moskvu, aby se vzdala všech dobytých území. "Každý chápe, že je to nemožné," řekl Putin.

Dal jasně najevo, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl souhlasit s podmínkami Kremlu a zahájit dialog, protože iniciativa ve válečné zóně je údajně "zcela v rukou ruských ozbrojených sil". Pokud se situace bude nadále vyvíjet současným směrem, "pak může být ukrajinské státnosti zasazena nenapravitelná, velmi vážná rána," pohrozil Putin.

V důsledku ruské invaze ztratila Ukrajina 20 % svého území. Zelenskyj odmítl jednat s Putinem již na podzim 2022 poté, co anektoval Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast a pohrozil použitím jaderných zbraní v případě ohrožení územní celistvosti Ruska.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
2869

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024