Hlavní vyjednavač pro brexit: "Klika autokratů" se snaží zničit Evropu

23. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


"Nejen že se mají navzájem v oblibě, mají jednu věc společnou. Strefují se a ničí náš způsob myšlení, naše hodnoty, naši evropskou liberální demokracii," tvrdí hlavní vyjednavač EU pro brexit Guy Verhofstadt.


Verhofstadt zahájil mimořádný útok na Donalda Trumpa, kterého označil za "autokrata", který chce zničit Evropu.

Verhofstadt řekl, že zvolený prezident Trump je jedním z "kliky autokratů" spolu s Vladimirem Putinem a Recepem Tayyipem Erdoganem. Všichni podle něj hrozí obklíčením kontinentu. Vyjednavač se takto vyjádřil během jednání o vztazích EU s Tureckem.

Trumpův šéf štábu je svérázným lídrem americké alternativní pravice. Je organizátorem projektu Breitbart News považovaného za mainstreamové online útočiště moderního bílého nacionalismu. V minulosti čelil obviněním z rasismu a antisemitismu.

"Trumpův strategický poradce Bannon si přeje spustit svou krajně pravicovou webovou stránku Breitbart v Paříži a Berlíně, aby podkopal francouzské a německé volby," pokračoval Verhofstadt.

Bývalý belgický premiér také hovořil o pondělních Trumpových výrocích, že by měl  Nigel Farage   být jmenován britským velvyslancem v USA.

Trump řekl, že by Farage udělal "výbornou práci" a že "mnoho lidí" si přeje vidět, jak tuto roli převezme.

"Trump chce manipulovat její veličenstvo královnu jmenováním britských velvyslanců," řekl Verhofstadt.

"Takže kdyby pan Farage byl zde, zeptal bych se ho, je to "vzít si svou zemi zpět"? Myslím, že jeden klaun ve Washingtonu je víc než dost."

Verhofstadt také varoval před "pátou kolonou" v Evropě, kterou podle něj tvoří Erdoganovi, Putinovi a Trumpovi "kamarádi" podkopávající Evropu zevnitř.

Označil je za "staré Putinovy loutky a nové Trumpovy loutky", když vyzval kontinent, aby se postavil na odpor.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7401

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016