Paříž oznámila vytvoření "dělostřelecké koalice", která bude Kyjevu dodávat zbraně a granáty

19. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Francie a Ukrajina oznámily vytvoření "dělostřelecké koalice", která bude Kyjevu dodávat zbraně a munici. Uvádí se to v komuniké francouzského ministerstva ozbrojených sil, zveřejněném na jeho webových stránkách.

"Ministr ozbrojených sil Sébastien Lecornu spolu se svým (ukrajinským) protějškem Rustemem Umerovem zahájili koalici Dělostřelectvo pro Ukrajinu. Jejím cílem je posílit podporu Kyjeva v krátkodobém i dlouhodobém horizontu," uvádí se v textu.

Ministerstvo uvedlo, že Francie hodlá rozšířit výrobu samohybných děl Caesar pro jejich dodávky na Ukrajinu. "Navýšení výrobní kapacity společnosti Nexter umožní v roce 2024 vyrobit pro Ukrajinu 72 samohybných děl Caesar. Spolupráce v rámci dělostřelecké koalice umožní financovat dodávky houfnic za účasti všech zainteresovaných zemí," bylo informováno. Podle Lecornu je Francie připravena zaplatit za dodávku 12 ze 72 samohybných děl Caesar.

Konference se měl zúčastnit ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov, ale jeho návštěva Paříže byla "z bezpečnostních důvodů" zrušena. Umerov se schůzky zúčastnil prostřednictvím videokonference.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2117

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024