22315

Bludný balvan v hlavě většiny senátorů

25. 1. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Zprávy jako je tato mě nutí přemýšlet kde přesně je ten pomyslný rozdíl mezi “Ficovým” Slovenskem a současným Českem, ve kterém nadpoloviční většina v Senátu, který je dlouho považovaný za demokratickou pojistku v ČR, má natolik vymyté mozky, že dokáže zamítnout ratifikaci již podepsané úmluvy potírající domácí násilí - tedy v české společnosti endemický problém, jak ukazují nedávné kauzy sexuálního násilí na nezletilých. Albín Sybera

* * *

Parta pošetilců ve středu odmítla ratifikaci Istanbulské úmluvy v senátu. Někteří lidé to považují za mezinárodní ostudu. Já též. Ale parta pošetilců si právě tento moment slávy užívá. Podařilo se jim “porazit svět okolo”. Fakt, že se jim to podařilo hloupostí a přízemností je netrápí. Když ničím jiným neoplýváte, může se pro vás stát hloupost a přízemnost předností.

A když ještě přidáte manipulaci jako prostředek přesvědčování a sebepřesvědčování, můžete dokonce shledat sami sebe, kterak bojujete proti účinnému zlu.


 22317

Dvě zprávy ze Senátu aneb o důchodcích a genderu

25. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Čtu na stránkách České televize o aktuálním dění v Senátu. No ne, senátoři odhlasovali zvýšení důchodů disidentům z doby před rokem 1989. Samozřejmě se to mělo stát už dávno. Zajímavě to ovšem kontrastuje se starší zprávou, kterou Seznam opět po čase vystavil na oči svým čtenářům: Čeští důchodci jsou na tom prý výborně. Opravdu? Není to tak, že jsou mezi nimi velké rozdíly?

 16578

Otázka od Ladislava Nedbala

25. 1. 2024 / Ladislav Nedbal

čas čtení 3 minuty

Ladislav Nedbal píše:

Dobrý den:

S rostoucím věkem mám stále méně času na sledování pohybů v skoro nehybné české kotlině. V tom, abych úplně neztratil kontakt, mi pomáhá Vaše psaní, [v Britských listech]. Dík. Občas nahlédnu i do spisků opruzených mužů a pár žen na NP, kteří jsou, při vší úctě, blíže většinové společnosti než Vy. Kvůli strnulosti naší společnosti to ale není třeba dělat moc často. 

Nejnověji Istanbulská úmluva, o které píše pan Kartous, války v Izraeli a na Ukrajině, či odmítání Eura jsou další témata, u kterých se jako lakmusovým papírkem dá zjistit, že se v zakyslosti, resp. pubertálním odmítání "cizích" vlivů v Čechách málo mění. Jako správní puberťáci jsme na svoje pupínky i hrdí. 

 22314

Koalice Hlas proti násilí kritizuje rozhodnutí Senátu ČR nepřijmout Úmluvu proti násilí

25. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Foto: Stoupenci hnutí Hlas proti násilí


Úmluva proti násilí, známá také jako Istanbulská úmluva, dnes neprošla hlasováním Senátu ČR. Pro Úmluvu hlasovalo 34 senátorů, 28 bylo proti a 36 se zdrželo. Úmluva se tak už nedostane na hlasování do Sněmovny a její přijetí Českou republikou bude odloženo na neurčito.

„Dnešek je velmi smutným dnem pro lidská práva v naší republice. Politici a političky, kteří hlasovali proti Úmluvě, naplno ukázali, že přehlíží osudy obětí, kterým se kvůli nedostatkům v našem systému pomoci nedostává včasné a adekvátní podpory. Dali najevo, že stát se v oblasti genderově podmíněného násilí zlepšovat nehodlá,“ vyjádřila se ředitelka České ženské lobby a mluvčí koalice Hlas proti násilí Hana Stelzerová.

Země označené žlutě Úmluvu proti násilí neratifikovaly. Turecko od ní odstoupilo (Zdroj: Wikipedie). Není vám stydno za Českou republiku?

 16578

Rakušan v putyce, Jurečka v ghettu a Stanjura v sudu

25. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut

Národní hrdina nejvyšší jakosti

Z pečlivě zašifrovaného telefonu ministra vnitra, co mají děti na hraní, se tuhle tajně ozvalo: „Vítku, musíš, prostě musíš!“. Zmatený oslovený Rakušan podlehl tajemným svodům a nekompromisně vyrazil do boje s odporným nepřítelem. Po dvou a něco létech neoliberální vlády, která nás odborně zavedla na konce tabulek prosperity a životní úrovně, si s hrůzou uvědomil stav voličské přízně a stranického konta. Starostové situaci zhodnotili a řešení našli.

30714

Česká elita jsou nejbohatší muži

25. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

„Angelino, líbí se ti některý?“ - „Ale který z nich je nejbohatší?“ ptá se sobecká princezna z pohádky S čerty nejsou žerty. Podobně se rozhodly zeptat Seznam Zprávy Byznys a ty nejbohatší, kteří se jim nejvíc líbí, za jejich bohatství ocenit. Žebříček nejhodnotnějších firem vyhlásili loni v listopadu, toto úterý pak proběhl v pražské Kunsthalle s vítězi první slavnostní večer. Na tom všem by nebylo nic příliš vzrušujícího, kdyby svůj žebříček trochu nešťastně nenazvali Česká elita.

 22297

Tisíce lidí jsou uvězněny v nemocnicích v Gaze, izraelské jednotky obklíčily město Chán Júnis

25. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Izraelský útok na druhé největší město v Gaze pokračuje, zatímco delegace Hamásu cestuje do Egypta na jednání o příměří a propuštění rukojmích


Podle ředitele agentury, který na sociálních sítích uvedl, že devět lidí bylo zabito a 75 zraněno, přičemž lékařské týmy se do budovy nemohly dostat, byla ve středu ostřelováním tanků zasažena budova výcvikového střediska ve městě, které provozuje agentura OSN pro palestinské uprchlíky a kde našlo útočiště asi 800 lidí.

Tisíce lidí, kteří se ukrývají v nemocnicích v Chán Júnisu, jsou nyní uvězněni v důsledku izraelského útoku na druhé největší město v pásmu Gazy, a to i přesto, že delegace Hamásu odcestovala do Egypta na poslední kolo rozhovorů zaměřených na další dohodu o příměří a propuštění rukojmích.

Izraelská armáda ve středu oznámila, že po dvou dnech těžkých bojů "obklíčila" jižní město Chán Júnis, což izraelští představitelé označili za poslední velký pozemní útok v tříměsíční válce před přechodem na operace "nižší intenzity" zaměřené na likvidaci palestinské militantní skupiny.

Podle humanitární agentury OSN Ocha dosáhly ve středu ráno prudké boje bran tří hlavních nemocnic v Chán Júnisu - al-Aksá, Násir a al-Amal - a ztížily útěk civilistů.

 20116

Krize na Blízkém východě: Katar obviňuje Netanjahua z maření zprostředkování; počet obětí útoku na přístřešek UNRWA stoupl na 12

25. 1. 2024

čas čtení 21 minut


Izraelský premiér označil stát Katar za "problematický"; výcvikové středisko provozované agenturou OSN pro uprchlíky bylo ve středu zasaženo tankovým ostřelováním


Katar obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z podkopávání jeho zprostředkovatelského úsilí ve válce v Gaze poté, co se nechal slyšet na uniklé nahrávce, na níž zřejmě označil tento stát za "problematický".

- Katar je "zděšen" údajnými Netanjahuovými výroky

Katar obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že maří zprostředkovatelské úsilí ve válce v Gaze a upřednostňuje svou kariéru poté, co na uniklé nahrávce bylo zaznamenáno, že Netanjahu  nazývá stát v Perském zálivu "problematickým".

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí Majed Al Ansari napsal na Twitteru:

"Jsme zděšeni údajnými výroky, které jsou izraelskému premiérovi připisovány v různých mediálních zprávách o zprostředkovatelské roli Kataru. Tyto výroky, pokud se potvrdí, jsou nezodpovědné a destruktivní pro úsilí o záchranu nevinných životů, ale nejsou překvapivé ....."

    Pokud by se údajné výroky ukázaly jako pravdivé, izraelský premiér by pouze bránil a podkopával zprostředkovatelský proces z důvodů, které zřejmě slouží jeho politické kariéře, místo aby upřednostňoval záchranu nevinných životů, včetně izraelských rukojmích.

V uniklé nahrávce ze setkání s rodinami rukojmích, kterou v úterý odvysílal izraelský zpravodajský kanál 12, Netanjahu označil Katar za "problematický", uvedla agentura Associated Press. Netanjahu údajně uvedl: "Neviděli jste mě děkovat Kataru, všimli jste si? Nepoděkoval jsem Kataru. Proč? Protože Katar se pro mě v podstatě neliší od OSN, od Červeného kříže a svým způsobem je ještě problematičtější. Nicméně jsem teď ochoten využít jakéhokoli prostředníka, který mi je [rukojmí] pomůže přivést domů."

Mluvčí izraelské vlády, který byl požádán, aby se vyjádřil k prohlášení Kataru a k tomu, zda je uniklá nahrávka autentická, uvedl, že Izrael "nemůže zabíhat do podrobností týkajících se úsilí a kroků podniknutých k propuštění rukojmích".

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva si "zahrává s životy ukrajinských vězňů", říká Zelenskyj

25. 1. 2024

čas čtení 12 minut

 
"Rusové si zahrávají s životy ukrajinských vězňů, s city jejich blízkých a s emocemi naší společnosti," prohlásil ve svém večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.


Rusko obvinilo Ukrajinu z úmyslného sestřelení ruského vojenského dopravního letadla, které vezlo 65 zajatých ukrajinských vojáků cestujících na výměnu zajatců. Ukrajina vyzvala k úplnému objasnění okolností incidentu, ale přímo nepotvrdila, že letadlo sestřelila.

Velitel vzdušných sil Mykola Oleščuk obvinil Rusko, že se snaží podkopat mezinárodní podporu Ukrajině.

"Ukrajina má právo se bránit a zničit prostředky leteckého útoku agresorů," řekl.

V Rusku podle agentury Tass reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na výzvu ukrajinského prezidenta k vyšetření okolností včerejšího pádu ruského dopravního letadla v Bělgorodu.  "Pokud má [Zelenskyj] na mysli mezinárodní vyšetřování zločinných akcí kyjevského režimu, je to rozhodně nutné.".

Agentura Reuters s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu RIA uvádí, že z havarovaného ruského dopravního letadla v Belgorodské oblasti byly nalezeny obě černé skříňky.

Mezitím v Absurdistánu 239. Sága tzv. politických vězňů v Polsku

25. 1. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

 
Možná jste ve zprávách zahlédli titulky typu "Nová vláda zatkla polské zákonodárce" a říkali jste si, co to má znamenat. Pokusím se vám celou kauzu chronologicky vysvětlit, ale připravte se na to, že budete zmateni, protože věc je opravdu složitá. Pokud se nemůžete obtěžovat číst to celé, uvedu vám jednoduché shrnutí:

Už to nejsou zákonodárci, protože byli odsouzeni k trestu odnětí svobody za trestné činy, které spáchali v roce 2007. Vláda PiS se je dlouhá léta snažila chránit, ale s obnovením právního státu v Polsku konečně stanuli před spravedlností. Prezident Duda je právě znovu omilostnil, jen aby je mohl využít k další destabilizaci politického života v Polsku.


A nyní plná verze:

 19879

Babišova historie: Záhadný panamský dar

25. 1. 2024 / Ivan Masaryk

čas čtení 5 minut

 

Jedna ze záhadných kapitol minulosti podnikatele a expremiéra Andreje Babiše se týká samotných počátků jeho byznysu a budování impéria Agrofert. Tajemný dar, o němž on sám nikdy nemluvil.

Jedna ze záhadných kapitol minulosti podnikatele a expremiéra Andreje Babiše se týká samotných počátků jeho byznysu a budování impéria Agrofert. Jak bylo propojeno financování ČSSD s tajemným peněžním darem, který byl zaslán od firem, v níž vystupovali lidé napojeni na Babiše?


 20691

Proč se ignoruje africká zkušenost a vědění?

25. 1. 2024

čas čtení 15 minut

Rozhovor s filosofem Albertem Kasandou o jeho analýze vydané v knize "Towards a New Research Era: Global Comparison of Research Distortions" (eds. M. Hrubec and E. Višňovský; Brill: Leiden a Boston 2023), vedl Daniel Veselý. Kniha zároveň vyšla také v českém a slovenském jazyce pod názvem "K nové vědecké epoše: globální srovnání deformací vědy".

Znevýhodnění Romů přetrvává, jejich vnímání se ale zlepšuje

25. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


 
Projekt Prostor pro spor ukazuje, jak mluvit o soužití neromů a Romů

Tisková zpráva NESEHNUTÍ z 25. 01. 2024

Sedmadvacátého ledna si svět připomíná památku obětí holocaustu, mezi které patří také tisíce Romů a Sintů. Právě holocaust Romů a Sintů je přitom v Česku často přehlížený, zlehčovaný, ba přímo popíraný. Jak je v dnešní době možné mluvit o hrůzách, které i na českém území prožívali Romové a Sintové, ukazuje akademik Václav Walach a projekt Prostor pro spor, zaměřující se na rozvoj zdravé diskuze nad polarizačními tématy

 22313

Americké listy: Nejpodstatnější boj ohledně AI se týká toho, čích hodnot by měla se držet

25. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Web Axios zveřejnil článek, v němž připomíná, že umělá inteligence je výsledkem toho, co do ní vloží lidé, takže otázka, jakou "morálkou" se bude řídit, bude záviset na tom, kdo ji bude řídit. Ve světě rozděleném na země, které hájí autokracii a nerespektují lidská práva, a na ty, které se stále drží civilizovaných norem, jež svět získal v moderní době, to má zásadní význam. "Neexistuje nic takového jako systém umělé inteligence bez hodnot - a to znamená, že tato nejnovější technologická platforma musí od samého počátku proplouvat stranickými rozpory, propastmi kulturních válek a mezinárodním napětím," uvádí se v článku, jehož autorkou je Ina Friedová.


 22083

Jaká je budoucnost války na Ukrajině? Jak s ní souvisíme my?

25. 1. 2024 / Ivan Masaryk

čas čtení 20 minut

 

Čím déle trvá válka proti Ukrajině, tím více sílí hlasy, které si přejí, aby byly boje pokud možno ihned ukončeny a začalo se urychleně jednat o mírové smlouvě. Jaká jsou úskalí takových názorů?

Dalo se a dá se očekávat, že nadále budou sílit hlasy ve světě, a to na obou stranách, aby byl konflikt na Ukrajině co nejrychleji ukončen a my se tak vrátili zpátky do světa, v níž Evropa byla po celou dobu od konce druhé světové války až do onoho osudného února 2024, potažmo snad do ruské anexe Krymu v roce 2014, kde má tento konflikt počátek.

 22307

Tohle ČR podporuje. Není vám stydno? Izraelská armáda střílí neozbrojené civilisty s bílou vlajkou

24. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Zpravodajství News at Ten britské komerční televize ITV.
Prosíme, podívejte se na CELÉ toto video. Překlad komentáře do češtiny viz níže:

Děsivá videonahrávka zdokumentovala popravu palestinského občana Ramziho Abu Sahloola, 51, v oblasti Mawasi před dvěma dny. Reportér pracující pro britskou televizi ITV zaznamenal tento incident poté, co občané utíkali  z oblasti, kterou předtím označila izraelská armáda za bezpečnou. Nesli bílou vlajku...



 19887

Hodiny soudného dne ukazují 90 vteřin do půlnoci: je čas jednat

25. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Od svého debutu v roce 1947 ukazují hodiny soudného dne, jak blízko je lidstvo ke zničení světa. Zatímco původně byly vytvořeny jako reakce na rizika jaderného zbrojení, v roce 2024 se do nich promítají také mimořádná klimatická krize, biologické hrozby a disruptivní technologie včetně umělé inteligence, píše Jessica Corbett na webu commondreams.org.

 17140

Katastrofální krize v Gaze je novou fází více než stoletého vyhánění Palestinců z domovů

25. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Jako odborník na válku, migraci a přesídlování uprchlíků - ale především jako člověk - jsem s hrůzou sledoval masakry a masové vysídlování způsobené izraelským útokem na Gazu. Od 7. října 2023 Izrael zabil více než 25 000 lidí a dalších 61 000 zranil, většinou civilistů. Téměř dva miliony lidí v Gaze, tedy osmdesát pět procent obyvatelstva, byly izraelským bombardováním vyhnány ze svých domovů.

Současná krize v Gaze je součástí dlouhé historie vyhánění a vysídlování Palestinců. Od osmdesátých let 19. století se sionističtí židovští osadníci, předstátní milice a později izraelská armáda podíleli na projektu maximalizace území pod svou kontrolou a zároveň minimalizace počtu Palestinců na tomto území. Vyvlastnění milionů Palestinců je základem vzniku státu Izrael a jeho  rozšiřování na další palestinská území, míní Jared Keyel

Vedrò con mio diletto (Vivaldi)

25. 1. 2024 / Arnošt Kult

čas čtení < 1 minuta

 

Až s poselstvím přijde hvězda
prastarého mlčení
světlo lásku nezaprodá
zlobě peněz mámení

Když své stíny umlčíme
přijde zcela nový Bůh –
Nekonečno nepromine
vášni ticho bez zásluh

U pokory mluví cit –
absolutní souznění –
umí Pravda zobrazit
kdy mám odejít?

 20333

USA se připravují na otevřenou válku proti Húsíům

25. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Američtí představitelé sdělili deníku Washington Post, že Bidenova vláda plánuje "trvalou vojenskou kampaň" proti Húsíům v Jemenu, i když více než týden téměř každodenního bombardování nijak Húsie neodradil a situaci pouze dramaticky vyostřil.

Úředníci nedokázali stanovit žádný časový rámec, jak dlouho bude konflikt trvat, pouze uvedli, že neočekávají, že by se protáhl na "roky", jako tomu bylo v případě amerických válek v Iráku, Sýrii a Afghánistánu. Ve zprávě se uvádí, že úředníci připouštějí, že nemohou určit "datum ukončení bojů ani poskytnout odhad, kdy bude vojenská kapacita Jemenců dostatečně snížena", píše David DeCamp.

 17128

BBC: Vyšetřování odhalilo, že bývalí příslušníci al-Káidy jsou součástí jemenských vládních sil podporovaných USA

25. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Vyšetřování BBC odhalilo, že Spojené arabské emiráty rekrutovaly bývalé příslušníky al-Káidy, kteří nyní pracují pro Jižní přechodnou radu (STC), separatistickou skupinu, která je součástí jemenské vlády podporované USA a Saúdskou Arábií.

Spojené arabské emiráty se v roce 2015 připojily k invazi Saúdské Arábie do Jemenu, aby bojovaly proti Húsíům, kteří jsou oficiálně známí jako Ansar Alláh. USA koalici Saúdské Arábie a SAE podporovaly a z dřívějších zpráv vyplynulo, že tato koalice v průběhu let rekrutovala do svých řad bojovníky al-Káidy, informuje web antiwar.com.

 20844

Zelenskyj marně vyzývá k prosazení desetibodového mírového plánu

25. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu vyzval ke "spravedlivému a stabilnímu" míru, ale zároveň uvedl, že příměří, které by zmrazilo konflikt s Ruskem na současné linii, je nepřijatelné, píše na webu Responsible Statecraft Blaise Malley.

30775

Emise oxidu uhličitého z fosilních paliv dosáhly v EU 60letého minima

25. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Evropská unie v roce 2023 vygenerovala o 8% méně oxidu uhličitého ze spalovaných fosilních paliv než v roce 2022. Emise tak klesly na nejnižší úroveň za posledních 60 let.

Podle analýzy Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší (CREA) je pokles znečištění ohřívajícího planetu nejprudším ročním poklesem v historii po roce 2020, kdy vlády zavedly lockdown, aby zastavily šíření Covidu-19, informuje Guardian.

Gaza: Netanjahuovy dny jsou sečteny

24. 1. 2024

čas čtení 9 minut

Francouzský lékař, Lékaři bez hranic:


"Jeden z příběhů, který mě nejvíce poznamenal a na který nikdy nezapomenu, je příběh holčičky jménem Miriam v nemocnici. Bylo jí 6-7 let, asi tak, část obličeje jí popálil nálet. Byla jí amputována pravá noha. Její sestra přišla o život. Její matka přišla o život. Dělal jsem obchůzku se sestrami a museli jsme Miriam vyměnit obvaz. A u takových věcí není klid. Takže  jí bylo  6-7 let. Naprosto zoufalý psychický stav a já jí musel  vyměnit obvaz a vyčistit ránu bez jakéhokoli umrtvení. Půl hodiny křičela, ječela, řvala, prala se. Totálně se nám snažila v tom zabránit. A po půl hodině pláče byla vyčerpaná a  volala po mámě. Podívali jsme se na sebe. Její máma právě zemřela.  Takže ji neměl kdo utěšit."


Moderátor, Channel 4 News, úterý 23. ledna 2023, 19 hodin: 
V Izraeli dnes probíhají pohřby 21 izraelských vojáků, kteří byli zabiti při jediném incidentu v Gaze. Jedná se o nejsmrtelnější den pro Izrael od zahájení pozemní invaze. Pro Palestince je každodenní počet mrtvých neúprosný, neboť podle oficiálních údajů bylo jen včera zabito téměř 200 lidí, včetně šesti osob v útulku provozovaném OSN, který se stal terčem útoku na jihu Gazy. A varování. V této reportáži našeho zahraničního zpravoadje Sekundera Kermaniho jsou znepokojivé záběry:


 17553

Krize na Blízkém východě: Guterres: Odmítání dvojstátního řešení je nepřijatelné

24. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

- Generální tajemník OSN António Guterres v úterý prohlásil, že "jasné a opakované odmítání dvoustátního řešení na nejvyšších úrovních izraelské vlády je nepřijatelné", a apeloval na lepší přístup humanitární pomoci do celého pásma Gazy. "Celé obyvatelstvo Gazy je vystaveno ničení v rozsahu a rychlosti, které nemají v nedávné historii obdoby," řekl Guterres v Radě bezpečnosti OSN. "Nic nemůže ospravedlnit kolektivní trestání palestinského lidu."

V radě řekl, že humanitární situace v palestinské enklávě je "děsivá" a že "obyvatelům Gazy hrozí nejen smrt nebo zranění v důsledku neustálého bombardování, ale také rostoucí riziko nákazy infekčními nemocemi, jako je žloutenka typu A, úplavice, cholera". Guterres znovu vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý prohlásil, že Spojené státy jsou proti jakékoli trvalé změně území Gazy, ale ponechávají si otevřené dveře pro případnou podporu jakýchkoli "přechodných opatření" k vyřešení konfliktu s Izraelem. "Pokud je třeba přechodných ujednání, která by to umožnila, je to jedna věc. Ale pokud jde o trvalý status Gazy do budoucna, vyjádřili jsme se jasně, nadále máme jasno v tom, že nebudeme zasahovat do jejího území," řekl Blinken novinářům v nigerijské Abuji.

 22306

Ruské letadlo s 65 ukrajinskými válečnými zajatci se zřítilo, všichni zahynuli

24. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Rusko obviňuje Kyjev ze sestřelení letadla s ukrajinskými válečnými zajatci

Moskva tvrdí, že letadlo, které spadlo v pohraniční oblasti Belgorod, převáželo zajatce, kteří měli být vyměněni.

Rusko obvinilo Kyjev ze sestřelení velkého vojenského dopravního letadla, které ve středu převáželo ukrajinské válečné zajatce na výměnu, po havárii v Belgorodské oblasti, při níž zahynuli všichni na palubě.

Ukrajina nepotvrdila ani nepopřela, že letadlo zasáhla, ale uvedla, že Moskva vytvořila "úmyslné ohrožení života a bezpečnosti" svých zajatců tím, že Kyjev před výměnou nevarovala, aby dekonfliktoval vzdušný prostor.

 22305

"Další zabíjení ztracené životy nevrátí": Osmnáctiletý Izraelec Tal Mitnick odmítl jít do armády a poslali ho do vězení

24. 1. 2024

čas čtení 8 minut

 

První odpírač vojenské služby, který byl od 7. října v Izraeli uvězněn, říká, že "neexistuje vojenské řešení" tohoto konfliktu

První ráno, kdy se Tal Mitnick ocitl v izraelské vojenské věznici, mu minulý měsíc nařídili, aby se odebral do malé učebny. Na jejích stěnách byly připevněny různé slavné citáty. Jeden z nich ho zaujal: "Vzdělání je nejmocnější zbraň, kterou můžete použít ke změně světa." Pod ním bylo napsáno jméno: Nelson Mandela.

"Málem jsem se rozesmál," říká tento osmnáctiletý mladík.  "Armáda podporující apartheid si to dala na zeď," říká, "zatímco Jihoafrická republika připravovala žalobu proti Izraeli pro mezinárodní trestní soud? Poukázal jsem na to, jak směšné je, že tam ten citát je. Nikdo jiný z vězňů se nereagoval a nesouhlasil. Uvědomil jsem si, jak jsem osamělý." 

Koncem prosince Mitnick odmítl povinný odvod do Izraelských obranných sil. V důsledku toho ho vojenský soud odsoudil k 30 dnům vazby, čímž se stal prvním odpíračem svědomí, který byl v Izraeli od 7. října uvězněn. Nyní byl  z vězení propuštěn.  O víkendu strávil Mitnick čas s přáteli a rodinou a zúčastnil se protiválečného pochodu. Tato svoboda bude trvat jen krátce. "Už jsem dostal povolávací rozkaz z armády na úterý ráno. Opět půjdu na vojenskou základnu a řeknu jim, že odmítám sloužit. Opět mě pošlou do vězení." V úterý ráno byl Mitnick odsouzen k dalším 30 dnům vězení.

 21987

Hodie tibi, cras mihi

24. 1. 2024 / Marek Feigl

čas čtení 9 minut

Věnováno památce Petra Chelčického

Několik poznámek ke studiu české individuální ozbrojenosti a bezbrannosti

Po hrozné události na pražské filosofické fakultě se do veřejného prostoru vevalila vlna šokující pseudoargumentace českých zastánců volného držení střelných zbraní. Ukazuje, jak zvláštní vztah k nevirtuální realitě tento segment české společnosti generuje. Sama tato bublina české společnosti napochodovala do nepopiratelna veřejné viditelnosti ukázat se v celé své kráse. Jako na Petriho misce máme před sebou nespočetná svědectví o tom, jakým způsobem pracuje tato snad jen ukřičená menšina s racionalitou, s konsekventním myšlením, s hodnotou života svých bližních. Uchopme pinzetou některé bizarní myšlenkové figury českých zastánců držení střelných zbraní objevivší se po jedenadvacátém prosinci a po krátkém pozorování pod lampou je vraťme na místo.

 22208

Trump vítězí v republikánských nominacích

24. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Trump v bojovném projevu v primárkách v New Hampshire útočil na Haleyovou

Donald Trump vyhrál primárky v New Hampshire a pravděpodobně si tak upevnil pozici republikánského kandidáta na prezidenta.
 
Vítězství nad Nikki Haleyovou, která bývalému prezidentovi krátce pohrozila, že ho bude krotit, naznačuje, že pro Trumpa, který minulý týden snadno zvítězil i ve volebních shromážděních v Iowě, bude cesta k nominaci republikánů hladká. Při projevu ke svým příznivcům v Nashua si Trump udělal vítězné kolečko bojovným projevem, který obsahoval ostrou kritiku Haleyové.

"Měla velmi špatnou noc," řekl Trump. "Skončila třetí [v Iowě], a přesto se tu stále motá."

 22303

"Cancel culture" - levice nebo pravice: pokrytectví dělej to, co říkám, ne to, co dělám

24. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

 
Jedním z bodů, které krajně pravicoví populisté a jejich stoupenci nejčastěji používají proti současnému levicovému identitářství, které je odtržené od skutečných potíží společnosti, je to, že levičáci podporují kulturu "rušení" neboli cancel culture, kdy jsou lidé náhle téměř lynčováni za to, že vyjádřili určité názory nebo udělali určité věci, třeba i v dávné minulosti, které neodpovídají nové hyperkorektní morálce. Ze strany pravice se však jedná o čiré pokrytectví a o demagogii, protože ta je v tzv. cancel culture ještě aktivnější.

 22304

Americké listy: Oklahoma chce zakázat občanům posílat své erotické fotografie

24. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

 

Časopis Reason zveřejnil článek o novém návrhu zákona krajně pravicové vlády státu Oklahoma, která chce zakázat tzv. sexting (posílání svých erotických fotografií prostřednictvím internetu). Je to další příklad toho, jak je krajní pravice zběhlá v cenzuře a v boji proti osobní svobodě projevu. Tento návrh zákona proti pornu v Oklahomě je tak extrémní, že by mohl dokonce sexting mimo manželství prohlásit za trestný čin.

 21928

Hamás údajně odmítl izraelskou nabídku na příměří

24. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený egyptský představitel v úterý řekl, že Izrael navrhl dvouměsíční příměří, ve kterém by rukojmí byli propuštěni výměnou za propuštění palestinských vězňů zadržovaných v Izraeli a umožnění vrcholným vůdcům Hamásu v Gaze přesídlit do jiných zemí.

 20068

Země EU se dohodly na použití zmrazeného majetku Ruské federace

24. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Členské státy EU dosáhly dohody o postupu při využívání příjmů ze zmrazených ruských aktiv. Oznámil to šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell na tiskové konferenci, která se konala v rámci zasedání Rady EU v Bruselu. Podle Borrella bude konečné rozhodnutí o této otázce učiněno před příštím zasedáním rady v únoru.

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko v úterý brzy ráno vypálilo na Ukrajinu 41 raket, ukrajinská protivzdušná obrana jich 21 z nich zničila

23. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Na Telegramu ukrajinské letectvo uvedlo:

    Nepřítel zahájil kombinovaný raketový útok na Ukrajinu s použitím křižujících, balistických, leteckých a protiletadlových řízených střel.

    V důsledku bojových operací letectvo ve spolupráci se silami protivzdušné obrany zničilo 15 střel s plochou dráhou letu X-101/X-555/X-55; 5 balistických raket Iskander-M a 1 řízenou střelu X-59.


- Ruský raketový útok zasáhl Kyjev a Charkov. Ukrajinské úřady uvedly, že při úterním ranním útoku bylo zabito nejméně šest lidí a desítky jich byly zraněny.

    Ruský ministr zahraničí se v Radě bezpečnosti OSN střetl s USA a dalšími zastánci Ukrajiny poté, co Moskva vyloučila jakýkoli mírový plán podporovaný Kyjevem a Západem, a Čína varovala, že další globální chaos by mohl ovlivnit zpomalující se světovou ekonomiku.

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Radě bezpečnosti řekl, že mírové plány předložené Ukrajinou a Západem jsou "cestou nikam". Zástupce amerického velvyslance Robert Wood kontroval, že je to právě "cílevědomá snaha Vladimira Putina o vyhlazení Ukrajiny a podrobení jejího lidu, která prodlužuje" válku, jež začala invazí Moskvy v roce 2022.

 22282

Gaza. Tohle vraždění podporuje Česká republika. Nestydíte se?

23. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto: Chlapec: Mnoho mých kamarádů bylo zabito.


Moderátor, Channel 4 News, pondělí 22. ledna 2023, 19 hodin: Jižní město Chán Unis v Gaze dnes zachvátily prudké boje, v ulicích probíhají přestřelky a z nebe probíhá intenzivní bombardování. Izraelské obranné síly tvrdí, že zahájily novou ofenzívu s cílem rozbít vojenský rámec Hamásu v západní části města. Palestinské úřady tvrdí, že izraelské jednotky vtrhly do jedné nemocnice a další obléhají. A varujeme: tato reportáž našeho zahraničního zpravodaje Sekundera Kermanyho obsahuje od samého začátku velmi znepokojivé záběry:


 22267

Americké listy: Věda odhaluje, proč je americká politika tak silně polarizovaná

23. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 12 minut


Noviny The Washington Post zveřejnily článek Joela Achenbacha, který ukazuje vědeckou nevyhnutelnost současné kulturní války, která rozděluje Američany (a celou planetu) na ty, kteří mají empatii k těm, kteří nejsou součástí jejich kmene, a na ty, kteří ji nemají. Sám provádím antropologický výzkum o kořenech krajně pravicových fašistických ideálů, které se staly hlavním proudem dnešního světa a byly přijaty civilizovanou společností. 

Již více než čtyři roky si pod drobnohled beru možné spouštěče související s lidskou povahou a zjišťuji, proč si lidé volí vůdce, kteří nabízejí nemožná rychlá magická řešení společenských problémů.

Washington Post se zaměřil spíše na sociologický a americko-centristický přístup, ale přišel s některými aspekty, které skutečně nahrávají současné normalizaci fašismu a autokracie. 


 20706

Restart? Leda tak Devadesátek

23. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Již nejednou jsem se zde podivoval nad průsakem členů Pravého břehu Institutu Petra Fialy na stránky obzvlášť nezávisléhp serveru Fórum 24. Stejně tak, a ještě možná mnohem více, jsem se podivoval nad záplavou nezávislosti v textech členů dominantní vládní partaje, která na Fórum 24 prezentuje závislost takhle nějak nezávisle. Holt pod nezávislost dokáže neoliberální pravice, podobně jako bolševici z Východu, nacpat cokoli od A po Z.

S mrazivou jistotou Návratu krále Devadesátek se jeví podzimní kampaň Petra Fialy Restart Česka. Obludná rozsahem, tupá obsahem, podivně placená, dokonale tajená. Kdo by to byl čekal od moudrého státníka a morální veličiny Petra Fialy. Dnes objevený zapomenutý nenahlášený milion v oblíbené záložně politiků z ODS a následné neoliberální vykrucování leccos naznačuje.

 22266

Americké listy: Je Amerika jako Sovětský svaz v roce 1990?

23. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

 

Vlivný web Salon.com píše, že "příznaky úpadku Ameriky jsou všude - a historie nám říká, co se stane, pokud nezměníme směr". Z článku, jehož autorem je Jackson Diianni, se dozvídáme, že "éra jistot je pryč. 

Moderní věk je definován zvýšeným zmatkem a nevysvětlitelnými světovými událostmi. Rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii. Zvolení (a případné znovuzvolení) Donalda Trumpa. Pokusy o státní převraty v USA, Rusku a Německu. První globální pandemie za posledních sto let. Spojené státy trpí neschopností zajistit základní a spolehlivé sociální služby.

 18568

Polsko: Obnovit demokracii je ještě těžší než ji vytvořit

23. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Pozor na to, pokud se v ČR dostanou k moci populisté, zničí zemi. Jako v Polsku

"Evoluce, nebo revoluce?" Otázka, kterou si dnes kladou v Polsku, vystihuje dilema snahy obnovit liberální demokracii po osmi letech populistického uchvácení státu, píše Timothy Gardon Ash. Musí se například porušit litera konkrétního zákona, aby se obnovil právní stát jako celkový stav? 

Několik posledních týdnů v polské politice bylo dramatických, hněvivých  a někdy bizarních. Dva bývalí ministři dříve vládnoucí vlády Práva a spravedlnosti (PiS), odsouzení za falšování dokumentů v době, kdy zastávali veřejnou funkci, se uchýlili do paláce prezidenta, svého stranického druha Andrzeje Dudy. Policie je zatkla a odvezla do vězení. Duda o nich říká, že jsou "političtí vězni", mluví o "teroru právního státu", a dokonce je srovnává s Berezou Kartuskou, nechvalně známým koncentračním táborem v Polsku 30. let 20. století. PiS zahajuje protestní demonstraci  a nasazuje ikonografii hnutí Solidarita, které v 80. letech dovedlo Polsko ke svobodě. Předseda PiS Jarosław Kaczyński říká, že zatčení politici jsou hrdinové, kteří by měli být vyznamenáni nejvyššími státními vyznamenáními. Skutečně tragická a inspirativní minulost Polska je recyklována jako groteskní parodie.

 22272

Krize na Blízkém východě: Izraelský prezident označil smrt 21 izraelských vojáků při jediném útoku v Gaze za "nesnesitelně těžké ráno".

23. 1. 2024

čas čtení 10 minut

IDF uvádí , že k úmrtí došlo, když militanti vypálili raketomet zatímco izraelští  vojáci připravovali výbušniny k demolici budov

Izraelský prezident Isaac Herzog prohlásil, že to bylo "nesnesitelně těžké ráno" poté, co se dozvěděl o smrti izraelských vojáků v Gaze.

Hlavní mluvčí IDF Daniel Hagari uvedl, že zabití vojáci připravovali výbušniny k demolici dvou budov, když ozbrojenec vypálil raketometný granát na nedaleký tank.

To údajně předčasně spustilo explozi a způsobilo, že se budovy zřítily na vojáky, z nichž všichni prý byli záložníci.

Byl nasazen lékařský evakuační tým, ale jednalo se o "komplikovanou operaci, která probíhala až do posledních hodin", uvedl Hagari s poukazem na obtíže při vyprošťování těl zasypaných pod sutinami.

Hagari uvedl, že k incidentu došlo v centrální části Gazy, poblíž kibucu Kissufim na izraelské straně hranice, v pondělí v 16 hodin místního času.


Netanjahu přislíbil, že Izrael bude pokračovat v bojích v Gaze až do "absolutního vítězství"

 19466

Pozvánka na demonstraci: „Chceme spravedlnost pro oběti sexuálního násilí.”

22. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Konsent a Amnesty International svolávají demonstraci před Ministerstvem spravedlnosti.

datum a čas: 23. 1. od 18:00

adresa: Ministerstvo spravedlnosti, Vyšehradská 424/16, 128 10 Nové Město

Nedávný rozsudek krajského soudu v Brně, který udělil podmínku muži, který několik let znásilňoval svojí nezletilou nevlastní dceru, pobouřil velkou část veřejnosti. Dívka je ve velmi špatném psychickém stavu a několikrát se pokusila o sebevraždu. Organizace Konsent a Amnesty International svolávají na zítřek demonstraci a apelují na Ministerstvo spravedlnosti, aby se zaměřilo na systémovou nápravu necitlivého a bagatelizujícího přístupu v řešení případů sexuálního násilí. K demonstraci připojili také petici.

 22238

Cesta k 7. říjnu: Dlouhá hra Hamásu objasněna

22. 1. 2024

čas čtení 46 minut

Když Hamás v roce 2007 silou zbraní převzal kontrolu nad pásmem Gazy, čelil ideologické krizi. Mohl by se zaměřit na vládu v Gaze a řešení potřeb palestinského lidu, nebo by mohl využít pásmo Gazy jako odrazový můstek k útoku na Izrael. Už tehdy Hamás chápal, že se tyto dva cíle vzájemně vylučují. A přestože někteří očekávali, že se Hamás umírní nebo bude alespoň kooptován požadavky vládnutí, nestalo se tak. Místo toho Hamás investoval do úsilí o radikalizaci společnosti a budování militantní infrastruktury nezbytné k tomu, aby jednoho dne zahájil útok, který by podle jeho názoru mohl přispět ke zničení Izraele. Tento článek zkoumá cestu od převzetí Gazy Hamásem v roce 2007 až po masakr v říjnu 2023, píšou Devorah Margolin a Matthew Levitt.

 22264

Ron DeSantis se vzdal kandidatury na amerického prezidenta

22. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 

Fundamentalistický floridský guvernér, který byl v jednu chvíli považován za budoucnost strany, ukončil svou kampaň za republikánskou kandidaturu



Ron DeSantis, ultrapravicový  guvernér Floridy, ukončil svou kampaň za republikánskou prezidentskou nominaci a podpořil Donalda Trumpa.

"Je mi jasné, že většina republikánských voličů v primárkách chce dát Donaldu Trumpovi další šanci," uvedl v prohlášení zveřejněném na  Twitteru. "Má mou podporu, protože se nemůžeme vrátit ke staré republikánské gardě z minulých let, k přebalené formě starého, znovu ohřívaného korporativismu, kterou představuje Nikki Haleyová."

V Gaze už Izraelci zabili více než 25 000 lidí

22. 1. 2024

čas čtení 3 minuty



Moderátorka, Channel 4 News, neděle 21. ledna 2024: V Gaze bylo zabito již více než 25 000 lidí, sdělují tamní představitelé. Izraelský premiér vyloučil řešení v podobě dvou států. Jaká je šance na ukončení konfliktu? Dobrý večer. Za něco málo přes 100 dní bylo zabito více než  25 000 Palestinců. Mezinárodní tlak na Izrael, který sám zaznamenal 1300 mrtvých při útoku Hamásu, aby přijal nutnost řešení v podobě dvou států, roste. Premiér Benjamin Netanjahu ho opět vyloučil, i když USA, Saúdská Arábie a Velká Británie varují, že je to jediné řešení.
Blízký východ je sud prachu, varoval v neděli šéf OSN Antonio Guterres v souvislosti s rostoucími obavami, že válka v Gaze hrozí rozšířením nepřátelství do celého regionu. Znovu vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří, zatímco podle jiných zpráv se Spojené státy začaly připravovat na reálnou možnost širšího konfliktu. 

 22256

Šéf OSN kritizuje "nepřijatelný" rozsah úmrtí v Gaze, kde bylo podle zpráv zabito 25 000 lidí

22. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

Podle ministerstva zdravotnictví jsou většinu obětí ženy a děti a další tisíce lidí mohou ležet pod troskami



Izraelská válka proti Hamásu v Gaze zabila 25 000 Palestinců, oznámilo ministerstvo zdravotnictví na tomto území, zšéf OSN označil rozsah zabíjení civilistů za "srdcervoucí a naprosto nepřijatelný".

Většinu obětí tvoří ženy a děti, uvedlo ministerstvo, a další tisíce těl pravděpodobně zůstanou nespočítány pod sutinami po celé Gaze.

Generální tajemník OSN António Guterres v projevu na celosvětovém summitu v ugandském hlavním městě Kampale odsoudil tříměsíční izraelský útok.

 22265

Ukrajinské ostřelování nákupní zóny v Doněcku zabilo desítky lidí, sdělují místní představitelé

22. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Podle Ruskem dosazeného starosty a gubernátora bylo při útoku na  Ruskem okupované město na východě Ukrajiny zraněno dalších 20 lidí

 
Podle místních představitelů bylo nejméně 25 lidí zabito poté, co ukrajinské síly ostřelovaly rušnou předměstskou nákupní zónu v Ruskem kontrolovaném městě Doněck na východě Ukrajiny.



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14563