Facebook má být v USA pokutován "směšnou částkou" 5 miliard dolarů

13. 7. 2019

čas čtení 1 minuta


Podle zpráv deníku Wall Street Journal a Washington Post má být Facebook pokutován částkou 5 miliard dolarů za porušení zákonů o ochraně soukromí uživatelů v souvislosti se skandálem kolem firmy Cambridge Analytica, která zneužívala osobní data asi 50 milionů amerických uživatelů Facebooku k jejich psychologickému ovlivňování před americkými prezidentskými volbami.

Pokutu prý schválila  americká Federal Trade Commission, Federální obchodní komise hlasováním 3-2. Republikáni pokutu schválili, demokraté byli proti.

 
Pokuta neomezí právo Facebooku dál shromažďovat soukromá data uživatelů a sdílet je s třetími stranami. Pokuta pěti miliard dolarů neznamená pro Facebook nic, protože jen v prvním čtvrtletí roku 2019 vydělal Facebook 15 miliard dolarů.

"Toto není pokuta, je to úsluha Facebooku, drobný poplatek za parkování, který Facebooku umožní další protizákonný a invazivní dohled nad uživateli," konstatoval Matt Stoller z Open Markets Institute, který se specializuje na moc monopolů.

Po zveřejnění zprávy, že Facebooku bude pokutován jen částkou 5 miliard dolarů, hodnota jeho akcií na americké burze stoupla o 1 procento.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6325

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019