Populistický cyklus: Proč má pracovní síla bez budoucnosti hodnotu pro populisty

15. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 16 minut


Početné rodiny a jedinci prožívají životy uvězněné mezi vysokými životními náklady a kupícími se exekučními řízeními. Přísliby změnit systém soukromých exekutorů a učinit exekuce majetku spravedlivějšími, anebo takový systém úplně ukončit, jsou zneužívány populisty.

Populistické politické proudy v zemích Visegrádu využívají protestního hlasování, deziluze s mírou korupce a selhání států V4 zajistit slušné životní podmínky pro své obyvatelstvo.

Práce načerno a pracovní nejistota obecně nejsou jenom překážkou pro životaschopnější rozvoj společností a hospodářství napříč regionem. Tyto palčivé společenské problémy představují také překážku pro myšlenku demokratické a sjednocené Evropské unie.

Přichází ekonomická katastrofa. Budeme se zase chudým vysmívat, že za svou chudobu mohou oni sami?

15. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Netflix a BBC odstranily ze svých přehrávačů komedii Little Britain z let po roce 2000, protože v ní hráli černochy bělošští herci s začerněnými tvářemi. I když to se už dlouho považuje za urážlivé a nepřijatelné, není to hlavní problém, argumentuje Nick Cohen. Jak předpovídá Světová banka, vzniká globální hospodářská krize, v jejímž důsledku bude do extremní chudoby uvrženo 100 milionů lidí. Jen v Británii budou zřejmě 4 miliony nezaměstnaných, potravinové banky to nezvládají a charitativní organizace kolabují. Jak budou evropské společnosti reagovat na masovou chudobu?

Po finanční krizi r. 2008 západní společnosti potrestaly oběti krize.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Propad a trapas: Britský velvyslanec v ČR děkuje jednomu z nejkontroverznějších českých populistů

14. 6. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

 

Když znepokojení britští činitelé psali Churchillovi a varovali ho, že způsobuje zbytečné ztráty na životech, Churchill reagoval: "Proč Gándhí ještě neumřel?" a dodal, že hladomor je způsoben tím, že se "Indové množí jak králíci."


Podobně jako v Londýně napsal kdosi i na kopii londýnské sochy Winstona Churchilla před pražskou VŠE, že Churchill byl rasista.

To vyvolalo reakci kontroverzního českého populisty Dominika Duky. Ten podpořil mytologické, zidealizované vnímání Winstona Churchilla a položil k pomníku před VŠE květiny.

Pozoruhodně, britský velvyslanec v Praze Nick Archer mu na Twitteru za tuto akci, potvrzující lživý stereotyp, děkuje.


Považuju to za hodně kontroverzní, píše Jan Čulík. Britský velvyslanec porušil diplomatickou nestrannost a v probíhající diskusi se postavil na jedinou stranu, potvrzující falešné historické stereotypy. Nikdo nehájí poškozování soch, avšak v Británii probíhající diskuse o kontroverzních historických osobnostech je zdravá a naprosto legitimní. Archer předstírá, že se nic neděje a že musíme vzývat slávu kontroverzní britské osobnosti.

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Andrzej Duda: "Homosexualita je horší než komunismus!"

15. 6. 2020

čas čtení 2 minuty



Polský prezident Andrzej Duda se při vystoupení před nadcházejícími odloženými prezidentskými volbami zapřísahal, že "bude hájit děti před ideologií LGBT". Nenávist vůči homosexuálům bude tak zjevně hlavním tématem polských prezidentských voleb. Volby se maji konat 28. června.

Jak už jsme informovali, hlavním Dudovým oponentem je liberální primátor Varšavy Rafał Trzaskowski a z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že oba zřejmě dostanou v druhém kole  stejný počet hlasů. Trzaskowski podporuje práva LGBT komunity.

Prosím, neignorujme mladé lidi trpící depresí

15. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Dnes jsem se ponořila strašně hluboko do starejch záloh souborů a dostala jsem se víc jak třináct let zpět, ke čtrnáctiletý Máje, píše Marie Salomonová. První srozumitelnější svědectví o mojí první epizodě deprese jsem tenkrát napsala v dopise nejlepšímu učiteli dějepisu panu Sokolovi.

Na začátku mu vysvětluju, že to píšu právě jemu proto, že nás jako žáky bere takové, jací jsme a přistupuje k nám jako k rovnocenným partnerům. Popisuju, co se mi děje v hlavě a jak vnímám svět. Na konci píšu, že kdyby se mi náhodou něco stalo, tak chci, aby aspoň někdo věděl, proč.


Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


29864

Nejen pro některé „milionové chvilky“ je nutné navíc také jedno „vlajkové“ upozornění!

15. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Takže především: na jednom barevném snímku z poslední manifestace „milionových chvilek“ (dostupném na internetu) bylo možné vidět, že manifestanti tam nesli vlajku jako státní symbol jakoby naruby; a tedy při pohledu shora (nebo zezadu směrem vpřed) v opačném pořadí bílého a červeného pruhu, než jak to má být. Jinak řečeno: je-li vlajka nesená ve vodorovné poloze, má být při pohledu jaksi zezadu směrem vpřed vlevo bílý pruh a vpravo červený pruh; a klín v té vzdálenější polovině té vlajky.

Bolsonaro zneužívá krizových zákonů pro koronavirovou pandemii k terorizování transsexuálů

15. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut


Viktor Orbán si udělil v Maďarsku císařské pravomoci. Zneužil koronavirové pandemie jako výmluvy, avšak nevysvětlitelně zneužil těchto monokratických pravomocí nikoliv k tomu, aby schválil nějaký naléhavý zákon pro boj proti COVIDU-19. Namísto toho téměř okamžitě vydal dekret, že transsexualita v maďarském právním systému neexistuje. Je to hodně podobné tomu, co před lety řekl na tiskové konferenci v OSN íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád, když se ptali na to, proč jsou v jeho zemi homosexuálové zabíjeni oběšením. Ahmadinežád slavnostně prohlásil, že v Íránu žádní homosexuálové nejsou.

USA: Police zastřelila bezdůvodně dalšího černocha. Demonstranti podpálili restauraci

14. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Smrt Raysharda Brookse byla oficiálně prohlášena za vraždu. ZDE

OTŘESNÉ: Policisté probudili Raysharda Brookse, který spal ve svém automobilu, zaparkovaném na prázdném parkovišti. Obtěžovali ho 27 minut. Brooks auto neřídil. Bylo zaparkované. Dali mu dýchnout do balónku a zjistili, že je pod vlivem alkoholu. Brooks jim řekl, že se necítí dobře, že půjde domů pěšky, že je to jen pár stovek metrů. Policisté mu na to dali pouta (??).  Brooks se jim pokusil utéci, došlo k potyčce, on se jim vymkl a sebral jim taser. Běžel pryč přes parkoviště. Když se ohlédl a zvedl ruku s taserem, policista ho zastřelil dvěma výstřely do zad! Muž měl osmiletou dceru, která právě oslavovala narozeniny.




Poté, co policie v Atlantě zastřelila dalšího černocha, byla vypálena restaurace, zablokována silnice a policista, který vraždil, byl propuštěn


Demonstranti vypálili Wendyho restauraci v Atlantě, kde americká policie zastřelila mladíka, který se snažil uniknout zatčení, a zablokovala ve městě hlavní dálnici.

V pátek večer policie zastřelila sedmadvacetiletého Raysharda Brookse, poté, co byla k restauraci povolána policie s tím, že muž usnul v automobilové frontě u výdejního okénka restaurace.

Anglie Borise Johnsona: V Londýně v sobotu na policii útočili ultrapravičáci

13. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Snad nejhnusnější scénou londýnských ultrapravicových nepokojů je tento idiot, močící těsně vedle památníku policisty Keithe Palmera, který byl zavražděn při ochraně parlamentu před teroristickým útokem:

Nedělní ultrapravicová žumpa Daily Mail se pokrytecky ptá, "kam zmizela tolerantní Británie, kterou jsme milovali?" No vy jste ji zničili, vy pseudonovinářští darebáci, systematickým vyvoláváním nenávisti, jak je vidět z vašich titulních stran:



From the 1st of January you will all be living in the country that these ppl "won" back. Led by their choice of political party. https://t.co/UfEdoOMAbh

— 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙤𝙣 (@pickledpuffin) June 13, 2020




Komik David Baddiel: Co ti pitomci vlastně chtějí?


Zdraví nacisticky vztyčenou pravicí u cenotafu. Navzdory tomu, že je sochy naučily veškerou historii, kterou by měli znát, jsou tak trochu zmatení.

Novinář Peter Geoghean: Jsem šokován, že den poté, co premiér Johnson zveřejnil svou trumpovskou sérii tweetů bojuje ultrapravice s policií v londýnských ulicích. Šokován.

Fotografie roku? Černý aktivista z Black Lives Matter nese zraněného ultrapravičáka k sanitce:



Bolsonarovi vojáci nutí domorodé indiány, aby likvidovali tradice

13. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Kromě toho, že se podezřívá, že Bolsonaro vysílá vojáky nakažené COVIDEM-19 k návštěvám indiánských kmenů po celé Amazonii, což je praxe, kterou odsoudili domorodé indiánské asociace jako špinavou strategii genocidy, Bolsonaro nyní zneužívá mimořádných zákonů k tomu, aby ponižoval domorodou indiánskou kulturu a náboženskou praxi. Na základě výmluvy, že je nutno domorodé kmeny ochránit před nákazou, nutí vojáci nyní indiány, aby pohřbívali své mrtvé způsobem, které drsně urážejí jejich dlouhou tradici.

Paradox: Americká dominance je tak obrovská, že i selhání USA se stávají globálním exportním artiklem

13. 6. 2020

čas čtení 4 minuty



Když začal nyní Boris Johnson napodobovat Donalda Trumpa tím, že v kulturní válce začal zveřejňovat tweety - dokazuje nám to, že globální dominance USA je tak obrovská, že i ta nejgrotesknější selhání Spojených států se stávají kulturním exportním artiklem, píše Jonathan Freedland.

Videonahrávka zavraždění George Floyda v Minneapolis vyvolala antirasistické protesty všude po světě. V Paříži, v Berlíně, v Tel Avivu, ve Stockolmu. Floydova tvář byla namalována na rozbitou zeď v Idlibu v Sýrii. "Nemohu dýchat!" - to se stalo globálním heslem.

Samozřejmě, ty protesty nejsou jen v solidaritě s Floydem a černošskými Američany. V každé zemi jsou zakořeněny ve velmi specifických zkušenostech z té země. Ale Amerika se stala roznětkou k akci. Obyvatelé Bristolu požadovali dlouhá léta odstranění sochy otrokáře Edwarda Colstona. Avšak až policejní vražda muže v Minnesotě způsobila, že socha byla svržena, a vyvolalo to celonárodní debatu o tom, co by se mělo stávat tématem kamenných a bronzových památníků.

Demonstranti v Sýrii požadují Asadův pád v důsledku katastrofální hospodářské krize

12. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Ve městě v režimem ovládané Sýrii se o tomto víkendu konají nové protesty: sílící hospodářská krize v Sýrii drasticky postihuje i ty nejloajálnější Asadovy stoupence. Poprvé to vážně ohrožuje Asadovu moc.

Potraviny jsou nyní dražší než kdykoliv během celé devítileté války. Vyvolává to protesty připomínající demonstrace Arabského jara v roce 2011. Konaly se tento týden v údajně provládním městě Sweida.

Peklo jsme dost odklidili, cestu k nebesům ovšem nemajíce

12. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 


Chci navázat mj. na některé ty naše běžné lidské představy o jistotách, jimiž máme někdy neklamný pocit, že disponujeme. Takže si v lecčems nemálo „věříme“. Nejednou tomu tak bývá vírou v problematicky zadanou výchozí „jistinu“, kterou jsme někdy získali již ve vhodném rodinném prostředí od svého dětství. V rámci posledních dvou tisíciletí lidských dějin zhruba poslední dvě staletí různými fenomény zaznamenala značně urychlený vývoj dalších poznatkových a předmětných dispozic; zvláště pak nanejvýš nečekaně v poslední třetině toho zrovna zmíněného času. Snad ještě okatěji ve srovnání s tím předchozím časem ten vědecko-technologický vývoj je zcela závratný právě až v těch posledních 25 letech. A potom té víry opřené jen o tu potřebu víry mnohde zjevně ubývá.

Všimli jste si? (Nežijeme v různých světech? Už těmi „miliony chvilek“?)

12. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty



Ne až nakonec nechť k tomu poslouží taky kalendář? V tom, co mám jako denní záznamník, nebyly v přehledné srovnávací tabulce vůbec zmíněny „Svatodušní svátky“ (31. 5. až 1. 6.); ani jako „státní“, ale ani jako „jenom církevní“ svátek. Byl to jen „omyl“, anebo „respekt k stávající občanské realitě“? Včetně nadpřirozené předvídavosti tiskárny vůči potřebě příštího utlumení většího hemžení lidí, až se ta ještě nepropuknuvší nová viróza změní v epidemii? (A byl současně nyní k nepřehlédnutí ten uplatněný počet uvozovek, že?)

Na Staroměstské náměstí patří maršál Koněv!

10. 6. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Nelíbí se mi ideologické kulturní války, ať už jde o výraz intenzivního rituálního doprdelismu poinvazních normalizačních kolaborantů z osmdesátých let, kteří v osmdesátých letech, ač je o to nikdo nežádal, postavili v Praze 6 sochu generála Koněva - mimochodem, proč dnešní čeští komunisté neustále hájí Rusko, když je to otevřeně ultrapravicový stát, proti němuž by měli jako socialisté vášnivě protestovat, asi jako kdysi proti Pinochetově Chile? - ani úporná hysterie, která vnutila převážně ateistickým obyvatelům Prahy ahistorickou "rekonstrukci" - Mariánský sloup, který byl zjevným, důrazným signálem drtivého vítězství absolutistického, katolického Rakouska nad zoufale poraženým, zničeným, do země zadupaným občanským, měšťanským a tolerantním protestanským českým královstvím. Jan Fingerland, na jehož komentář výše souhlasně upozorňuje JIří Pehe, poukazuje na to, že se v pomníkových válkách chováme jak blbci - a právem ironicky uzavirá, že bychom Koněvovu sochu měli taky umístit na Staroměstské náměstí, abychom tím signalizovali, jak pomníkové války vořeme.

Ovšem pomníkové kulturní války nejsou v těchto dnech jen českou prerogativou. Po vraždě černocha George Floyda americkou policií v Minnesotě se po světě virálně rozšířily protesty proti utlačování a diskriminaci nebělochů - které často na sebe berou nenápadnou, jen implicitní, přesto nesmírně pohrdavou a neférovou formu. Po světových rozhlasech a televizích slyšíme svědectví nejrůznějších nebělochů, kteří se celý život, od útlého mládí, musejí vyrovnávat s diskriminací.

V ČR to ovšem nevedlo k úvahám nad drsnou rasistickou diskriminací Romů, v posledních letech i muslimů a uprchlíků, kteří jsou šmahem dehumanizováni. Výzva, aby se lidé káli nad případy zavražděných Romů v České republice, zdá se, zůstala bez odezvy.


Mstivý antikomunismus: Případ Koněv

12. 6. 2020 / Tomáš Korda

čas čtení 3 minuty

Sametová revoluce se ukazuje být danajským darem. Národ sebe od komunismu neosvobodil, ale spíše po něm zbyl. Nemá ani komu být vděčný za svou svobodu. Nikomu na Západě nestál za to, aby ho od totality osvobozoval. Jak si pak tento pohrobek totality může znovu získávat sebevědomí?

Francouzi dobili alespoň tu Bastilu, bolševici zase Zimní palác. Revoluční čin dovoluje pozapomenout na to, co bylo před ním. Postkomunistický národ ale jen přežil, na svobodu byl propuštěn. Jeho úděl je tím neskonale svízelnější. Přesto naivně věří ve mstivý antikomunismus, že si jím znovu získá sebevědomí, které komunisté zadupali.

The EC Vice-President Věra Jourová: EU should only give money to Hungary if the Hungarian government fully upholds the fundamental EU principles

12. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

In an interview with Britské listy to be broadcast next week, Věra Jourová, the Vice-President of the European Commission, says that the EU should only provide money for Hungary if the Hungarian government fully upholds the fundamental EU principles.

Here is the transcript of the interview:

Interviewer: It is evident that some EU member states do themselves seriously flirt with "alternative reality". The Hungarian government, its top representative Viktor Orbán often commits such offences. I do recall their map of the alleged "no-go zones" in the European Union, which was shown to be untrue many times, which was criticised many times, people have been pointing out that this is dissemination of disinformation from official sources. From official sources to Hungarian society. In connection with what is now happening in Hungary, Viktor Orbán is trying to exclude parliament from the division of democratic powers, so that he could rule on the basis of issuing decrees. How do you see the role of Hungary and how do you see the current situation in Hungary? And what will the European Commission and you personally want to do about it? So that the situation changes. Because Hungary looks like a great risk for the European Union.

Věra Jourová: It is a risk because this is a country which,  without reservation, is sending a message to the rest of Europe saying "We do not respect the fundamental principles which you hold dear".  Hungary sends this message to the older democracies in particular. So for me this is a hard nut to crack. I constantly bear in mind that Viktor Orbán is successful in talking to his voters, a large part of Hungarian society trusts him and votes for him, and his support has increased now in the Covid era because people trust him that he will manage to control the pandemic by his sharp managerial style. At the same time, this government and Viktor Orbán are deeply distrusted by the European Union. It is confusing, consider the current consultation which he has kicked out, no one understands why he does this, because this creates problems, it unnecessarily creates divisions in Europe and it unnecessarily incites anti-European attitudes in Hungary. Yet the Hungarians have traditionally had a very positive attitude towards the European Union. Paradoxically.

So, what do we do with this? Viktor Orbán uses a number of instruments which distance Hungary from the basic European Union principles. So far, he has not paid any price for this. I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with  the principles that we expect to he adhered to. So this is being discussed now. Orbán says that there are no problems and that Hungary is a state that respects the law, so it should not be a problem for him to accept this  principle. But there are many other possibilities, whether they are legal or diplomatic. We must constantly tell not only Viktor Orbán, but also the Hungarians: "You are doing things which the rest of Europe considers to be very strange and we do not like it." So I do not have an immediate solution. And I am really sorry that this is happening. 

The video of this interview (of which the above is a transcript excerpt) has now been published:

It is in Czech with English subtitles.



See also:

Průběžné zpravodajství:

Trump vzkazuje účastníkům svých předvolebních shromáždění, že ho nebudou moci žalovat, nakazí-li se na nich koronavirem

12. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  12.6. bylo v ČR registrováno  9887   nakažených, v nemocnici bylo 113 osob a 329 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je znovu 1.1, což je alarmující, protože to znamená šíření epidemie ZDE.

- V důsledku toho, že na COVID-19 umírá daleko větší množství nebělochů než bělochů, především pracovníků britského zdravotnictví, a to často i docela mladých lidí, si vyžádala britská vláda analýzu, proč to je. Skandálem je, že po jejím dokončení londýnská vláda zcenzurovala její velkou část a její doporučení - že pokud britské úřady efektivně nevyřeší diskriminaci nebělochů v britském zdravotnictví a v britské společnosti, koronavirovou pandemii nikdy nezvládne. Více o tom ZDE.     Příbuzní 450 (!) britských nebělošských zdravotníků, kteří v koronavirové pandemii zemřeli, požadují od Johnsonovy vlády oficiální veřejné vyšetřování kůlničky na dříví, kterou tato vláda v Británii, na tomto morovém ostrově nedaleko Evropy, udělala ze své protikoronavirové strategie. Vyšetřování je zapotřebí, aby lidé dále neumírali, argumentuje nová organizace Bereaved Families for Justice (Rodiny pozůstalých za spravedlnost) ZDE .

- Navzdory rychle se šířící epidemii koronaviru v USA se Trump rozhodl znovu začít pořádat velká předvolební shromáždění. Účastníci nadcházejícího Trumpova předvolebního shromáždění v Tulse v Oklahomě byli informováni, že pokud se na shromáždění nakazí koronavirem, nebudou mít možnost za to Trumpa ani jeho předvolební kampaň žalovat.  ZDE  

- Počet globálních nákaz překonal 7,5 milionu. Bylo potvrzeno 7 514 481 nákaz, celkem je registrováno 420 993 úmrtí. Tato čísla jsou výrazně podhodnocena.

- Peking zaznamenal nový případ nákazy. Dvaapadesátiletý muž, který nikdy necestoval mimo město ani do zahraničí a s nikým podstatným se nesetkal, byl nakažen. Je to první  případ za několik týdnů.

- Fu Xuejie manželka zemřelého whistleblowera Dr Li Wenliang, porodila jejich syna. Dr Li Wenliang byl šikanován čínskou policií, že upozornil na vznik nového viru. Sám na něj zemřel 6. února.

- Brazílie registrovala  více než 30 000 nových nákaz za posledních 24 hodin! Celkem oficiálně registruje Brazílie 802 828 nákaz. Za posledních 24 hodin registrovala oficiálně 30 412 nových nákaz. Za posledních 24 hodin zemřelo v Brazílii dalších 1239 osob, celkem je v Brazílii oficiálně registrováno 40 919 úmrtí na koronavirus, je to třetí nejvyšší počet po USA a po Británii.

- Pandemie koronaviru akceleruje v Africe. Prvních 100 000 nákaz vzniklo za 98 dní, druhých 100 000 Nákaz za pouhých 18 dní.

- OSN: Pandemie riskuje že miliony dalších dětí budou nuceny dělat dětskou práci.

- V Británii došlo v dubnu o zmenšení ekonomiky o rekordních 20,4 procent.

- V Indii po uvolnění uzamčení země bylo ve čtvrtek zaznamenáno téměř 10 000 nových případů nákazy.

- Světová zdravotnická organizace varuje, že situace se globálně zhoršuje, přestože v Evropě pandemie slábne. Celosvětově je registrováno každý den více než 100 000 nových nákaz. Téměř 75 procent těchto případů pochází z 10 zemí, včetně Indie, zemí jižní Asie a severní a jižní ameriky. USA má více než 2 miliony nákaz, Rusko více než půl milionu. V Africe, která se dosud pandemii víceméně vyhýbala, počet nákaz akceleruje. Nejnakaženějšími zeměmi jsou Jihoafrická republika, Alžírsko a Kamerun.

- V Německu stoupl počet aktivních nákaz na 5460 - je to první nárůst za poslední dva měsíce. Ve čtvrtek bylo v Německu registrováno 555 nových nákaz. Celkem v Německu zemřelo 8755 osob, za posledních 24 hodin 26. ZDE 

Rozhovor Britských listů 289. Krize a protesty v USA

5. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



O krizové, chaotické situaci v USA v obecném politickém a ekonomickém kontextu hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s performerem a grafickým umělcem Milanem Kohoutem, který žije a pracuje v americkém Bostonu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 290. Přežije letecký průmysl?

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová krize měla katstrofální dopad na leteckou dopravu. Vzpamatuje se z toho letecký průmysl nebo ne? Budou po koronavirové krizi letenky dražší nebo levnější než dnes? Měl by stát sanovat firmy jako Smart Wings a pokud ano, tak jak? O těchto tématech hovoří Bohumil Kartous s Martinem Štulajterem, ředitelem letecké společnosti Air Explore. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 11. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Koronavirus v Africe: Pandemie "akceleruje"

12. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Světová zdravotnická organizace oznámila, že koronavirová pandemie v Africe akceleruje. Regionální ředitelka organizace Matshidiso Moetiová řekla, že virus se šíří mimo hlavní města a nedostatek testů a dalších zásob omezuje protiopatření.

Rozhovor Britských listů 288. Zvedáme se v ČR z deprese, ale se zkušeností

3. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Vlček je filmový architekt, který už dvacet let jezdí po České republice a vyhledává vhodné budovy pro natáčení filmů. Zná Českou republiku jako své boty. Bohumil Kartous s ním mluví v tomto Rozhovoru Britských listů o rozdílech mezi jednotlivými místy v ČR a o tom, která místa v České republice jsou nejzajímavější a nejdynamičtější. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Burza: Index DOW ztratil přes 1 600 bodů

12. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Americké akciové trhy se propadly, když indexy S&P 500 a Dow ztrácely potřetí v řadě. Příčinou je rozhodnutí Fedu o měnové politice odrážející obavy z dalšího vývoje.

Testy geoinženýringu v oceánech "porušují úmluvu OSN"

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Experimentální projekty z oblasti geoinženýringu se záměrem chránit oblasti jako australský Velký bariérový útes představují "pozornost odvádějící technologická řešení", která porušují mezinárodní moratorium na nevyzkoušenou technologii, uvedla koalice takřka 200 environmentálních skupin.

Korupce jako zbraň - nebo slabina strategického významu

12. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Sinolog Lukáš Zádrapa upozorňuje na fakt, že čínský režim - stejně jako ruský - používá vlastně kultury ve funkci účinné zbraně ZDE. V době "hybridních válek" ovšem nejde zdaleka jenom o kulturu, na niž autoritářské režimy dokáží umně roubovat zahraniční vlivové operace. Stejně tak současná ruská i čínská strategie promyšleně využívají coby zbraně i fenomén korupce ZDE.

Můj oblíbenec Prymula už zas perlí

11. 6. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Můj oblíbenec Prymula už zas perlí

"Systém by se zhroutil / nereálná částka". Testování, identifikování a včasné vydělování infikovaných osob mimo populaci, včasné rozpoznávání ohnisek než se rozšíří je nejlepší zbraní proti dalším vlnám koronaviru, nic lepšího nemáme.

Podle Prymuly by toto stálo "nereálnou částku" 1.2 miliardy měsíčně. Takže 1.2 miliardy měsíčně miliard povede ke "zhroucení systému" (nevím teda jakého), zatímco zatlumení ekonomiky nám už nyní udělalo zářez -500 miliard do veřejných rozpočtů, o dalších stovkách miliard škod které ponesou firmy samotné, o dalších stovkách miliard o které zchudnou občané, o stovkách tisíc nezaměstnaných nemluvě. (Zářez do rozpočtu není konečný, očekávám někdy po prázdninách ministryně přihodí dalších cca 150 miliard).

Průběžné zpravodajství:

Británie by měla jen polovinu dnešních mrtvých, kdyby došlo k uzamčení země o týden dříve

11. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  11.6. bylo v ČR registrováno  9824   nakažených, v nemocnici bylo 113 osob a 328 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je 1. ZDE

Británie by měla jen polovinu dnešních mrtvých, kdyby došlo k uzamčení země o týden dříve. Tuto šokující informaci přednesl při slyšení v parlamentním výboru profesor Neil Ferguson, odborník na matematické modelování průběhu pandemií, který byl vysokým poradcem britské vlády. Oficiální počet mrtvých na koronavirus je v Británii nyní 41 128, státní britský statistický úřad uvádí, že tzv. "nadbytečná" úmrtí (tedy ta úmrtí, která přesahují v době pandemie průměr umírání z předchozích let) dosahují více než 63 000 osob. Tutéž kritiku vyslovili i další vědci. K uzamčení země došlo v důsledku indolence Borise Johnsona až 23. března, navzdory předchozím varováním vědců.  ZDE  


- Britský premiér Boris Johnson má NEJHORŠÍ hodnocení vedoucího politika na celém světě, v důsledku kůlničky na dříví, kterou udělal ze své strategie boje proti koronaviru. Jak říká Jiří Dědeček  v tomto rozhovoru, "Dávejte si pozor, koho volíte, protože na tom bude záviset v době krize váš život."


- Belgický princ Joachim dostal ve Španělsku pokutu 10 400 euro, protože si zajel na mejdan do Cordoby v době, kdy bylo Španělsko v přísné karanténě. Dne 26. května se tam princ účastnil večírku s dalšími 27 hosty, v době, kdy bylo ve Španělsko zakázáno setkání více než 15 osob. Poté byl Joachim testován pozitivně na koronavirus a všichni účastníci mejdanu museli do karantény. Zjištění o jeho přítomnosti na tomto mejdanu vyvolalo rozhořčení ve Španělsku i v Belgii, kde na koronavirus zemřely velké počty lidí. Pokud Joachim zaplatí pokutu do 14 dnů, bude smět zaplatit jen polovinu.

- Počet nákaz v Africe přesáhl 200 000. Celkem tam zemřelo 5400 osob.
 
- Uvolnění karantény v Dánsku nevedlo zatím k druhé vlně infekcí.

- Evropská unie obvinila Čínu a Rusko, že vedou v EU, v jejím sousedství i globálně "cílené vlivové operace a dezínformační kampaně. Například francouzští politikové zuřili, když v dubnu tvrdilo tamější čínské velvyslanectví, že na vrcholu evropské pandemie opustili pracovníci pečovatelských domovů své pacienty a nechali je zemřít. Nejmenovaný čínský diplomat také lha, že 80 francouzských poslanců rasisticky nadávalo šéfovi Světové zdravotnické organizace  Tedrou Adhanomu Ghebreyesusovi. ZDE 

- Řecko začalo zase vyrábět chlorochin. Považuje ho za efektivní proti koronaviru, zejména v raných etapách infekce.

- Nejznámější americký odborník na infekční choroby dr. Anthony Fauci varoval, že pandemie zdaleka neskončila. Charakterizoval ji jako svou "nejhorší noční můru". Globálně bylo nakaženo 7 milionů lidí a 400 000 zemřelo. ZDE 


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Nad mediální hvězdou paní Pekové aneb O orákulech a vědě

11. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V médiích se během epidemie nemoci covid roztrhl pytel s kategorickými tvrzeními paní Soni Pekové. Druhá vlna epidemie nepřijde! Říká to paní Peková jako delfské orákulum? Pak ano, pak lze konstatovat, že se třeba ukáže, že se trefila. Někdo pak za ní může přijít pro nějakou jinou věštbu. Nic proti tomu.

Ale veřejnost naslouchá paní Pekové jako vědkyni. A věda není založená na tom, kdo se trefí, kdo si co myslí, kdo má jaký názor. Věda není orákulum. Věda je založena na výzkumu, který se stává podkladem k argumentaci. Může být dočasný, mylný, a může se dokonce ukázat, že nějaká kartářka to trefí lépe, přesto má výzkum nekonečně větší hodnotu než odhady kartářky. Proč? Protože postupně vytváří poznání, které může aplikovat každý, poznání zopakovatelné, reprodukovatelné.


O mýtech potravinové soběstačnosti

11. 6. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 5 minut

Kvóty na podíl českých potravin, stejně jako řeči o "potravinové soběstačnosti" nebo "kupujte pouze české výrobky, podpořte domácí produkci" jsou ze stejného ranku. Emocionální výzvy (často kvetoucí z podloží jakéhosi prázdného pseudovlastenčení) jdoucí proti ekonomické racionalitě a logice.

Od pravěku se činnosti v rámci lidské komunity samovolně diferencovaly - říká se tomu specializace - proto, že je to efektivnější. Když hrnčíř bude celý den vypalovat vázy, rolník celý den orat a pak si výsledky své práce smění, je to efektivnější, než když oba budou dělat všechno. To kromě mileniální intuitivní zkušenosti popsaly a kvantifikovaly moderní učebnice ekonomie.

Policejní rasismus v USA má hluboké kořeny

11. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Americká stanice Democracy Now! ve středu odvysílala rozhovor s historikem Khalilem Gibranem o historickém pozadí rasistického policejního násilí ve Spojených státech i dnešní situaci. Podle Gibrana jsme svědky chvíle, jaká tu byla naposledy nejméně před padesáti lety. Rýsuje se nová představa o vztahu mezi státními úřady a zdravím komunity. A zdraví komunity závisí i na pocitu bezpečnosti.

Historik soudí, že stávající systém „zajišťování bezpečnosti“ v USA má kořeny v době, kdy se bílí kolonisté snažili podmanit si domorodé kmeny a otroky. Systém otroctví vyžadoval použití násilí. Fungovaly otrokářské hlídky. Jenže násilné „zajišťování bezpečnosti“ pokračovalo i po skončení otroctví, kdy byla levná pracovní síla kontrolována hlavně prostřednictvím vězeňského systému. Reportér Juan Gonzáles dodává, že prakticky tentýž systém kontroly platil i pro domorodé Američany a Hispánce.

 

Zlatou rakev mučedníkovi policejní zvůle?

11. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Zřejmě jsem začal psát tento asi nemálo problematicky ukotvený příspěvek v době, kdy zrovna v jižanském Houstonu (USA) začínal pohřební obřad na památku tamního rodáka, George Floyda (9. června 2020), vesměs považovaného za oběť policejní zvůle, spáchané v Minneapolisu, kde nakonec pár let před svou nečekanou smrtí žil. Dojde-li k úmrtí člověka, za složitých okolností – a navíc hned již podle výchozích „očividných“ svědectví – v rámci okamžitě zjevného překročení policejních pravomocí, většina možných interpretů takové události stěží zaváhá se svým soudem, jak v takto prezentovaném případě má být vůbec chápáno „právo a spravedlnost“. První dojem může ovšem mít a leckdy mívá předsudečné znaky, ne vždy dost adekvátně reflektující takový případ v širších – ale i v detailních – souvislostech. Poslední okamžiky svého často dramaticky žitého života Floyd prožíval v předsmrtném stresu 25. května 2020, ve stáří svých 46 let, v severském Minneapolisu, když se režie nejen jeho ohroženého života zcela vymkla obecně přijatelnému vyústění.

Po krizi se zvětší nerovnost v kvalitě vzdělávání, říká odborník na školství Kartous

11. 6. 2020

čas čtení 14 minut

Přinášíme vám rozhovor s odborníkem na české školství, spoluiniciátorem platformy KoroNERV-20 a autorem knihy No Future Bohumilem Kartousem. Kam se bude české školství dál ubírat? Jak zvládlo pandemii koronaviru? A přinesou důsledky pandemie nové možnosti ve vzdělávání? To vše se dozvíte v našem rozhovoru, píše Alexandr Romancov ve Studentských listech.

Myslíte si, že po skončení koronavirové krize by české školství mohlo zůstat u digitalizace, se kterou muselo během krize začít?

To je dobrá otázka. Klade si ji řada lidí a moje odpověď je, že došlo k posunu. Během několika týdnů se podařilo to, co se v rámci digitalizace nepodařilo nespojitému úsilí mnoha předchozích vlád včetně současné. Posun však bude asymetrický a nerovnoměrný.

Koronavirus na Blízkém východě: Přicházejí těžké časy

11. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Dopady koronavirové krize byly obrovské na celém světě, a zdá se, že zvláště na Blízkém východě nastávají těžké časy. Blízkovýchodní region sužují chronické konflikty, žije zde velký počet uprchlíků, rozpadá se infrastruktura, sociální zabezpečení je chatrné – a navíc klesají ceny ropy. Pandemie je poslední kapkou, píše na webu middleasteye.net Marcos Carnelos.

Aktivisté ve Spojených státech zaznamenali 600 případů policejního násilí proti demonstrantům

11. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump v pondělí americké policisty pochválil jako „skvělé, skvělé lidi“, díky kterým můžeme „žít v míru“. Prezidentova chvála je v jednoznačném rozporu s přímou zkušeností protestujících a novinářů, kteří se v posledních dnech stali svědky případů, kdy policisté bili demonstranty a házeli do davu slzný plyn. Spousta incidentů je zachycených na videu.

„Odvedli fantastickou práci," řekl Trump během diskuse s představiteli policejních složek v Bílém domě. Trump předtím opakovaně policii vybízel, aby při potlačování protestů používala nadměrnou sílu. „Nedojde k žádnému rušení finančních prostředků určených pro policii. Nedojde k její demontáži. Policie se rozpouštět nebude. Díky naší policii žijeme v míru,“ cituje Trumpa Jake Johnson na webu Commondreams.

29734

Milion chvilek pro demokracii je součástí problému

11. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Když jsem v úterý sledoval online záznam demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na Staroměstském náměstí, nemohl jsem se ubránit pocitu, že Andrej Babiš a jeho vláda mohou mít dál klidné spaní. A zůstává otázkou, zda si premiér-oligarcha s chvilkařskými demonstracemi vůbec láme hlavu. Srovnejme si bezkrevnou demonstraci spolku plnou vyprázdněných hesel a apelů s dynamickými a entuziastickými protesty proti policejní brutalitě v USA a dalších zemích včetně České republiky: na českou občanskou scénu vesměs se potácející ve sterilních kulturních válkách, zavádějících historických analogiích a směšné nostalgii po zašlých časech je vskutku žalostný pohled. Zatímco chvilkaři v uplynulých dvou letech ničeho konkrétního nedosáhli, ve Spojených státech po dvou týdnech mohutné občanské nevole dochází k prvním legislativním změnám.

Nesmyslně zatčení demonstranti v New Yorku jsou zadržováni za děsných podmínek

10. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Demonstranti v New Yorku, kteří byli z nesmyslných důvodů zatčeni a jsou vězněni už 48 hodin, jsou zadržováni za "děsivých" podmínek bez roušek, bez jídla a bez vody, konstatují právníci.

Do čtvrtka bylo v New Yorku zatčeno více než 2000 lidí - pětina všech zatčených v USA. Jsou obviněni, že se protivili zatčení, že se chovali neukázněně a že porušili zákaz vycházení, který byl nyní už zrušen.

Právníci poukazují na to, že newyorská policie nezveřejnila počet zatčených, a že zatčeným upírá právo na telefonát, takže se jejich přátelé a příbuzní obávají, co s nimi je, zda jsou naživu.

Policisté nenosí roušky a zatčeným jejich roušky zkonfiskovali. Zatčení jsou nacpáni do špinavých policejních cel bez sociálního distancování.

Mnozí demonstranti byli zatčeni za naprosté pitomosti. Na některé se policisté prostě vrhli, zatímco demonstranti klečeli na ulici, strhli je na zem a dali jim pouta. Jeden demonstrant byl zatčen proto, že si stoupl na trávník, aby mohl lépe natáčet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Trump si vymyslel, že policejní útok na penzistu "byla provokace Antify"

10. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Donald Trump si bez důkazů vymyslel, že pětasedmdesátiletý muž, který skončil v nemocnici poté, co ho policisté v městě Buffalo shodili na zem, je zřejmě "provokatér z Antify" a incident byl "provokace". Odborníci v USA Trumpa upozornili, že žádná "Antifa" jako organizace neexistuje.

Dva policisté z Buffala byli obžalováni z fyzického útoku proti penzistovi poté, co z videa vyplynula, že shodili na zem Martina Gugina, pětasedmdesátiletého katolíka a dlouholetého mírového aktivistu, takovou silou, že se při pádu vážně zranil na zátylku.

Guiginův právní zástupce Kelly Zarcone sdělil v úterý v televizi, že důchodce už byl propuštěn z jednotky intenzivní péče, ale "je stále v nemocnici a potřebuje klid".

"Martin byl vždycky pokojným aktivistou, protože mu záleží na dnešní společnosti, zdůraznil Zarcone. "Nechápeme, proč by prezident Spojených států proti němu činil tak temná, nebezpečná a nepravdivá obvinění."

Trump to opakoval z ultrapravicové televizní stanice One America News Network, která je známá šířením nepravdivých konspiračních teorií.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Koněvova socha by měla stát u pitevny na Albertově

10. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Kvůli nerudovské otázce spojené s odstraněnou pražskou Koněvovou sochou se v poslední době objevuje řada návrhů - včetně toho například, že pokud by se Rusko konečně začalo chovat jakžtakž slušně, mohlo by si ji odvézt. - Já se však přece jen domnívám, že optimální umístění pro monument Ivana Stěpanoviče by rozhodně představoval parčík po pravé straně pitevny Ústavu soudního lékařství na Albertově.

Průlběžné zpravodajství:

WHO: Není pravda, že asymptomatičtí nositelé nákazy koronavirus nešíří

10. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 
 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10.6. bylo v ČR registrováno  9751   nakažených, v nemocnici bylo 117 osob a 328 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR se zvýšila na 1.1, což hrozí exponenciálním šířením nákazy. ZDE


- Dr Maria Van Kerkhove opravila svůj výrok, že osoby, nakažené koronavirem, které nemají příznaky, nákazu nešíří. Informovala, že z modelů vyplývá, že se nákaza šíří od 40 procent nakažených osob, které nemají příznaky nemoci.

- Šíření koronaviru "je silně spojeno s velkou mírou letecké dopravy", konstatuje studie Institutu pro ekonomiku a mír (IEP). Studie jmenovala Británii jako typický příklad, kde velké množství domácích i mezinárodních letů rozšířilo infekci.

- Pokud by nákaza koronavirem poskytovala trvalou imunitu, vzniklo by na světě nové třídní rozdělení - na svobodné lidi s imunitou proti koronaviru a na ostatní. Na Floridě chodili někteří lidé na mejdany s nakaženými s cílem právě získat imunitu. Potíž je, že tohle zřejmě budou právě dělat chudí lidé, aby si udrželi či získali zaměstnání - a zvýší to společenskou nerovnost. ZDE 

- OECD: Nejpostiženější ekonomikou koronavirem bude Británie. Pokud dojde k druhé vlně, britská ekonomika se letos zmenší o 14 procent, jinak o 11,5 procenta. ZDE 

- V důsledku koronavirové epidemie stoupne v Británii zřejmě počet pacientů, čekajících na ošetření či operaci v nemocnici, do Vánoc na 10 milionů.

- Neuvěřitelně, britská vláda nedokázala zorganizovat návrat dětí do škol, který se měl uskutečnit 1. června. Reportéři informují, že sílí mezi konzervativními poslanci nespokojenost s Borisem Johnsonem, který se v koronavirové krizi chová nekompetentně. Pravičáci chtějí otevření ekonomiky, vadí jim, že Johnsonova vláda trvá na sociálním distancování 2 metrů, což brání otevření hostinců a restaurací, zuří (chtějí to snížit na 1 metr), že právě teď, až po třech měsících, zavedla britská vláda pro lidi přijíždějící do země čtrnáctidenní přísnou karanténu, jsou šokováni, že se Johnsonově vládě stále nepodařilo vytvořit testovací a sledovací systém nakažených.

- Brazílie v úterý obnovila zveřejňováni koronavirových statistik na oficiálních vládních stránkách poté, co to nařídil Nejvyšší soud.

- Skupina členských zemí EU požaduje, aby byly zvýšeny zdravotnické zásoby léků i zařízení.

- Epidemie v Mexiku se blíží k vrcholu infekcí. Počet potvrzených nákaz je tam vyšší než 120 000 a počet úmrtí dosáhl 14 000. Mexiko přesto začíná otevírat svou ekonomiku.

- Od začátku koronavirové krize výrazně stouplo v Jižní Americe množství násilí páchaného proti ženám.

- Svět kvůli koronavirové pandemii ohrožuje nejhorší potravinová krize za posledních padesát let, varuje OSN.

- Počet nadbytečných úmrtí (ve srovnání s průměrem z posledních let) v Británii během koronavirové karantény dosáhl 63 000. ZDE 

- Soudce od Nejvyššího soudu v Brazílii nařídil Bolsonarovi, aby znovu začal zveřejňovat kompletní statistiky o nákazách a úmrtích COVIDEM-19.

- Nejméně 600 úmrtí v severonigerijském městě Kano během jediného týdne v dubnu bylo způsobeno nezjištěným ohniskem nákazy koronavirem, oznámilo nigerijské ministersetvo zdravotnictví.

- Jednadvacet amerických států zaznamenalo výrazný nárůst infekcí. ZDE    Počet infekcí v  USA se blíží 2 milionům, počet registrovaných úmrtí na koronavirus dosáhl 110 454.

- Pětapadesátiletý prezident Burundi Pierre Nkurunziza zemřel zřejmě na koronavirus. Úřady to charakterizovaly jako infarkt.  ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Mezitím v Absurdistánu 131:

Nedělejte víc, než musíte. Koronavirus se šíří a někteří poslanci jsou rovnější než jiní

10. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

V poslední kapitole tohoto seriálu  jsem se vysmíval zprávě Polské ligy proti difamaci, že za drahé peníze (přímo z kapes daňových poplatníků) připravila analýzu ohledně existeence polských prvků ve filmech, streamovaných čelnými platformami. Zjištěním této analýzy totiž bylo, že v drtivé většině filmů není o Polsku ani zmínka. To bylo všeobecně zesměšněno, ale kritici obdrželi  reakci, "když se vám to nelíbí, vyrobte si svoje". A taky že ano. Dr. Marcin Napiórkowski z Ústavu polské kultury na Varšavské univerzitě požádal o crowdsourcing (informace od veřejnosti) a zpráva byla hotova do 48 hodin.  A nestálo to ani korunu. Hlupáček. Cožpak on nechápe, že jediným účelem té původní analýzy bylo pro kamarády strany Právo a spravedlnost dostat větší finanční částku ze státních peněz, ne zjistit nějaké skutečné informace?

Přichází sociální a ekonomická katastrofa. Jak budeme reagovat?

8. 6. 2020

čas čtení 3 minuty



Británie, stejně jako celá řada další zemí, čelí v důsledku uzamčení země hospodářské katastrofě. Postihuje to lidi, kteří dosud vždycky pracovali - často na volné noze. John Harris v deníku Guardian upozorňuje, že středostavovští občané v médiích a na sociálních sítích si neuvědomují, co se děje, a zabývají se podružnostmi. Postiženi jsou řemeslníci: elektrikáři, malíři, opatrovnice dětí.  Samozřejmě lidé pracující v restauracích, v hotelích, v turistickém sektoru a mnoho dalších. Tito lidé nikdy dosud nebyli nezaměstnaní a netuší, kam se obrátit.

Naprosto tytéž problémy hrozí v České republice. Částečně na ně reaguje hnutí Milion chvilek za demokracii. Měli bychom se nad nimi vážně zamyslet stejně jako anglický komentátor.

Fascinuje mě, že když požádáme o pomoc instituce či nevládní organizace, které by měly pomoci lidem, kteří jsou v ČR v opravdovém průšvihu, neozve se nikdo. Hlavně, že se řeší blbosti jako Mariánský sloup, Koněvova socha či údajní traviči z Ruska. (JČ)

Harris pokračuje:

Je něco opravdu podivného, když v severní Anglii o tomhle mluvíte s lidmi, a pak se podíváte na sociální sítě, kde najdete názory téměř na všechno, ale na tuhle krizi ne. Jde o dva naprosto oddělené světy.

Vystrčilova cesta na Tchaj-wan

10. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta


K diskuzím o plánované cestě bývalého předsedy Senátu Kubery na Tchaj-wan jsem se nevyjadřoval a nesdílím dodnes žádnou vyhraněnou pozici. Čínu považuji za totalitní stát, který nám chce diktovat. Ale stejně tak si myslím, že je dobré uznávat politiku jedné Číny a udržovat s Čínou, pokud je to možné, obchodní vztahy.

Do posledních výstřelů

10. 6. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

 Foto: Farář Josef Štemberka

Dnes, 10. června, je památka obětí vyhlazení Lidic.

O hromadné popravě na zahradě Horákova statku v Lidicích se dochovaly poměrně rozsáhlé nacistické výpovědi. Všechny skutečnosti v nich zahrnuté vzbuzují úctu k lidickým mužům. A smutná svědectví obsahují i zmínky o tom, že dva z představitelů obce – farář a starosta – padli pod výstřely popravčí čety až mezi posledními. Dva dobří, nanejvýš pozoruhodní lidé, a přitom navzájem výrazně odlišní.

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O čertově kopýtku autoritářského rebelování

10. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V reakci na čínské výhrůžky svému předchůdci výslovně vyžádané Hradem se předseda Senátu Miloš Vystrčil rozhodl pro cestu na Tchaj-wan ZDE. Tedy do země, jíž dolní sněmovna parlamentu odmítla byť i jen poděkovat za humanitární pomoc poskytnutou ČR v době pandemie ZDE. - V kauze ricin, v níž mohlo jít o potenciální ohrožení tří českých politiků via мокрое дело, zase obvyklý podezřelý Vojtěch Filip reaguje na vypovězení ruských "diplomatů" výzvou k odvolání ministra zahraničí ZDE.

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Policie v Minneapolis prořezala pneumatiky automobilů demonstrantů, novinářů a zdravotníků

9. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Někteří demonstranti, novináři a zdravotníci v městě Minneapolis nemohli po nedávných protestech odjet. Kdosi rozřezal pneumatiky jejich automobilů.

Mnozí se domnívali, že to udělali demonstranti. Z videozáznamů však vyplývá, že to byla policie:


Uzamčení evropských zemí zabránilo úmrtí 3.1 milionu osob

9. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  9.6. bylo v ČR registrováno  9697   nakažených, v nemocnici bylo 117 osob a 328 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR se zvýšila na 1.1, což hrozí exponenciálním šířením nákazy. ZDE

- Uzamčení zemí v důsledku pandemie zabránilo v Evropě úmrtí do začátku květnu až 3.1 milionu lidí, konstatují vědci z Imperial College v Londýně. Jen v Británii by bez uzamčení země zemřelo 470 000 osob. Počet nákaz byl uzamčením zemí snížen o 81 procent a ve všech zemích míra nákazy R poklesla pod číslo 1. Číslo R menší než 1 znamená, že jeden nakažený nakazí méně než 1 člověka. Nad číslo 1 se nákaza šíří exponenciálně. Do 4. května bylo nakaženo v Evropě asi 12-15 milionů lidí, nejvíce v Belgii (8 procent), v Norsku jen 0,46 procent a v Německu 0,85 procent. V Británii bylo podle článku v časopise Nature nakaženo 5,1 procent populace. Země jsou velmi daleko od státní imunity. Na to by muselo být nakaženo cca 70 procent obyvatelstva.

- Globální počet infekcí přesáhl 7 milionů osob. Oficiální počet mrtvých je 404 304. Obě čísla jsou podhodnocená.

- Brazilské ministerstvo zdravotnictví snížilo počet nových úmrtí na COVID-19 v neděli o 857, protože ultrapravicový prezident Bolsonaro chce méně než tisíc úmrtí denně. V neděli uvedlo ministerstvo, že za posledních 24 hodin zemřelo v Brazílii na koronavirus 1382 osob, posléze ten počet snížilo na 525. V pondělí informoval list Estado de S.Paulo, že počet byl snížen, protože Bolsonaro chce méně úmrtí než tisíc denně. V Brazílii dosud zemřelo na koronavirus 36 455 osob a bylo nakaženo 691 758 osob.

- Polsko od úterka uzavře na tři týdny 12 uhelných dolů ve snaze omezit šíření koronaviru. Téměř 20 procent případů nákazy koronavirem v Polsku je mezi horníky.

- Moskva končí své uzamčení.

- Světová zdravotnická organizace varuje před absencí ostražitosti. Světová pandemie koronaviru se zhoršuje. V neděli byl globálně zaznamenán největší denní nárůst infekci (136 000), především v severní a v jižní Americe. "I když se situace v Evropě zlepšuje, globálně se zhoršuje," varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Protirasističtí demonstranti by měli nosit roušky, varoval šéf Světové zdravotnické organizace.

- Filipíny neotevřou školy bez vakcíny.

- Jihoafrická republika zaznamenala 50 879 infekcí a 1080 úmrtí. Je to největší počet infekcí v Africe a druhý největší počet úmrtí po Egyptě.

- Světová zdravotnická organizace vydala matoucí zprávu. Rozšířila ji americká televize CNBC. Podle Světové zdravotnické organizace lidé nakažení koronavirem, kteří nemají žádné příznaky nemoci, málokdy někoho nakazí. Potíž je, že zpráva nevyjasnila, že se to týká jen lidí, u nichž se NIKDY neprojeví žádné příznaky. Osoby, které jsou nakaženy koronavirem, ale příznaky se u nich JEŠTĚ neprojevily, jsou šiřiteli nákazy.

- V Los Angeles se zvyšuje počet infekcí: 

- Trump do čtrnácti dnů začne organizovat předvolební shromáždění, bez ohledu na pandemii. Brad Parscale, šéf Trumpovy předvolební kampaně, konstatoval: "Uvidíte zase takové obrovské davy a takové nadšení, o jakém se uspávači Bidenovi může jen zdát." ZDE 

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE  

Rozhovor Britských listů 284. Pomůže vám v pandemii náboženská víra?

20. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta




Je Bůh zločinec, že dopouští zlo a umírání statisíců lidí na koronavirus,. když je všemocný, anebo je tomu jinak? O tom, jak zřejmě funguje víra za koronavirové pandemie a jak nás může vést k prozření, když se dostaneme mimo svou komfortní zónu, hovoří Jan Čulík s historikem a teologiem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Větší chaos jsme ještě nezažili. Kde najdeme odpovědi, vládo?

9. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Co věta, to perla. Vláda jedná chaoticky, desetitisíce lidí v republice trpí nejistotou. Spolek Společně Brno se proto rozhodl připojit k celorepublikovým protestům Vy ještě nemáte dost?!, které pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii. Proběhne 9. 6. od 18 hodin na náměstí Svobody.


“Bizarnější chvíle jsem ve svém životě zažila snad jen na koncertě Evy a Vaška,” vysvětluje zaměření brněnského protestu Hana Strašáková ze spolku Společně Brno. “Jeden den je oznámeno, že se rozvolňují opatření a shromažďovací právo nám tedy umožňuje se za dodržení určitých hygienických podmínek shromáždit. Další den vyjde najevo, že ministerstvo zdravotnictví si narozdíl od ministerstva vnitra myslí něco jiného a shromáždění omezí na počet do 500 osob. Další bizáry a chaotická nařízení se děly po celou dobu nouzového stavu. Už jsem jen čekala, kdy ministr Vojtěch začne své proslovy zpívat a Radek Vondráček mu k tomu bude hrát na kytaru.”

Bolsonarova zbraň proti COVIDU-19: Utajit počty nákaz a mrtvých

9. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Brazílie je země s velmi vysokým počtem obětí koronaviru. Horší než v Brazílii je to jen ve Spojených státech. Brazílie má více než 10 procent všech případů nákazy na světě. Celkem 700 000 nákaz a téměř 40 000 mrtvých.

Univerzita Pelotas zveřejnila studii, která dokazuje, že reálné počty jsou ve skutečnosti téměř osmkrát vyšší, protože registrační systém nákaz a úmrtí brazilského zdravotnictví je chaotický a rozbitý.

Tak se prezident Jair Bolsonaro rozhodl, že nechce oficiální zprávy, které informují, že každý den umírá tisíc lidí.

Stephen Colbert: Trump se nás bojí

8. 6. 2020

čas čtení 17 minut

Stephen Colbert je americká celebrita. Léta známý performer a satirik. Před pandemií vysílala kažodenně americké televize CBS jeho Late Show ze Sullivanova divadla v New Yorku, nyní - jako my všichni - vysílá Colbert na CBS své pořady z rohu jednoho pokoje svého bytu. Colbertova pronikavá, ironická politická analýza poskytuje jedinečný vhled do současné americké politické situace. Uvádíme níže český překlad části jeho pátečního pořadu - jenže je problém. Původní angličtina jiskří vtipy, založenými na místních kulturních referencích, a množstvím nepřeložitelných slovních hříček. No, tak alespoň tento odvar, v češtině. Toto video od pátku zhlédly na YouTube  tři miliony lidí (JČ):  


Proč se vláda bojí svých vlastních občanů?  To je prostý fakt. Trump se nás bojí. Z jakého jiného důvodu by umístil Bílý dům do klece proti žralokům? Jenže tentokrát je to na ochranu velkých bílých zvířat.

No, ono to není  nutně špatná věc, aby se vláda bála svých vlastních občanů. Političtí předáci by se měli zdravě obávat, aby neporušili práva svých občanů, protože ti by mohli povstat a odstranit je. V evropské historii často odstraňovali nejprve jejich hlavu.

Během posledních deseti dní se lidé veřejně scházejí a žádají vládu, aby odstranila křivdy, které je postihují. A v reakci na to se nás naši vedoucí politikové snaží zastrašovat, a tak umlčet. Nebude to fungovat. Zaprvé, vláda je příliš slabá. Jak slabá? Tak slabá, že shodí na zem starce. Jak řekl Isaac Asimov, "Násilí je posledním útočištěm těch nekompetentních." 

Zadruhé, je jich málo. Nás je víc. Je prostě příliš mnoho hlasů v příliš mnoha městech, od Havaje po Maine, všichni požadují, aby každý Američan obdržel stejnou měrou onen první vládní benefit, který nám byl kdy přislíben: Právo na život, svobodu a na hledání štěstí. A ty lidi prostě nezastrašíte.  Účelem protestů je způsobit, aby se mocní cítili nejistě a nepříjemně.

A když už mluvíme o pohodě, chtěl bych na okamžik promluvit ke kolegům ostatním bělochům - jestli smím.

Čeho se bojíte? Násilí? Tak v tom případě byste se zbavili střelných zbraní. Že přijdete o peníze v důsledku jejich přerozdělování? No tak byste zdanili bohaté, kteří platí míň než vy. Odškodného? O kolik peněz jste přišli jen letos v důsledku krimináně nekompetentního přístupu vlády k pandemii COVIDU? 

Toto hnutí, tento okamžik neskončí bez prokazatelné. kvanfitikované změny. Nové zákony, nové důsledky pro ty, kdo zneužívají své moci. Možná právě proto má naše vláda strach. Ví, že zastupitelská vláda je bezmocná bez souhlasu občanů. Jakmile o ten souhlas přijde, už není zastupitelská. 

A bílí Američané budou brzo menšinou. A to je vynikající! Naším jediným kořením jsou brambory. Poučte se z historie. Menšina nikdy nedokázala ovládat většinu, aniž by nejprve  odepřela té většině její lidskost. Čímž ztratila i vlastní lidskost.


Rozhovor Britských listů 283. Koronavirus: Strategie české vlády není podložena vědeckými fakty

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Česká vláda nemá žádný epidemiologický model o možném rozšíření nákazy koronavirem českou společností a svá rozhodnutí činí na základě intuice. Žádné analýzy nejsou předkládány vládním konsorciím. "Čím méně lidé vědí, tím méně se ptají a tím více klidu máme na to rozhodovat, jak chceme," říká ekonom Daniel Münich, kterého nedávno vykázal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula z jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví za to, že požaduje zveřejnění dat o koronavirové nákaze v Česku. Přitom ČR má vědce, kteří by mohli k zmapování situace výrazně přispět, vláda ČR však nevytvořila žádný vědecký tým, jaký mají snad všechny ostatní evropské země, kde jsou koronavirová data volně k dispozici. Tento Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse s Danielem Münichem z CERGE se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30537

Navzdory protestům, americká policie stále zabíjí 1000 lidí ročně

9. 6. 2020

čas čtení 2 minuty


V roce 2015 vznikla ve Spojených státech vlna protestů proti zabíjení občanů policií. Demonstranti protestovali v Chicagu, v Baltimore a okupovali celé týdny prostor před jednou policejní stanicí v Minneapolis. Demonstranti opakovaně protestovali v městě Ferguson v Montaně, kde bělošský policista usmrtil černošského teenagera. Znovu to vyvolalo celonárodní debatu o používání síly a o tom, jak policie zachází s menšinami.

Washington Post tehdy začal počítat, kolik lidí policie střelbou usmrcuje. Do konce roku 2015 policisté usmrtili téměř 1000 lidí.

Trumpovo lhaní nyní americkým voličům ukazuje, že se stará ne o USA, ale jen o sebe

9. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Poradci prezidenta Trumpa hovoří o tom, že Trump vážně uvažuje, že pronese v televizi projev k národu o rasismu a národní jednotě. Až se přestanete chechtat, zauvažujte o vážné věci: Ukazuje to, do jak obrovské míry Trump nedokáže interpretovat, co se v současnosti v Americe děje, a může to pro něho mít fatální důsledky.

Trumpova neschopnost číst, co se děje, odhaluje Trumpovu zranitelnost, zvýrazněnou seismickými událostmi posledních měsíců - pandemií, hospodářskou krizí a nyní vlnou občanské aktivizace, jaké země nebyla svědkem přes půl století, píše v deníku Washnigton Post Greg Sargent.

Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jedině masové nepokoje přinutí mocné jednat

9. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Bouře občanské nevole proti rasisticky motivovanému policejnímu násilí, která zachvátila Spojené státy, se přelila do řady významných západních, asijských i afrických měst. Leckde se nyní ostře spílá policejní zvůli. Zdá se, že jedině masové nepokoje represivní státní byrokracii v USA rozhoupaly k činu: nejdříve na demonstranty poštvala policii, která se mnohdy chovala jako zuřivé paramilitární komando, a pak hrozila nasazením armády, jako kdyby si americká města spletla s bitevní zónou. Trumpův Bílý dům v silně polarizované zemi systematicky rozdmýchává konflikt, protože jeho obliba klesá. A pouze vytrvalý tlak zdola doprovázený i výbuchy násilné frustrace a nihilismu, kdy hoří budovy a policejní vozy, dokáže politický establishment vyděsit a přimět k reakci. 

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Vy ještě nemáte dost?!

8. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva

MILION CHVILEK PRO DEMOKRACII USPOŘÁDÁ V ÚTERÝ 9. 6. NA 150 PROTESTNÍCH AKCÍ PO CELÉ REPUBLICE

  Podtitul akcí: Vy ještě nemáte dost?! 

V úterý 9. 6. vyjádří lidé po celé republice svůj nesouhlas se zneužíváním moci a koronavirové pandemie k prosazování osobních zájmů Andreje Babiše. Protesty se uskuteční nejen v Praze, ale také na dalších 145 místech po celé zemi - viz SEZNAM.


V Praze na Staroměstském náměstí se protest uskuteční od 18 hodin. Organizátoři jej z bezpečnostních důvodů omezí na pouhých 500 účastníků, pro něž bude vyhrazen koridor ze zábran a pásek. Lidé, kteří se na akci nevejdou, budou moci vyjádřit svůj názor individuálně.

Průběžné zpravodajství:

Epidemie samoty: Desítky obětí koronaviru byly doma nalezeny mrtvé až po čtrnácti dnech

8. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  8.6. bylo v ČR registrováno  9628   nakažených, v nemocnici bylo 118 osob a 327 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je opět 1, což je alarmující. ZDE

- V mnoha případech byly mrtvoly obětí koronaviru nalezeny, až po čtrnácti dnech, až když se už začaly rozkládat. Aktivisté poukazují na to, že to varovně poukazuje na zranitelnost izolovaných starších lidí žijících o samotě a na riziko velkého množství pacientů, kteří se bojí jít do nemocnice či k lékaři, aby se tam koronavirem nenakazili. ZDE 

- Boris Johnson odmítl jakkoliv podpořit imigranty, kteří v důsledku pandemie přišli o zaměstnání, nemají žádný příjem a jako imigranti jsou v Británii diskriminováni a nemají přístup k žádné sociální podpoře. Jde o statisíce lidí. ZDE

- Brazílie přestala na příkaz ultrapravicového prezidenta Bolsonara zveřejňovat údaje o počtu nákaz a mrtvých na koronavirus. Brazílie má nyní druhý největší počet nákaz, 672 846 a zaznamenala 35 930 úmrtí. ZDE

- Počet nákaz v USA se blíží 2 milionům. Spojené státy mají největší počet nákaz a úmrtí globálně, 1 931 850 potvrzených nákaz a 110 141 úmrtí.

- Globální registrovaný počet mrtvých na koronavirus je 401 564. Počet nákaz se blíží 7 milionům.

- Polsko v sobotu zaznamenalo 575 nových nákaz. Celkový počet nákaz v Polsku je 26 561, celkový počet mrtvých 1157. V sobotu zemřelo v Polsku 16 osob. Zvýšení počtu nákaz je spojeno s ohniskem nákazy v uhelných dolech ve Slezsku.

- Indie zaznamenala v neděli  9971 nových nákaz. Celkem má Indie 246 628 nákaz, 6929 osob zemřelo.

- Itálie zaznamenala 197 nových nákaz, většinou v Lombardii. Za posledních 24 hodin v Itálii zemřelo 53 osob.

- Saúdská Arábie registruje 101 914 potvrzených nákaz. V neděli zaznamenala 2045 nových nákaz.

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství je ZDE

Rozhovor Britských listů 280. Povede ožebračení lidí v ČR v důsledku koronaviru k likvidaci demokracie?

8. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Už v současnosti je v České republice finančně ohroženo 300 000 lidí. (Pan Buchtík do toho zjevně nezapočítává onen přibližně milion v exekuci.) V ČR bylo na přelomu roku 2019-2020 v zaměstnaneckém poměru 5,3 milionu lidí. Z nich nyní  27 procent vyjádřilo pravděpodobnost, že 20 procent bude postiženo výpadkem ekonomiky v důsledku koronaviru. 650 000 lidí v ČR má malé úspory. O těchto a dalších sociologických a demografických skutečnostech hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak pokojní demonstranti v Louisville zachránili osamělého policistu

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Policista Galen Hinshaw reagoval na žádost o pomoc předanou vysílačkou od kolegy, který se ocitl obklíčen demonstranty ve služebním vozidle. Vydal se mu sám pěšky na pomoc,  ale ocitl se brzy v mnohem horším postavení než on - protože ho nechránila ani karosérie vozidla. Když se k němu již blížil rozhněvaný dav a očekával násilí, pětice pokojných demonstrantů, kteří se do té doby sami neznali, Hinshawa ochránila vlastními těly a dostala jej do bezpečí.   

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23641