Pákistánská armáda použila "zabijácké drony", rakety a loitering munition k útokům na úkryty teroristů v Íránu

19. 1. 2024

čas čtení 9 minut
Pákistánská armáda ve čtvrtek sdílela podrobnosti o operacích proti militantům v Íránu a uvedla, že úkryty používané teroristickými organizacemi, jmenovitě Balúčistánskou osvobozeneckou armádou (BLA) a Balúčistánskou osvobozeneckou frontou (BLF), byly úspěšně zasaženy při operaci založené na zpravodajských službách s kódovým označením "Marg Bar Sarmachar".

Organizace Inter-Services Public Relations (ISPR) ve svém prohlášení uvedla, že ve čtvrtek v časných ranních hodinách Pákistán provedl účinné údery proti úkrytům v Íránu, které používají teroristé zodpovědní za nedávné útoky v Pákistánu.

"Přesné údery byly prováděny za použití "zabijáckých dronů", raket, loitering munition a zbraní. Maximální péče byla věnována tomu, aby se předešlo vedlejším škodám," dodala.

Vojenské mediální oddělení uvedlo, že úkryty byly využívány notoricky známými teroristy, mimo jiné Dostou alias Chairmanem, Bajjarem alias Soghatem, Sahilem alias Shafaqem, Asgharem alias Bashamem a Wazirem alias Wazim.

"Pákistánské ozbrojené síly zůstávají v trvalém stavu připravenosti, aby zajistily bezpečnost pákistánských občanů před teroristickými činy," uvádí se v prohlášení.

ISPR uvedl, že odhodlání ozbrojených sil zajistit, aby suverenita a územní celistvost Pákistánu byly respektovány a chráněny před jakýmkoli neštěstím, zůstává neochvějné.

"Znovu potvrzujeme naše odhodlání porazit všechny nepřátele Pákistánu s podporou pákistánského lidu," dodal.

Vojenské mediální oodělení také zdůraznilo potřebu dialogu a spolupráce při řešení bilaterálních problémů mezi "dvěma sousedními bratrskými zeměmi".

Prohlášení ISPR přichází několik hodin poté, co ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Pákistán se zaměřil na úkryty teroristů uvnitř íránské hranice poté, co Írán narušil suverenitu země a zahájil útok v Balúčistánu, při kterém zemřely dvě děti a tři dívky byly zraněny.

"Dnes ráno Pákistán podnikl sérii vysoce koordinovaných a specificky cílených přesných vojenských úderů proti úkrytům teroristů v provincii Siestan-o-Balúčistán v Íránu," uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení.

V prohlášení se uvádí, že během operace založené na zpravodajských službách s kódovým označením "Marg Bar Sarmachar" bylo zabito několik teroristů.

K tomuto vývoji došlo poté, co Teherán v úterý pozdě večer prohlásil, že odpálil "rakety a drony" zaměřené na ústředí skupiny Jaish al-Adl v oblasti "Zelené hory" v Balúčistánu.

Pákistán útok v blízkosti společné hranice odsoudil.

"Nevyprovokované a do očí bijící porušení pákistánské suverenity ze strany Íránu ze včerejší noci je porušením mezinárodního práva a cílů a principů Charty OSN," uvedla ve středu v prohlášení mluvčí FO Mumtaz Zahra Baloch.

FO ve svém čtvrtečním prohlášení po útocích uvedlo, že v posledních několika letech během vztahů s Íránem Pákistán soustavně sdílel své vážné obavy ohledně bezpečných útočišť a útočišť, kterým se těší teroristé pákistánského původu, kteří si říkají "Sarmachars" na neovládaných územích uvnitř Íránu.

Pákistán také sdílel několik dokumentů s konkrétními důkazy o přítomnosti a aktivitách těchto teroristů.

Avšak kvůli nedostatečným krokům v našich vážných obavách tito takzvaní Sarmacharové pokračovali v beztrestném prolévání krve nevinných Pákistánců.

"Akce z dnešního rána byla přijata ve světle důvěryhodných zpravodajských informací o hrozících rozsáhlých teroristických aktivitách těchto takzvaných Sarmacharů," uvádí se v prohlášení.

Islámábád uvedl, že akce je projevem neochvějného odhodlání Pákistánu chránit a bránit svou národní bezpečnost proti všem hrozbám.

"Úspěšné provedení této velmi složité operace je také důkazem profesionality pákistánských ozbrojených sil. Pákistán bude i nadále podnikat všechny nezbytné kroky k zachování bezpečnosti svého lidu, která je nedotknutelná, nedotknutelná a posvátná."

V komuniké se však uvádí, že Pákistán plně respektuje suverenitu a územní celistvost Íránu a jediným cílem dnešního aktu je sledování vlastní bezpečnosti a národních zájmů Pákistánu, které jsou prvořadé a nemohou být ohroženy.

"Jako odpovědný člen mezinárodního společenství Pákistán prosazuje principy a cíle Charty OSN, včetně územní celistvosti a suverenity členských států. Veden těmito zásadami a při uplatňování našich legitimních práv v rámci mezinárodního práva, Pákistán nikdy nedovolí, aby byla zpochybněna jeho suverenita a územní celistvost, a to pod žádnou záminkou nebo za jakýchkoli okolností."

FO označila Írán za bratrskou zemi a uvedla, že lidé v Pákistánu mají velký respekt a náklonnost k íránskému lidu.

"Vždy jsme kladli důraz na dialog a spolupráci při konfrontaci se společnými výzvami, včetně hrozby terorismu, a budeme i nadále usilovat o nalezení společných řešení."

Později mluvčí FO Mumtaz Zahra Baloch na svém týdenním tiskovém brífinku uvedla, že prozatímní premiér Anwar-ul-Haq Kakar zkrátí svou návštěvu Světového ekonomického fóra v Davosu uprostřed eskalujícího napětí mezi Pákistánem a Íránem.

"Rozhodl se svou návštěvu zkrátit s ohledem na probíhající vývoj," dodala.

O den dříve, několik hodin po nevyprovokovaném íránském útoku, Islámábád také omezil své vztahy s Teheránem, vyhostil íránského velvyslance a odvolal svého velvyslance v Teheránu.

Islámábád také oznámil, že pozastaví všechny návštěvy na vysoké úrovni, které probíhají nebo jsou plánovány mezi Pákistánem a Íránem v nadcházejících dnech.

Prozatímní ministr zahraničí Džalíl Abbás Džilaní ve středu řekl svému íránskému protějšku, že žádná země by neměla následovat cestu jednostranného útoku na půdě sousední země proti hrozbě terorismu.

"Žádná země v regionu by neměla kráčet po této nebezpečné cestě," řekl Jilani íránskému ministrovi zahraničí Hosseinu Amir-Abdollahianovi během telefonátu několik hodin poté, co Teherán prohlásil, že se zaměřil na "teroristy" v Pákistánu.

Čína, blízký partner Íránu a Pákistánu, vyzvala ke zdrženlivosti, přičemž mluvčí ministerstva zahraničí Mao Ning uvedla, že obě země by se měly "vyhnout akcím, které by vedly k eskalaci napětí". Nabídla také zprostředkování mezi Teheránem a Islámábádem.

Spojené státy mezitím odsoudily íránské útoky v Pákistánu, Iráku a Sýrii, přičemž mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller řekl, že Teherán jen v posledních několika dnech porušil "suverénní hranice tří svých sousedů".

Sedm mrtvých při náletech Pákistánu

Íránský provinční bezpečnostní činitel citovaný státní tiskovou agenturou IRNA řekl, že během pákistánského raketového útoku na jihovýchod íránského města bylo ve čtvrtek brzy ráno zabito sedm lidí, "kteří neměli íránskou státní příslušnost".

Útok, ke kterému došlo ve 04:05 místního času, byl zaměřen na íránskou pohraniční vesnici, řekl agentuře IRNA Ali Reza Marhamati, zástupce generálního guvernéra provincie Sistan-Balúčistán na jihovýchodě Íránu.

Bezpečnostní představitel to zjistil poté, co bylo slyšet několik výbuchů v blízkosti Sravanu, dodal.

Mezi zabitými byly podle íránského představitele tři ženy a čtyři děti.

Dále řekl, že další exploze se odehrála poblíž Saravanu, naštěstí si nevyžádala žádné oběti.

Saravan se nachází 347 km jihovýchodně od Zahedánu, hlavního města Sistánu-Balúčistánu, které hraničí s Pákistánem.

Pákistán zahajuje "přísné monitorování"

Uprostřed eskalace napětí ve vztazích mezi Islámábádem a Teheránem začal Pákistán přísně monitorovat všechny lety ze Západu včetně Íránu, uvedly zdroje Geo News.

Úřad pro civilní letectví (CAA) monitoruje vzdušné aktivity nad západní hranicí a úřady dostaly pokyn, aby zůstaly v pohotovosti ohledně všech letů přicházejících ze západu.

Zdroje uvedly, že řízení letového provozu bylo také nařízeno, aby shromáždilo podrobnosti o všech letech ze západního směru, včetně Íránu. Dříve neexistovalo žádné monitorování letů přicházejících do Pákistánu ze západu, uvedly zdroje CAA.

Zdroje uvedly, že nebyly vydány žádné směrnice k zastavení komerčních letů mezi Íránem a Pákistánem.

Generální ředitel CAA Khaqan Murtaza také potvrdil, že dosud nebylo přijato žádné rozhodnutí o uzavření pákistánského vzdušného prostoru pro Írán a žádné takové pokyny nebyly obdrženy od vlády.

"Situaci pečlivě sledujeme," dodal.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2004

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2024