Krize na Blízkém východě: Guterres: Odmítání dvojstátního řešení je nepřijatelné

24. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
- Generální tajemník OSN António Guterres v úterý prohlásil, že "jasné a opakované odmítání dvoustátního řešení na nejvyšších úrovních izraelské vlády je nepřijatelné", a apeloval na lepší přístup humanitární pomoci do celého pásma Gazy. "Celé obyvatelstvo Gazy je vystaveno ničení v rozsahu a rychlosti, které nemají v nedávné historii obdoby," řekl Guterres v Radě bezpečnosti OSN. "Nic nemůže ospravedlnit kolektivní trestání palestinského lidu."

V radě řekl, že humanitární situace v palestinské enklávě je "děsivá" a že "obyvatelům Gazy hrozí nejen smrt nebo zranění v důsledku neustálého bombardování, ale také rostoucí riziko nákazy infekčními nemocemi, jako je žloutenka typu A, úplavice, cholera". Guterres znovu vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý prohlásil, že Spojené státy jsou proti jakékoli trvalé změně území Gazy, ale ponechávají si otevřené dveře pro případnou podporu jakýchkoli "přechodných opatření" k vyřešení konfliktu s Izraelem. "Pokud je třeba přechodných ujednání, která by to umožnila, je to jedna věc. Ale pokud jde o trvalý status Gazy do budoucna, vyjádřili jsme se jasně, nadále máme jasno v tom, že nebudeme zasahovat do jejího území," řekl Blinken novinářům v nigerijské Abuji.

- Palestinská střelba z RPG (raketometů) byla pravděpodobnou příčinou výbuchu, při kterém se zřítily dvě budovy a zemřela skupina izraelských vojáků v pásmu Gazy, uvedl v úterý vojenský mluvčí. "Oddíl ozbrojenců překvapil ozbrojené síly střelbou z RPG. První raketa zasáhla jednu z budov, ve které byly položeny výbušniny. Zásah zřejmě vedl k explozi, která způsobila zřícení budovy a budovy vedle ní," řekl novinářům v Tel Avivu  Daniel Hagari.

- Spojené státy zničily nebo znehodnotily více než 25 húsijských odpalovacích zařízení a více než 20 raket v Jemenu od zahájení úderů v zemi na začátku tohoto měsíce, uvedl v úterý Pentagon.

- Ministerstvo zdravotnictví v Hamásem ovládané Gaze uvedlo, že izraelská armáda střílela přímo na nemocnici v jižním městě Chán Júnis, kde uprostřed těžkých bojů uvízli civilisté.
"Izraelské tanky silně ostřelují horní patra budovy specializované chirurgie a pohotovostní budovy Násirovy nemocnice, očekávají se desítky zraněných," uvádí se v prohlášení ministerstva.

-  Ať už bude budoucnost války po Gaze vypadat jakkoli, nesmí v ní figurovat vůdci Hamásu, uvedl mluvčí americké Rady národní bezpečnosti John Kirby. Na tiskovém brífinku v Bílém domě Kirby rovněž uvedl, že USA jsou zapojeny do "aktivních rozhovorů" o propuštění dalších rukojmích držených Hamásem v Gaze, píše agentura Reuters.

- Spojené státy by podpořily další "pauzu" - dočasné příměří - ve válce Izraele proti Hamásu v Gaze, například na 30, 60 nebo 90 dní, uvedl  Bílý dům. 

- Kamiony s humanitární pomocí mají i nadále potíže dostat se k lidem v jižní Gaze, z Egypta a podle četných zpráv humanitárních agentur se do mnoha částí střední a severní Gazy nemohou dostat vůbec. Nákladní automobily jsou blokovány kvůli bezpečnostním kontrolám a před příjezdem dovnitř Gazy jsou blokovány.

- Hamás nepřijme poslední nabídku Izraele na dvouměsíční příměří v Gaze, které by umožnilo další výměnu rukojmích - které islamistická skupina zadržuje od 7. října - za další palestinské vězně, které Izrael drží jako hrozbu pro svou bezpečnost. Deník Times of Israel uvádí, že nejmenovaný egyptský představitel o tom informoval agenturu Associated Press. 

- Protesty mezinárodních humanitárních organizací ohledně katastrofálního hladu a nebezpečí "hrozícího hladomoru" mezi Palestinci v obléhané Gaze pokračují, poslední varování přišlo  od Světového potravinového programu (WFP). Obyvatelstvo Pásma Gazy čelí rostoucímu riziku hladomoru, protože válka mezi Izraelem a Hamásem se protahuje, prohlásil nově WFP Organizace spojených národů, informuje agentura France-Presse.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1827

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024