Moskva jako Titanik

12. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Všechny ty peníze, které Kremlin sebral ve zbytku Ruska, aby zabránil tomu, že se Moskva stane semeništěm revoluce, si s obyvateli hlavního města hrají zlou hru: Stále více Rusů si přeje přistěhovat se do hlavního města - a vláda je nedokáže zadržet, píše Aleksej Roščin.


Na jedné straně to znamená, že Moskva se mění v monstrum s obyvatelstvem požadujícím ještě více peněz z provincií, aby přežilo na své současné úrovni. Na straně druhé provincie budou mít stále méně zdrojů, které by mohl Kreml vzít, aby udržel životní úroveň v Moskvě.

Krátce řečeno, dnešní Moskva funguje jako koloniální metropole, jako "Titanic" směřující k ledovci, i když pasažéři oslavují, jako by se nic nemohlo pokazit.

Moskva je obrovskou bublinou, kterou vládnoucí kriminální uskupení nafouklo v posledních deseti letech. Pro režim je hlavní absence revoluce - a všechny revoluce začínají v hlavním městě.

V současnosti centrální vláda vydává v hlavním městě na jednoho obyvatele v průměru 9-10 x více než v jakémkoliv jiném centru oblasti. Mzdy v Moskvě jsou vyšší a penze také, ceny základních služeb nižší, ceny zboží nižší, nové bydlení dostupnější a veřejná doprava mnohem lepší.

Jenže každý v Rusku touží přistěhovat se za lepším a to likviduje všechny výhody hlavního města. Sovětská vláda se bránila systémem vnitrostátních pasů (прописка), ale současná k tomu nemá nástroje.

Postupem času přijde Moskva o všechny výhody a o zdroje, na které spoléhá. Moskvané budou trpět jako první, ale pak utrpí i režim.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9153

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019