Ukrajina schválila širší pravomoci pro východ země

16. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský parlament hlasováním schválil určitou míru samosprávy pro východ země s cílem ukončit vražedné separatistické povstání. Politikové také schválili dohodu o hlubší hospodářské a politické spolupráci s Evropskou unií. Prezident Petro Porošenko uvedl, že to povede k decentralizaci, ale zaručí to "suverenitu, územní integritu a nezávislost" Ukrajiny.

Hlavními body zákonů, zveřejněných jako součást mírového plánu podepsaného s proruskými povstalci a Moskvou dne 5. září je:

  • Vzbouřenecké regiony Luhansk a Doněck dostanou "mimořádný status", tedy širší autonomii na dobu tří let.
  • V některých okresech v těchto dvou převážně rusky mluvících regionech se 7. prosince budou konat místní volby.
  • Ve státních institucích bude povoleno užívání ruského jazyka.
  • Regionální rady budou mít pravomoci jmenovat místní soudce a prokurátory.
  • Místní úřady v Doněcku a v Luhansku smějí "posilovat dobré sousedské vztahy" se svými protějšky na druhé straně hranice v Rusku.
  • Zákony také slibují opravid poškozenou infrastrukturu a poskytnout sociální a hospodářskou pomoc zvlášť postiženým oblastem.
  • Zákon o amnestii ochraňuje před trestním stíháním "účastníky událostí v doněckém a luhanském regionu" a zřejmě se týká jak povstalců, tak ukrajinských vládních vojsk. Organizace pro lidská práva obvinily bojovníky na obou stranách ze zvěrstev, která mohou být klasifikována jako válečné zločiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotská kampaň za nezávislost je založena na inkluzivním občanském aktivismu

16. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Pro mě je nejvíce frustrujícím rysem debaty o skotské nezávislosti neschopnost anglické levice uznat, že skotský nacionalismus je založen na inkluzivním občanském aktivismu, píše v deníku Guardian Billy Bragg, alternativní anglicky rockový hudebník a aktivista. Nedávno dokonce kdosi tvrdil, že neexistuje rozdíl mezi ultrapravicovou anglickou British National Party a skotskou Scottish National Party. Je to snad záměrné zkreslování skutečností? Jako když Daily Mail píše, že každý, kdo usiluje o spravedlivější společnost, je nutně stalinista.

Skličující věda - ekonomie - nemůže dát odpověď, zda bude nezávislost Skotska prospěšná

16. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Špatnou zprávou pro skotské občany, kteří se dosud nerozhodli jak hlasovat v referendu o skotské nezávislosti je, že hospodářská analýza vám spolehlivou odpovědď neposkytne, píše hospodářský editor společnosti BBC Robert Peston.

Je to částečně proto, že skličující věda ekonomie není schopna poskytnout plně (a někdy ani částečně) přesné předpovědi ohledně budoucí prosperity států.

Spisovatel Irvine Welsh: Skotsko ukázalo světu jak oživit demokracii

16. 9. 2014

čas čtení 5 minut



Česká média blábolí naprosté neoliberální nesmysly o skotském referendu o nezávislosti. Intenzivní občanská debata, která v současnosti ve Skotsku probíhá, je úplně jiná. Značně výstižně ji shrnuje tento rozhovor, který poskytl pondělním Channel Four News skotský spisovatel Irvine Welsh.

Z rozhovoru spisovatelů Angličana Martina Amise a Skota Irvinea Walshe (autora slavného filmu a knihy Trainspotting), kteří oba nyní žijí v USA, překládáme odpovědi Irwina Welshe. Martin Amis je totiž jen zmatený a v rozhovoru se jen přiznává, že nechápe, proč Skotsko najednou spontánně požaduje nezávislost. "Proč se to pro Skoty najednou stalo tak nesnesitelné, být součástí této Unie? Pro mě je to záhada." Irvine Welsh vysvětluje:

Rumunsko "připravuje sjednocení s Moldávií"

16. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Rumunský premiér Victor Ponta, který se chystá kandidovat v prosincových prezidentských volbách, prohlásil, že Moldávie přestane k roku 2018 existovat a stane se součástí Rumunska. Odcházející prezident Traian Basescu se údajně může chystat po získání moldavského občanství v čele Moldávie ke spolupráci na sjednocení obou států. Ruský list Nězavisimaja gazeta o tom informoval lídr Národně socialistické strany Moldávie Viktor Stěpaňuk.

Proč tolik lidí v Česku "věří Putinovi"?

16. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Už jsem to tu psal několikrát: myslím, že je to vina českých sdělovacích prostředků. Ty jsou totiž aktivistické, nikoliv nezávislé. Nemají od informací, které veřejnosti prezentují, řádný odstup. Když si otevřete jakékoliv noviny nebo pustíte české rádio či televizi, u všech prezentovaných názorů a informací naleznete úzkostnou podprahovou touhu přesvědčovat.

Toto nemůže být role médií, protože lidi to poznají a média pak ztrácejí kredit. Jestliže tímto aktivistickým způsobem prezentujete i nesporná fakta, například ta o tom, že Vladimír Putin v Rusku buduje autoritářský, pravicově zaměřený stát, lidé vám začnou i nesporná fakta odmítat, protože vám v důsledku podprahového aktivismu nebudou věřit. Proto jsou hysterické přesvědčovací kampaně aktivistických médií kontraproduktivní. Pokud totiž média zneužívají i prokazatelných faktů ke své aktivistické kampani, v myslích veřejnosti zdiskreditují i tato prokazatelná fakta. To je ovšem nebezpečné.

Je zajímavé, že lidé, kteří nejsou vystaveni protiruské rasistické propagandě českých médií, Putina nekriticky neadorují.

Ukrajinskou krizi lze rozumně interpretovat takto:

Proč? Protože je válka

16. 9. 2014 / Milan Neubert

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík si ve svém posledním příspěvku klade spíše řečnickou otázku Proč tolik lidí v Česku "věří Putinovi?"a odpovídá si na ni tak, že jsou tím vinna především česká média jejich hloupou protiruskou propagandou. Myslím, že na tom kousek pravdy je, ale že není celá. Čulík to možná tuší, protože jeho článek nakonec stejně končí obrazně řečeno otazníkem.

Ukrajina učinila velký ústupek Rusku

16. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský parlament bude v úterý ratifikovat asociační dohodu Ukrajiny s EU, v koordinaci se zasedáním Evropského parlamentu. Avšak realizace dohody o volném obchodu mezi Ukrajinou a EU byla pod tlakem z Ruska odložena až do roku 2016. Křehké příměří na Ukrajině víceméně trvá, i když přicházejí zprávy o bombardování kolem letiště v Doněcku, které ovládá ukrajinská armáda, a v jiných městech.

Odklad realizace dnes podepisované dohody se považuje za velký ústupek Ukrajiny Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zrádce pověsit!

16. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Takto by naložil s těmi, kdo nesdílejí jeho krajně pravicové názory český "konzervativec" Roman Joch, konkrétně s těmi, kdo prosazují princip práva národa na sebeurčení. Zdá se tento postoj snad někomu v době, kdy český politický a novinářský mainstream podporuje vládu v Kyjevě včetně jejích neonacistických výhonků proti panské noze Kremlu jako šokující zjištění?

Pašeráci "záměrně potopili loď s imigranty a usmrtili 500 lidí"

16. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Přibližně 500 imigrantů zahynulo, když loď, která je vezla z Egypta na Maltu, úmyslně nabourali pašeráci lidí a potopili ji. Svědčili o tom dva Palestinci, kteří incident přežili, a to v den, kdy přišla zpráva o úmrtí dalších 200 osob, když se převrátila loď směřující s uprchlíky do Evropy nedaleko libyjského pobřeží.

Nebajka o hloupé Lži

16. 9. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Ne vlků venku, ovcí v sobě se bojte.

Jacob van Blom

" -Faktem je- patří dnes k nejoblíbenějším obratům druhořadých politiků a žurnalistů", napsal ve své stati O pravdě a lži rakouský filozof Konrad Paul Liessmann. Faktem je, že kdykoliv slyším nějaké "zaručené" zprávy - o Ukrajině, o zmarněných šancích Skotska v případě osamostatnění...a mnohé jiné nebajky, si na tuhle větu vždy znovu vzpomenu.

Myšlenkové zkratky právům lidí nepomohou

15. 9. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Se zodpovědností Ukrajině to není tak jednoduché. Jedna věc je odmítnout poslušnost vládě, která se dostala k moci státním převratem, a jejíž některé kroky jsou opravdu velmi problematické. Druhá věc je separatismus odmítající jakoukoli společnou vládu. Pokud má pravdu Karel Dolejší, pak ani separatistická vláda takzvané Doněcké republiky Kyjevu moc šancí na smír nedala. (Pokud v tomto bodě KD pravdu nemá, ať to někdo jasně řekne. A popíše, jak to tedy bylo.)

Konspirační teorie a jejich diskreditace

15. 9. 2014 / Petr Sak

čas čtení 15 minut

V posledních letech se v médiích a na internetových serverech stále častěji setkáváme s pojmem konspirační teorie. Mainstremová média, jejich redaktoři a politici do pojmu "konspirační teorie" postupně investovali mnoho negativních emocí (výsměch, pohrdání, degradace ...).

Obědy, svačiny a přestávky:

První postřehy z české školy očima amerických školaček

15. 9. 2014 / Jana Bradley

čas čtení 7 minut

Věděla jsem, že první týden ve škole bude náročný. A skutečně byl. Náročný pro všechny. Zážitků a srovnávacích postřehů i nových zkušeností je spousta a každý den jich přibývá. Mé dcery se celý týden za pochodu učily všemu, co neznaly - a nemám na mysli jen vědomosti. Obrovským překvapením byl třeba rozvrh hodin a zjištění, že každý den bude mít jiný počet vyučovacích hodin. Děti v USA mají na základních školách stejný počet hodin každý den, bez ohledu na to, zda jsou v první či v osmé třídě. Školní autobusy každé ráno ve stejnou hodinu vyzvedávají žáky z jejich domů a odpoledne je každý den ve stejnou hodinu domů přivezou.

Ruský generál připustil, že let MH 17 byl sestřelen systémem BUK

15. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ruský armádní generál a bývalý hlavní velitel sovětského a ruského letectva Arkadij Dějněkin minulý týden připustil ZDE, že kovové fragmenty nalezené v tělech pilotů nad Ukrajinou sestřeleného malajského letounu mohou pocházet z rakety systému BUK. Verzi sestřelení letounu raketou vzduch-vzduch považuje za zcela neudržitelnou, zejména pokud jde o možnost sestřelení bitevním letounem Su-25.

Bývalý britský labouristický ministr obrany varuje, že Putin je pro svět "vážnou hrozbou"

15. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Vlivný poslanec britské Labouristické strany a bývalý labouristický ministr obrany Bob Ainsworth varoval, že Rusko je nyní větší hrozbou světovému míru než Isis. Aisworth požaduje, aby ještě před příštími britskými všeobecnými volbami příští rok v květnu provedla britská vláda novou revizi současných obranných schopností Velké Británie.

Ukrajinský ministr obrany:

NATO "dodává tajně Ukrajině zbraně"

15. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Členské země NATO začaly dodávat Ukrajině zbraně pro boj proti proruským separatistům, tvrdil v neděli ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej. Dodal, že projednal podporu s ministry obrany členských zemí NATO během nedávného summitu ve Walesu a že souhlasili, že poskytnou Ukrajině pomoc. "Dospěli jsme k dohodě v uzavřených rozhovorech, bez médií, ohledně těch zbraní, které v současnosti potřebujeme," uvedl Heletej. Odmítl specifikovat, které členské země NATO údajně dodávají Ukrajině zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kaliningradská oblast jako hlavní oběť sankcí?

Kvůli sankcím a protisankcím klesá loajalita obyvatel Kalinigradské oblasti vůči Moskvě

15. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Představitelé v Moskvě, kteří se "soustavně obávají mytického kaliningradského separatismu" ve výsledku "zavírají oči před všemi přetrvávajícími potížemi" v této enklávě. Mnohé jsou výsledky sankcí a protisankcí - a místní obyvatelstvo proto cítí menší loajalitu vůči centru, tvrdí politolog Gleb Kuzněcov.

Více než 200 dalších imigrantů zahynulo u libyjského pobřeží

15. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

V neděli večer se u libyjského pobřeží potopila další loď přeplněná africkými imigranty. Jen 26 osob z 250 bylo zachráněno, uvedl mluvčí libyjského námořnictva Ayub Qassem. Loď se potopila nedaleko Tajoury, na východ od hlavního města Tripolisu. Mluvčí dodal: "V moři plave množství mrtvol."

29211

Volyňský román -- VIII. část

15. 9. 2014 / Josef Brož

čas čtení 18 minut

Mladičká Anička z Perlivky u Žitomíru měla v očích slzy, když v salle terrana Valdštejnské zahrady poprvé zazpívala. "Ach není, neni tu, co by mne těšilo, ach není... " znělo tklivě do celé zahrady. Byl to pro ni jistě velký okamžik, takový, jak se říká, inu: na celý život. Měla na sobě moravský lidový kroj, a její hlas se nesl daleko... Anička dostala odměnou do Česka roční stipendium. Mohl by to být happy end tohoto Volyňského románu, který jsem před časem zahájil, jehož zatím poslední díl vyšel v polovině léta. Ale zatím to stále není konec, byť něco podstatného se konečně stalo. Konečně!

Podporují česká mainstreamová média neonacismus?

14. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Člověk nemusí být zrovna expertem na česká média středního proudu ani na spletitý konflikt na Ukrajině, aby mohl rozpoznat elementární fakta. Je více než zřejmé, že české sdělovací prostředky nepokrytě podporují mutaci Majdanu na východě Ukrajiny, vlastně boj ukrajinských vojáků a prokyjevských polovojenských skupin proti Kremlu a jeho proxy silám. Značně znepokojující je ale skutečnost, že se tak děje i za podpory fašistických a neonacistických elementů na ukrajinské politické scéně a v armádě.

29212

Nech brouka žít aneb Bez vztahu ke svému okolí

15. 9. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení < 1 minuta

Někteří lidé, a není jich málo, se chovají podle hesla "po nás potopa". Vybaveni pivem, energetickými nápoji či litry všemožných minerálek brázdí lesy a háje země české. Vcelku mi není jasné, proč si obal neodnesou opět domů, když prázdný váží jen zlomek toho, co s nápojem. Převládne pohodlí či se projeví lhostejnost k okolí? Nevím.

Když se před lety začaly objevovat (či snad jsem si jich více začal všímat) u nás v lese ve větší míře poházené plechovky od nápojů, začal jsem je sbírat do igelitky. Dost často tam "něco" chrastilo. Zvědavě jsem začal vysypávat obsah a napočítal vždy tak 10-20 brouků. Prostě hromadné hroby.

Poslední úlovek je 22 brouků v jedné plastové láhvi.

Propaganda ruské televize se změnila

14. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Киевская "хунта" полностью исчезла из российских теленовостей (Первый, Россия, НТВ, ТВЦ, РЕН, Пятый) - "Медиалогия". ZDE

Od podepsání příměří v Minsku přestala ruská televize (První okruh, Rossia, NTV, TVC, REN, Pátý okruh) jako na povel označovat kyjevskou vládu za "juntu" ZDE

Joseph Stiglitz: Nezávislost Skotska přinese klady i zápory

14. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Někteří ekonomové jako Paul Krugman varovali před hospodářskými dopady skotské nezávislosti. Došlo by v nezávislém Skotsku k poklesu životní úrovně anebo k poklesu HDP? Jakákoliv strategie je riskantní. Pokud by Skotsko zůstalo součástí Velké Británie a Británie odešla z EU, záporné hospodářské dopady by byly výrazně větší, míní Joseph Stiglitz v týdeníku Scotland on Sunday.

Pokud by Skotsko zůstalo ve Velké Británii a ta by pokračovala ve své současné politice, jejímž důsledkem je růst nerovnosti, i kdyby HDP bylo o něco větší, životní úroveň většiny Skotů by mohla poklesnout. Škrty v britské státní podpoře školství a zdravotnictví by mohly donutit Skotsko čelit jen řadě nepřijatelných možností - i kdyby Skotsko mělo právo rozhodovat o tom, do čeho investovat své státní výdaje.

Výraz "Islámský stát" je urážkou naší víry, stěžují si přední britští muslimové

13. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Muslimští duchovní v Británii apelovali na premiéra Davida Camerona a na další politiky, aby nepoužívali výraz "Islámský stát", který "poskytuje důvěryhodnost teroristické organizaci".

Britský premiér a sdělovací prostředky musejí přestat legitimizovat teroristickou skupinu, která ničí Sýrii a Irák tím, že ji charakterizují jako "Islámský stát", konstatovala koalice duchovních a organizací, kteří zastupují britské muslimy. Užívání tohoto výrazu dává sunnitským extremistům důvěryhodnost a pošpiňuje to islámskou víru.

Signatáři dopisu Davidu Cameronovi, včetně Sughry Ahmeda, předsedy Islámské společnosti Británie, přiznávají, že britští muslimové musejí dělat víc, aby přesvědčili své mladé muže, aby se nenechávali zmanipulovat k účasti na "nenávisti a jedu" této organizace. "Budeme využívat každé příležitosti a dále říkat jasně a nahlas 'ne naším jménem'a 'ne pro naši víru'," píší.

UKIP a bývalý generální tajemník NATO:

"Těsné vítězství nacionalistů v referendu nebude mandátem pro nezávislost Skotska"

14. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

David Coburn, europoslanec extremisticky euroskeptické anglické strany UKIP (Strana za nezávislost Velké Británie), se vyjádřil, že těsné vítězství separatistů v referendu o skotské nezávislosti "nebude mandátem pro nezávislost". Dodal, že "mandátem pro nezávislost Skotska" by podle něho bylo až hlasování 60 procent skotských občanů ve prospěch nezávislosti. Menší většina občanů hlasujících pro nezávislost je prý mandátem pouze pro větší decentralizaci v rámci Velké Británie. Podobně argumentoval i šéf strany UKIP Nigel Farage během své páteční návštěvy v Glasgow, který také varoval, že Skotsko by nebylo nezávislé, ale bylo by "otrokem Evropské unie".

I bývalý generální tajemník NATO George Roberston, nyní labouristický lord a poslanec Horní sněmovny londýnského parlamentu, se vyjádřil, že by mohlo "lehce" dojít k zpochybnění volebního vítězství skotských separatistů, pokud velmi těsný volební výsledek vyvolá ústavní krizi.

K tomu se vyjádřil poslanec Skotské nacionální strany Humza Yousaf: "Bizarní výkřiky Davida Coburna dokazují, v jaké panice jsou politikové bojující proti skotské nezávislosti, kteří vidí, že stále větší počty voličů si uvědomují, jak velkou šanci jim dává hlasování za skotskou nezávislost. Dohodou z Edinburku se obě strany zavázaly respektovat výsledek referenda a lidé ve Skotsku právem očekávají, že politkové na obou stranách tuto dohodu dodrží."

Kompletní článek v angličtině ZDE

Proč budu hrdě hlasovat pro skotskou nezávislost

14. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Díky firmám BP, Standard Life, Royal Bank of Scotland, TSB, John Lewis a díky šílené spěšné návštěvě westminsterské elity ve Skotsku na poslední chvíli byly pro mne poslední dny kampaně za skotskou nezávislost naprosto přesvědčivé, píše v týdeníku Observer Kevin McKenna.

Jsou totiž mikrokosmem toho, o čem byla celá kampaň proti skotské nezávislosti: o penězích, o hrubé korporátní moci a o bezostyšném pocitu absolutního práva na všechno. Takže budu ve čtvrtek hlasovat pro skotskou nezávislost se sebevědomím a jistotou, o nichž jsem až do minulého týdne netušil, že jsou u mě možné.

Neboť to, co jsem zažil, byly nahromaděné řady britského a westminsterského establishmentu, které povstaly v zuřivosti proti prvnímu skutečnému nebezpečí ohrožujícímu jejich mocenskou základnu. A zvolily si jako zbraně zastrašování, strach a skoro úplně otevřené zlovolné hrozby pomsty. Hypotéky budou tak drahé, že si je nikdo nebude moci dovolit. Ceny stoupnou. Bude následovat hluboká recese. Finanční sektor zmizí a všechny banky utečou. Hospodářská smršť biblických rozměrů pohltí nově vzniklý nezávislý stát.

Strašení islámem jako nový český folklór?

13. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo školství po lobbování odpůrců islámu odebralo záštitu projektu Muslimové očima českých školáků ZDE. Mezitím se v médiích utěšeně rozvíjí hysterie kolem "chalífátu" na území Iráku a Sýrie. Tento útvar má podle posledních odhadů CIA asi 30 000 bojovníků ZDE. To je například o něco více než dvojnásobek příslušníků ozbrojených sil Albánie ZDE.

SPaS seminář: 11.září -- od New Yorku k Ukrajině

12. 9. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 13 minut

11.září 2001 došlo k největšímu útoku proti Američanům na půdě USA od 2.světové války. Bezpečnostní situace ve světě se rázem změnila. Prezident George W.Bush využil nové atmosféry, aby získal podporu vlastních občanů a mnoha jiných zemí, zvláště členských států NATO, pro svou válku proti tzv.mezinárodnímu terorismu. Většina teroristů zodpovědných za pád newyorkských "dvojčat" pocházela ze Saúdské Arábie, ale terčem americké armády se stal Afghánistán. Údajně proto, že se na jeho území schovával Úsama bin Ládin a vedení jeho Al-Kájdy, kteří se však vzápětí přesunuli na území Pakistánu. Vývoj událostí a dostupné informace naznačují, že invaze Afghánistánu byla připravena dlouho před 11.zářím. Operace Trvalá svoboda byla zahájena již 7.října 2001 a cílem mělo být zajetí Usámy bin Ládina a vedení Al-Kájdy a svržení talibánské vlády, která Al-Kájdu podporovala. Válka ovšem pokračuje i řadu let po zabití Úsama bin Ládiho v Pakistánu.

Orbánův zákon i na Slovensku

12. 9. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 1 minuta

asi viete, ale podobný zákon o najímaní nezamestnaných ako v Orbánovom Maďarsku platí aj v SR - zákon č. 417/2013 -, s účinnosťou od 1.7.Slovenská vláda strany úspešných a bohatých podnikateľov ho zaviedla potom asi po vzore Maďarska, ktoré muselo prejsť námietkami EÚ. Nemám overené. U nás je na Ústavnom súde. Sudcovia sú ale veľmi nezávislí, takže zatiaľ nerozhodli, píše Igor Daniš.

Jak český stát selhává při civilizované podpoře přistěhovalců

Prosíme o pomoc pro těžce nemocnou dceru našich australských kolegů

13. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ústav molekulární genetiky AV ČR (ÚMG) je garantem projektu BIOCEV, jednoho z velkých projektů posílení výzkumných infrastruktur v České republice, podporovaného v rámci programu OP VaVpI z regionálního rozvojového fondu EU. V rámci tohoto projektu bylo přijato kromě českých výzkumníků i několik desítek cizinců. Mezi nimi jsou také australští občané dr. Trevor Epp a jeho manželka dr. Kallayanee Chawengsaksophak, píše Václav Hořejší.

Počátkem tohoto roku je však postihlo neštěstí -- jejich dceři, čtrnáctileté Katareeye, byla diagnostikována agresivní forma nádorového onemocnění, lymfom. Oba rodiče zaměstnaní rodiče platí běžné veřejné zdravotní pojištění. Protože však nejsou občany EU a nemají v ČR doposud trvalý pobyt, podle českého zákona o veřejném pojištění není jejich dcera kryta veřejným pojištěním. Komerční pojištění za ni platí rodiče, ale toto pojištění má výdaje zastropovány na 1,6 mil. Kč. Tato částka byla při náročné léčbě již před několika měsíci překročena. Rodiče Katareeyi na pokrytí chybějících prostředků spotřebovali veškeré své úspory a prostředky poskytnuté jejich rodinami a zahraničními přáteli, ale to zdaleka nestačí.

Další podrobnosti ZDE

Veřejná sbírka ZDE

Evropská komise ukázala strach z demokracie, po Evropě se chystají protestní akce

12. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Iuridicum Remedium, o. s.

Ve čtvrtek 10.9. Komise bezprecedentně odmítla zaregistrovat tzv. europetici -- evropskou občanskou iniciativu, která žádá zastavení poloutajeného vyjednávání a podpisu dvou kontroverzních mezinárodních smluv o obchodu a ochraně investic. Transatlantickou obchodní a investiční úmluvu (TTIP, či také TAFTA) vyjednává Evropská unie od roku 2013 s USA a Kanadsko-evropskou obchodní úmluvu chce podepsat s Kanadou.

K TOMU: Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami

Jak nám Evropská komise lže o obchodní dohodě, která bude mít katastrofální následky pro všechny

Recept, jak zničit hrozbu v podobě Islámského státu

12. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Tento týden přednesl americký prezident Barack Obama projev, ve kterém nastínil základní postoj Spojených států vůči džihádistům z Islámského státu (chalífátu) -- IS, který se rozpíná na iráckém a syrském území. Obamovo poselství národu a světu je prosté: islamisty musíme zcela zničit nehledě na možné neblahé následky pro Irák, Sýrii a širší region. Chystá se tedy americký vojenský "comeback" do Iráku, přímé zapojení do syrského konfliktu ZDE nebo jde "pouze" o destrukci nakažlivého viru v podobě IS?

Hlavní holandský prokurátor: Letadlo MH17 bylo nejpravděpodobněji "sestřeleno ze země"

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

To, že letadlo malajských aerolinií MH17 bylo sestřeleno ze země, je "nejpravděpodobnějším" scénářem, který nyní zkoumají desítky detektivů, uvedl v pátek vysoký holandský prokurátor Fred Westerbeke z Holandské státní prokuratury, který na vyšetřování dohlíží.

Šéfka policie Patricia Zorková uvedla, že detektivové zkoumají více než 350 milionů internetových stránek a tisíce fotografií a filmů, které by mohly obsahovat důkazy o útoku a snaží se verifikovat autentičnost odposlechnutých telefonních rozhovorů.

Jeden vzbouřenecký důstojník sdělil tiskové kanceláři AP po katastrofě, že letadlo sestřelil smíšený tým vzbouřenců a ruského vojenského personálu, kteří se domnívali, že míří na ukrajinské vojenské letadlo. Odposlouchané telefonní rozhovory mezi vzbouřenci, které vydala ukrajinská vláda, podporují tuto verzi událostí.

Zoufalství v Luhansku, který počítá své mrtvé

12. 9. 2014

čas čtení 8 minut

Nikdo v Luhansku neví, co přinese budoucnost. Mnoho lidí nechce mluvit o politice. Nikdo neví, zda za půl roku budou součástí Ukrajiny nebo vzbouřeneckého samostatného státu a lidé se bojí, že by mohli být potrestáni, kdyby se vyjádřili ve prospěch té či oné strany.

Luhansk, město s více než 400 000 obyvateli, je nejpostiženější město v nynějším konfliktu na východní Ukrajině. Je to centrum tzv. Luhanské lidové republiky a déle než měsíc bylo obléháno ukrajinskými jednotkami. Jak zuřila válka mezi místními vzbouřenci s ruskou podporou a ukrajinskou armádou s dobrovolnickými prapory, více než polovina města uprchla, k příbuzným v jiných městech, anebo do uprchlických táborů v Rusku. Ti, kdo zůstali, byli buď nepohybliví, anebo absolutně neměli kam jít, píše z Luhansku reportér deníku Guardian Shaun Walker.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
36123