Assangeovi byla jedenáctkrát dána pouta

25. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
John Simpson, nestor britských novinářů. Pracuje pro BBC 53 let: "Jestliže je pravda, jak říkají Assangeovi právníci, že mu jeho vězeňští dozorci dali jedenáctkrát pouta a donutili ho dvakrát se svléknout donaha a zkonfiskovali mu materiály k jeho procesu, je to pomstychtivost a je to naprosto nepřijatelné."


Julianu Assangeovi byla jedenáctkrát dána pouta, dvakrát byl svléknut donaha a po prvním dni slyšení ohledně jeho deportace do USA mu byla zkonfiskována dokumentace k jeho případu, konstatovali jeho právníci, kteří si stěžovali, že Assange nemá možnost se slyšení účastnit.

Jejich apel na soudkyni, která předsedá slyšení u korunního soudu ve Woolwichi podpořil i právník zastupující americkou vládu, který zdůraznil, že je nezbytné, aby byl soud se zakladatelem Wikileaks férový.

 

Edwards Fitzgerald, který zastupuje Assange, uvedl, že materiál k případu, který Assange u soudu v pondělí předčítal, mu byl zkonfiskován vězeňskými strážci poté, co se toho večera vrátil do vězení, a že bych umístěn do pěti cel.

Soudkyně Vanessa Baraitserová odpověděla, že nemá právní moc vyjádřit se či rozhodovat o vězeňských podmínkách pro Assangeho, ale doporučila jeho obhájcům, aby si stěžovali ve vězení.

Během druhého dne slyšení o Assangeově možné deportaci do USA popřeli jeho právníci, že by Assange "vědomě ohrozil životy lidí" zveřejněním nezcenzurovaných amerických vládních materiálů.

Assangeův obhájce Mark Summers tvrdil, že nezcenzurované materiály byly zveřejněny, protože heslo k tomuto materiálu vyšlo v knize o této věci, kterou publikoval Guardian. Guardian to popřel.

"Kniha obsahovala heslo, o němž jejím autorům Assange sdělil, že je dočasné a že do několika hodin přestane fungovat. Kniha také neobsahovala žádné podrobnosti o tom, kde ty materiály jsou. Assange ani Wikileaks nevyjádřili žádné znepokojení ohledně porušení utajení tohoto materiálu, když byla kniha Guardianu vydána v únoru 2011: Wikileaks zveřejnily nezcenzurované americké materiály v září 2011."

Assange, 48, čelí v USA 18 obviněním v souvislosti s pokusem o hackerský útok a porušení amerického "Zákona o špionáži" z doby první světové války. Před deseti lety zveřejnil statisíce diplomatických depeší a souborů týkajících se amerických aktivit v Afghánistánu a v Iráku.

Během většiny slyšení argumentovali Assangeovi právníci, že není pravda, že Assange pomáhal Chelsea Manningové "rozluštit" přístupové heslo amerického ministerstva obrany, aby mohla Manningová dále posílat prozrazené dokumenty serveru Wikileaks.

Manningová už přístupové heslo měla. Co se týče tvrzení USA, že Assange "přesvědčil" Manningovou, aby mu prozradila americké materiály, Summers poukázal na to, že Manningová svědčí, že to udělala kvůli svému svědomí.

Právník zastupující USA tvrdil, že Assangeovi obhájci systematicky dezinterpretují americkou obžalobu, "vymýšlejí si nesmysly, o nichž pak dokáží, že nejsou pravda".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6719

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020