Pokud Ukrajina zaútočí na baltské terminály, Rusko může přijít až o 40 % ropného exportu

24. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
První ukrajinské údery na Leningradskou oblast během války ohrožují zařízení, jejichž prostřednictvím Rusko získává významnou část petrodolarů. V případě úspěšného útoku na ropné terminály v Baltském moři by se mohl zastavit vývoz 1,5 milionu barelů denně.

V neděli drony zaútočily na Usť-Lugu, největší ruský přístav v Baltském moři, asi 1 000 kilometrů od ukrajinských hranic. V důsledku dvou explozí se vznítil terminál plynového kondenzátu společnosti Novatek. Provoz terminálu, který se mimo jiné podílí na dodávkách paliva ruské armádě, byl zastaven, řekl agentuře Bloomberg úředník obeznámený se situací.

V Leningradské oblasti jsou také dva velké terminály pro vývoz ropy: jeden z nich se nachází v Usť-Luze, druhý v Primorsku, na opačném břehu Finského zálivu. V Usť-Luze, hned vedle terminálu Novatek, jsou kotviště pro nakládku ropy na tankery a o něco dále jsou skladovací prostory pro ropu a ropné produkty.

Podle společnosti Kpler je více než 75 % uralské ropy posíláno do zahraničí z Usť-Lugy a Primorsku. Celkem tankery vyvezly více než 40 % ropy (1,5 milionu barelů), kterou Rusko vyvezlo po moři mezi lednem a listopadem 2023 denně, vypočítala agentura Bloomberg.

Cena ropy Urals v prosinci klesla těsně pod 60 dolarů za barel, napsala minulý týden Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Při této ceně činily náklady na ropu vyváženou z baltských přístavů asi 90 milionů dolarů denně.

"Pravidelné útoky nebo útoky těžkých bezpilotních letounů by mohly narušit provoz baltských přístavů a vést ke snížení vývozu," řekl agentuře Reuters expert na ropný a plynárenský průmysl Sergej Vakulenko, výzkumník z Carnegie Endowment for International Peace v Berlíně, berlínského Centra pro studium Ruska a Eurasie. Mezitím ukrajinské drony minulý týden provedly další dva útoky v Leningradské oblasti: Ve čtvrtek a v pátek zahřměly výbuchy v ropných skladech Rosněfti.

Podle Vakulenka nemá Rusko prakticky žádné alternativní způsoby, jak vyvážet takové objemy ropy do zahraničí. Ropa Urals se vyváží ze západních přístavů, ale Novorossijsk by mohl odebírat pouze dalších 300 000 barelů denně, tvrdí Viktor Katona, hlavní ropný analytik společnosti Kpler. Novorossijsk je navíc mnohem blíže Ukrajině, která na něj může zaútočit nejen letecky, ale i námořními drony.

Exportní terminály v Barentsově moři mají omezenou kapacitu a ropa do nich může být dodávána pouze po železnici, zatímco přepravní trasy do Číny a na Dálný východ jsou zcela ucpané a není možné přes ně posílat další ropu, dodává Vakulenko.

Zastavení vývozu z baltských přístavů bude "velkým šokem" pro trh s ropou, řekl Viktor Kurilov, hlavní analytik ropného trhu ve společnosti Rystad Energy. Trh reagoval na útok dronu na Ust-Luga: v pondělí cena ropy Brent nejen vzrostla o více než 1 %, ale také prémie mezi nejbližšími a dalšími futures se zvýšila na 0,45 dolaru za barel (nejvyšší od listopadu). To ukazuje, že obchodníci se obávají možného narušení dodávek v blízké budoucnosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2019

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024