27812

Když lže soudce, je to lež?

8. 12. 2021 / Jiří Dusbaba

čas čtení 13 minut

O nesrovnalostech v české justici

Autor upozorňuje, že veřejné přelíčení v této věci ohledně odvolání se koná  zítra 9. 12. 2021 v 9h. u Vrchního soudu na Náměstí Hrdinů v Praze - Nuslích. Píše: "Tam zazní spousta důkazů podložených argumenty z úst obhájkyně i odvolávající se manželky obviněného, která byla původně opakovaně zamítnuta jako svědek. Já byl pěkně zděšen ze způsobu práce soudu. Mimo jiné tu nepravdu, že žádná z obviněných nepožádala o odškodnění použila (vedle soudce v písemném odůvodnění rozsudku) i státní zástupkyně při výslechu obviněného - to jsem opravdu slyšel."

Rozhovor Britských listů 448. Odkaz Petra Uhla: Socialistický étos a lidská práva patří k sobě

4. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Po úmrtí Petra Uhla, jednoho z nejslušnějších a nejodvážnějších lidí v ČR, hovoří Bohumil Kartous o jeho odkazu s redaktorem časopisu A2 Matějem Metelcem, editorem sborníku textů Petr Uhl: Za svobodu je třeba neustále bojovat. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. prosince 2021.


 16518

Koronavirus: Třetí posilovací očkování nynějšími vakcínami proti omikronu chrání

8. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

V úterý 7. prosince prosince zaznamenala Česká republika 19 482 denních nákaz.   Hospitalizováno je 6338 osob, to je denní nárůst o 332 pacientů.  Celkem zemřelo v ČR 34 034 lidí to je nárůst o 132 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 2219 na 100 000, 1025 na 100 000 za poslední týden.  ZDE  

- Varianta omikron se dokáže částečně vyhnout ochraně vakcín a předchozí nákazy. Likvidace imunity však není úplná, takže posílení protilátek třetím očkováním dokáže kompenzovat skutečnost, že nynější vakcíny přímo stoprocentně nepůsobí proti omikronu. S velkou pravděpodobností z toho podle vědců vyplývá, že posilovací třetí vakcíny jsou efektivní. ZDE 

- V Anglii se od středy mohou registrovat pro očkování třetí vakcínou miliony lidí nad 40 let.

- Vakcíny Moderna a Novavax po jednom očkování Astrou Zenecou dávají velmi vysokou imunitu. Je to důležité pro země v třetím světě, které nemají infrastrukturu pro silné zmrazení vakcín mRNA.  ZDE 

- Číná začíná poskytovat Africe miliardu vakcín. ZDE 

Nekompetence, sobectví a krutost: Británie se v srpnu absolutně vykašlala na své spolupracovníky v Afghánistánu

8. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Bývalý pětadvacetiletý zaměstnanec  britského ministerstva zahraničí byl uprostřed afghánské krize letos v létě, kdy se Joe Biden rozhodl stáhnout americké vojáky z Afghánistánu, jedíným pracovníkem tohoto ministerstva, který měl rozhodovat o úpěnlivých žádostech o evakuaci Afghánců, kteří v zemi pracovali pro Británii a kteří se nyní obávali, že vítězný Talibán usmrtí. Tehdejší ministr zahraničí Dominic Raab (českého původu) byl na dovolené na Krétě, další vysocí činitelé ministerstva byli také na dovolené. Nikdo na britském ministerstvu zahraničí nebyl ochoten uznat, že je krize, a že by měli pracovat i v noci a o víkendu: v 17 hodin šli všichni domů a o víkendu bylo zavřeno. 5000 úpěnlivých žádostí o pomoc z Afghánistánu, poslaných emailem, nikdo na britském ministerstvu zahraničí ani neotevřel. Mnoho lidí se ze země nedostalo, protože Boris Johnson dal příkaz, aby byli letadlem evakuováni psy z útulku pro zvířata, ne lidi. V úterý to lhář Johnson popřel, přestože je to zdokumentováno.

John Simpson, nestor britské televizní žurnalistiky: Tom Tugendhat, konzervativní předseda zahraničněpolitického výboru Dolní sněmovny ohledně obvinění týkajícího se chaotické reakce britského ministerstva zahraničí na afghánskou krizi: "Zasahuje to do samotného centra selhání vedení tohoto státu kolem afghánské katastrofy. Tato selhání zradila naše přátele a spojence."  Nesmírně tvrdý odsudek.



Překvapení: Notorický lhář Boris Johnson znovu přistižen při tvrdém lhaní

8. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

 
Už celou řadu dní zuří na britské politické scéně skandál, týkající se zjištění, původně publikovaného v deníku Daily Mirror, že loni koncem listopadu a pak v prosinci, 18. prosince 2020, kdy byl Londýn kvůli covidu v tvrdém lockdownu a bylo absolutně zakázáno lidem se scházet a už vůbec nebylo povoleno  organizovat předvánoční hromadné večírky, se v Downing Street v naprostém rozporu s těmito předpisy konaly opilecké předvánoční mejdany. Toho dne 18. prosince 2020 se účastnilo mejdanu v přecpané místnosti prý až 50 lidí, pilo se, hrály se hry, rozdávaly se předem připravené "tajné dárky"  a mejdan pokračoval dlouho do noci.

Konec světa?

8. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Václav Hořejší v mailu Britským listům protestuje, že prý horujeme pro válku proti Rusku, a argumentuje, že svět musí respektovat "legitimní ruské zájmy". Podle něho jsou prý Spojené státy "nejnebezpečnější zemí světa". Panu Hořejšímu poněkud uniklo, že celá Republikánská strana v USA je v kapse Vladimíra Putina a Murdochova ultrapravicová Fox News zdůrazňuje, že Spojené státy absolutně nemají povinnost jakkoliv pomáhat Ukrajině před ruskou agresí.


Skutečně? Jako vojenskou agresi a okupaci cizích území? Útok proti Gruzii, okupaci Krymu a východní Ukrajiny? Vraždění dětí a civilistů ruskými leteckými údery v Sýrii? Vyzbrojování myanmarských generálů, kteří brutálně zabíjejí místní prodemokratické demonstranty? Podporu diktátora Lukašenka, který brutálně potlačil s Putinovou pomocí protesty proti zfalšovaným prezidentským volbám?

Hurá na Moskvu to opravdu není. Putin se rozhodl, že západní demokracie jsou zdegenerované a správně usoudil, že mu nikdo nezabrání v okupaci okolních zemí, tak jde do toho. Západní demokracie skutečně zdegenerované jsou.

V důsledku Putinovy války zemřelo na Ukrajině 14 000 lidí. Dál Putin vraždí děti v nemocnicích v Sýrii.

Viz tato děsivá  zpráva Human Rights Watch:

To zabíjení pokračuje v Sýrii ruskými leteckými údery trvale. Za posledního půl roku zabili Asad a Putin v Sýrii 63 dětí.



 18070

Nová pravicová vláda v Česku bude mít krátké líbánky, pokud se nepoučí z chyb minulosti

8. 12. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 15 minut

Komenář vyšel v pátek na serveru Intellinews.com věnujícímu se zpravodajství o podnikání ve střední a východní Evropě a je dostupný k přečtení v angličtině jako “New rightwing Czech government will have a short honeymoon unless it learns lessons from the past

Vítězství dvou českých opozičních koalic v říjnových parlamentních volbách je vítáno s úlevou nejen v Česku, ale také v Bruselu, který se již nyní potýká s radikálními pravicovými vládami v Polsku a Maďarsku, k nimž se stále více přikláněl odcházející populistický premiér Andrej Babiš.

 18104

Mezitím v Absurdistánu 201:

Polské děti kreslí na výzvu vlády obrázky o střílení uprchlíků

8. 12. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Aleluja! Je to tak skvělá doba žít teď v Polsku! Například benzín je levný jako nikde jinde v Evropě. Pravda, u čerpací stanice to možná nepocítíte, protože za průměrný plat si Polák může koupit jen 700 litrů benzinu (Čech 800 a třeba Němec 1800), ale jak nás informují billboardy, naše pohonné hmoty patří k nejlevnějším v Evropě. Technicky vzato je to pravda, pokud jste Němec, můžete si v Polsku koupit benzín levněji než v Německu, ale jak je to relevantní pro Poláka žijícího v Polsku a pobírajícího polský plat - to nevím.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18029

Putinova ukrajinská rétorika vychází z jeho zkresleného pohledu na tuto zemi

8. 12. 2021

čas čtení 6 minut

 
Ruský prezident věří, že je jeho "povinností" zvrátit cestu Kyjeva na Západ

 
I když Vladimir Putin na svých hranicích buduje invazní síly, opakuje refrén, že Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, a naříká nad "bratrským" konfliktem, který sám vyvolal, píše list Guardian.

Zatímco Putin v úterý hovoří s Joem Bidenem, západní analytici přirovnávají jeho zaměření na Kyjev k "posedlosti". Rusové tvrdí, že Putin považuje za svou "povinnost" zvrátit cestu Ukrajiny na Západ.

Putin pohrozil širší válkou na Ukrajině kvůli rozšíření NATO a požadoval "právní záruky", které  mají zajistit, že Ukrajina nevstoupí do vojenské aliance nebo se nestane jakýmsi "neoficiálním" členem NATO hostícím vojáky nebo obrannou infrastrukturu.
 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

30720

Tisková zpráva:

Babiš v koncích: Komise řeší špatně zapracovanou směrnici, která ho odhalí jako vlastníka

8. 12. 2021

čas čtení 1 minuta


České úřady mají co nejdříve napravit špatné zapracování směrnice o praní špinavých peněz do české legislativy. Vyzývá k tomu pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který působí ve výboru pro rozpočtovou kontrolu. Podle Evropské komise Česko nesprávně přeneslo definici pojmu skutečný majitel a hrozí mu za to soudní spor.

Tisková zpráva:

Organizace představuje osvědčené řešení v léčbě závislostí

8. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Dobročinná organizace Magdaléna již 25 let pomáhá v oblasti prevence a léčby závislostí. Dlouhodobě upozorňuje na problematiku obtížné zaměstnatelnosti lidí, kteří se potýkají se závislostí na návykových látkách. Organizace přináší koncept tréninkového zaměstnání a pomáhá svým klientům s návratem na běžný trh práce. Koncept tréninkového zaměstnání, jehož popularita v Česku díky pozitivním výsledkům v posledních letech narůstá.

Tisková zpráva:

dTest: Kdo a proč se bojí hromadných žalob?

8. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Návrh zákona o hromadném řízení se znovu ocitnul v Poslanecké sněmovně. Ta minulá ho nechala uležet tak dlouho, až spadl společně i s jinými neprojednanými návrhy zákonů takzvaně pod stůl. Čeká ho tentokrát lepší osud? A dostanou tak čeští spotřebitelé k dispozici konečně funkční nástroj k hromadnému uplatňování svých nároků vůči nepoctivým podnikatelům?

Tisková zpráva:

Sociální podnik Střecha nabídne práci ještě více lidem bez domova a po výkonu trestu

8. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Před čtyřmi lety byl v Praze na Žižkově otevřen první družstevní sociální podnik, který zaměstnává lidi bez domova anebo po výkonu trestu či v podmínce. Nabízí jim důstojné zaměstnání a možnost dostat se ze sociální a dluhové pasti. V průběhu covidové krize se podnik dokázal rychle adaptovat na změny, začal s rozvážením obědů a nyní spouští kampaň na Hithitu, aby mohl od nového roku přesunout své pole působnosti blíže centru.

 16447

ČR: dalších 134 mrtvých na koronavirus

7. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

V pondělí 6. prosince prosince zaznamenala Česká republika 15 541 denních nákaz, je to asi o 2000 méně než v předchozí pondělí a o 1000 více než před čtrnácti dny.   Hospitalizováno je 6338 osob, to je denní nárůst o 182 pacientů.  Celkem zemřelo v ČR 33 902 lidí to je nárůst o 134 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 2279 na 100 000, 1049 na 100 000 za poslední týden.  ZDE 

- Omikron se stane převládající variantou koronaviru, upozorňují experti z Británie a z USA. Dochází k exponenciálnímu nárůstu omikronu nad deltou. Omikron je nyní přítomen ve 40 zemích světa.

- V Británii se omikron volně šíří v komunitách, upozornil tamější ministr zdravotnictví.

- Američané, kteří hlasovali pro Donalda Trumpa, mají třikrát větší pravděpodobnost, že zemřou na covid než občané žijící v okresech, které hlasovaly pro Joea Bidena, zjistilo americké National Public Radio.

 18100

"Budou za vás bojovat": jak skotští opatrovníci mění životy mladých uprchlíků

7. 12. 2021

čas čtení 6 minut


Jedinečný program nabízí příchozím neustálou podporu od orientace v byrokracii až po osvojení si místního dialektu

 
"Nespavost je jedním z hlavních problémů mladých uprchlíků," říká Alexis Wrightová, která projekt vede. "U některých je jejich spánek po létech tak narušený, že je těžké tento vzorec prolomit. Pro mnohé byla noc nebezpečná. Hovoří o tom, že se během cesty střídali v bdění a hlídání."

Josephovi bylo pouhých 16 let, když dorazil zcela sám do Skotska - do země, o které nikdy neslyšel - a hledal bezpečí poté, co šest měsíců cestoval přes celý svět z Vietnamu do Spojeného království, žil v lesích a byl propašován přes kanál La Manche.

Během své cesty se naučil nedůvěřovat lidem, takže když se poprvé setkal se svou opatrovnicí - dospělou ženou "na vaší straně", jaká je přidělena každému mladému uprchlíku bez doprovodu rodičů - měl pochybnosti. "Říkala hezké věci, ale nebyl jsem si jistý, jestli mi pomůže," vysvětluje.

O týrání a zabíjení malých dětí

7. 12. 2021

čas čtení 32 minut

Během koronavirové pandemie došlo k drastickému nárůstu týrání malých dětí v rodinách všude. V České republice zažívají týrání dětí v rodinách tři až čtyři děti v každé školní třídě.

Británii šokovala vražda šestiletého chlapce Arthura Labinjo-Hughese, kterého zabili jeho nevlastní matka a jeho otec. Dospělá dvojice ho na jaře 2020 týrala mnoho měsíců, až ho pěstounka zabila tupou ranou do hlavy. Britské sociální služby si týrání nepovšimly.

V sobotu 4.12. vysílal rozhlas BBC níže přeložený diskusní pořad s posluchači, z něhož vyplynulo, v jak otřesném stavu jsou britské sociální služby, které mají bránit týrání a zabíjení dětí. Boris Johnson a jeho vládní kohorta vyjádřili pokrytecky ohromení nad vraždou tohoto malého chlapce a tvrdili, že se to "už nikdy nesmí stát". Jenže to byli právě oni, vládnoucí Konzervativní strana, která finančními škrty způsobila téměř úplný rozklad britských sociálních služeb, jak to děsivým způsobem zdokumentoval tento pořad britského rozhlasu. Klobouk dolů, že se to v nynější autoritářské situaci v Británii rozhlas BBC odvážil odvysílat. Ze smrti tohoto chlapce mají zcela zjevně britští konzervativci krev na rukou.

Během koronavirové pandemie došlo k drastickému nárůstu týrání malých dětí v rodinách všude. V České republice zažívají týrání dětí v rodinách tři až čtyři děti v každé školní třídě.

Právě proto je níže publikovaný překlad pořadu Any Answers rozhlasu  z 3.12. 2020 nesmírně aktuální i pro Českou republiku. (JČ)

Daily Mail: Premiér: Zjistíme, kdo tak strašně nechal Arthura na holičkách.
Komentář: Možná začněte hledat bývalého konzervativního ministra školství Michaela Govea, nyní čelného ministra Johnsonovy vlády. Ten zlikvidoval program Na každém dítěti záleží, snížil financování programu sociální péče pro děti, zlikvidoval centra pro děti a svému ministerstvu nařídil, aby se přestalo starat o děti a o rodiny a přesunulo svůj zájem na školství...



 18098

Tiší společníci

7. 12. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 14 minut

Jako tiché společníky můžeme při svých procházkách nejen pražskou, ale i tou mimopražskou přírodou vnímat stromy, jejich krásu, vznešenost, mohutnost, urostlost a sílu, kterou k nám, spočineme-li na nich svým pohledem vysílají. A mnozí z nás tento příjemný pocit který nám mění smutnou náladu v pohodovou dokáží vnímat. A když k nim přijdeme ještě blíž, tak tento pocit zesílí natolik, že z takového kontaktu můžeme čerpat více, než když kolem nich jen procházíme. Všem těm, kteří se o tomto sepětí se stromy chtějí dozvědět něco více, je určena kniha s velmi poutavým názvem: Komunikace se stromy, jejímž autorem je uznávaný český odborník v unikátní metodě naslouchání stromům, Jiří Lahoda.


Pane Lahodo, co vás přivedlo na myšlenku vydat takto speciálně zaměřenou knihu?

30815

Karel Janeček – od vizionáře k tmáři?

7. 12. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 15 minut

Titulek v nadpisu je s otazníkem. Otazník je zde velmi důležitý, neboť obzvláště dnes by lidé měli být velmi opatrní ohledně soudů druhých, nemluvě o používání tolik oblíbených nálepek. Nálepky společnost a lidi navzájem vždy rozdělují, přičemž ti, kteří je používají, se logicky nadřazují do rolí samozvaných soudců, rozhodujících o společenském označování toho či onoho člověka s názorem či jednáním, který nezapadá do jejich vidění světa. Správné to určitě není, bohužel se k němu uchylují autority, ke kterým bychom měli přeci jen s nějakou úctou vzhlížet a brát si od nich příklad. A bereme si ho mohutně, ať už k občanům přichází od hlavy státu v podobě rozdělování na „lepšolidi“, tak například od v současnosti veřejně velmi aktivního matematika Karla Janečka v podobě „covidových inkvizitorů“, kdy jak prezident Zeman, tak i pan Janeček mají zřejmě dojem, že oni jsou ti vyvolení, kteří právě ty „opovrženíhodné pseudoautority“ bezpečně poznají, aby tím mohli varovat, chránit a hlavně spojovat nebohý, zaslepený národ.

Vláda pravici

7. 12. 2021 / Bohumír Tichánek

čas čtení 15 minut

Bývaly doby, kdy životy mnoha lidí řídila naprostá menšina – lidmi nevybraná šlechta. A duchovenstvo. Změny v životě bývaly nevelké, vývoj společnosti velmi pomalý, což církev měla za správné. Přitom změny, které se zakládají na poučení z minulého, zlepšují výhled společnosti na přežití.

Vybíral Bůh tehdejší vládce na trůn? Duševně vyspělý člověk mohl dosednout – ovšem výsledky bývaly různé. „Římského“ císaře Josefa II. šlechta spíš odmítala, ke škodě společné budoucnosti. Bývá posuzovaný jako první vládce podobný volenému prezidentovi – zásadně dbal o pokrok tehdejší společnosti. Chápal menší význam dynastie s dosavadními pořádky, oproti důležitosti státu. Ze života sice odcházel rozhořčený, nespokojený, ale aspoň budoucnost uznala jeho rozhled a prospěšné přístupy k chodu velkého mocnářství. 

USA oznámily diplomatický bojkot olympijských her v Pekingu, kvůli porušování lidských práv

7. 12. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Na zimní olympijské hry v Pekingu se příští rok nevypraví žádní představitelé vlády USA. Diplomatický bojkot her oznámil Bílý dům, který rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně. Cílem opatření je naznačit Pekingu, že nemůže pokračovat ve svém současném kurzu. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na hry pojedou. Penalizovat je zákazem účasti by podle Bílého domu nebylo správné.  Tolik Česká televize.


To mě opravdu těší. Mám dvě velké knihy o olympiádě, kterou pořádalo v roce 1936 nacistické Německo. Byly v bytě, kam jsme se museli přestěhovat, když nás vyhodili z bytu ve vile "po Němcích" po puči v únoru roku 1948. V novém bytě rodiče pak našli různé věci a mj. tyto knihy, z nichž jedna je věnována právě  zimním hrám v Garmisch-Partenkirchenu.  O tom se ví málo, a spíše se píše o olympiádě v Berlíně, kterou filmařsky geniálně zpracovala Leni Riefenstahl. V těch knihách byly vytrhány fotky vůdce německého lidu Adolfa Hitlera, protože majitelé zvěděli, že když ty portréty najdou Američané, budou je považovat za nacisty.

 18101

Studie zjistila, že viagru lze zřejmě použít k léčbě Alzheimerovy choroby

7. 12. 2021

čas čtení 2 minuty


Američtí vědci tvrdí, že u uživatelů sildenafilu - generického názvu Viagry - je o 69 % nižší pravděpodobnost vzniku této formy demence než u těch, kteří viagru neužívají.

Vědci upozorňují, že studie ale nutně neprokázala příčinnou souvislost mezi užíváním viagry a nižší pravděpodobností vzniku Alzheimerovy choroby.

Podle americké studie by viagra mohla být užitečným lékem proti Alzheimerově chorobě.


Alzheimerova choroba, nejčastější forma demence související s věkem, postihuje stovky milionů lidí na celém světě. Navzdory rostoucímu počtu případů však v současné době neexistuje žádná účinná léčba.

 17282

USA prohlásily, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, vyšlou do východní Evropy své vojáky

7. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Fox News: "Proč bychom MY měli nést odpovědnost za bezpečnost Ukrajiny?"

Washington by podle jednoho amerického činitele zavedl také proti Rusku podstatná ekonomická opatření
 

Biden dá  v úterý Putinovi rovněž jasně najevo, že USA nevyloučí budoucí členství Ukrajiny v NATO, jak ruský předák požaduje, uvedl vysoký americký představitel

USA ve varování Moskvě v předvečer rozhovorů mezi Joe Bidenem a Vladimirem Putinem uvedly, že v případě ruské invaze na Ukrajinu vyšlou na východní křídlo NATO posily a zavedou nová přísná ekonomická opatření.

Biden dá Putinovi rovněž jasně najevo, že USA nevylučují budoucí členství Ukrajiny v NATO, jak ruský vůdce požaduje.

Chaotický odchod amerických vojáků z Afghánistánu letos v létě podle Channel 4 News povzbudil choutky Ruska a Číny na intervence na Ukrajině a na Tchajwanu, protože diktátoři v obou zemích usoudili, že Spojené státy nepodpoří své spojence.

Peníze zůstávají

7. 12. 2021 / Bohumír Tichánek

čas čtení 2 minuty

 

Od září 2018 byla v Česku zavedena nová sleva na cestování vlaky a autobusy. Dodnes se poskytuje dětem od 6 do 18 let, dál studentům do 26 let a důchodcům od 65 let, všem celoročně. Děti pod 6 let nadále zdarma. Další možnosti nabízejí cestujícím chytří dopravci.

Vláda Andreje Babiše si při zavádění slevy dala pozor na předchozí slovenské řešení. Tam byla už od 17. listopadu 2014 doprava zvýhodněna některým lidem, jako později u nás. Jenže jejich rozhodnutí nebylo dobře uvážené – nedali slevu, nýbrž přepravu zcela zdarma. Slovenská doprava zažila velký nápor. Bylo nutné přidávat vagony k vlakům, ale i tak se kvalita cestování v přeplněných vlacích zhoršila.

30726

Jak je tomu se Zemanem?

7. 12. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

(proti proudu č. 2).

Proti defilé budoucích ministryň a ministrů u prezidenta vůbec nic nemám. Ano, Miloše Zemana považuji za zemského škůdce. Ano, choreografie je naprosto bizarní a směšná. Ano, tohle se dalo sfouknout za dva dny, kdybychom měli funkční osobu v čele státu. Ano, Zeman si své poslední velké role užívá a ještě to využije pro další svoje nepěkné tahy.

Ale:

1) I když dnes vidíme velmi starého, nemocného (a zlého) člověka, pořád se jedná o osobu, která byla dlouhé roky premiérem země, předsedou Sněmovny, šéfem nejsilnější strany, je sedm let prezidentem. Rozumí politice jako málokdo, zná personálie i problematiku; má zkrátka nárok s kandidáty do vlády hovořit.

Fronta v lékárně...

7. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Fronta v lékárně. Paní přede mnou platí jakýsi přípravek a přitom se zeptá lékárnice: "A jak to vlastně funguje?" píše Martin Freund.

Lékárnice:"No, je to homeopatikum..."

Paní:"To neznám, co to o znamená?"

Jemně se vměšuji do rozhovoru.

Já:"To znamená, že to nefunguje.."
.
Lékárnice se rozpačitě usmívá:

"Ale homeopatici s tím mají dobré zkušenosti."

Paní:"No já nevím, a nebude to dělat neplechu s tím zyrtecem, co beru?"

Já: "Nebude to dělat neplechu s ničím, protože je to jen voda."

Paní nadšeně:"Tak já si to vezmu!"

Že já se do něčeho pletu....

 17274

Írán sází na Čínu jako na novou supervelmoc

7. 12. 2021

čas čtení 5 minut

Nedávné kolo jednání ve Vídni mezi Íránem, Německem a čtyřmi členy Rady bezpečnosti OSN, kteří jsou stále členy dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 (JCPOA), nedopadlo dobře, ačkoli jsou plánovány další schůzky. Jedním z důvodů je, že Írán vnímá své vztahy s Čínou jako pojistku pro případ, že Bidenova administrativa nebude jednat v dobré víře, píše Juan Cole

 16447

Vědci zjistili, že "skrytou" verzi omikronu nelze identifikovat pomocí testu PCR

7. 12. 2021

čas čtení 2 minuty



Obávají se, že by se nová varianta Covidu by se mohla nepozorovaně rozšířit, protože dosavadní PCR testování pro ni nefunguje.

Vědci identifikovali "skrytou" verzi varianty omikron, kterou nelze odhalit pomocí běžných testů používaných zdravotníky po celém světě.

Tato skrytá varianta má mnoho společných mutací se standardním omikronem, ale chybí jí určitá genetická změna, která umožňuje použití laboratorních PCR testů jako rychlého  prostředku k zjišťování nákaz.

 17450

Papež (nejen) pro polské a české katoliky:

Papež při své návštěvě na ostrově Lesbos kritizoval Evropu, že nepomáhá uprchlíkům

6. 12. 2021

čas čtení 4 minuty


František poukázal na to, že strach, lhostejnost a cynické přehlížení situace nadále odsuzují lidi k smrti na moři

Papež František během svého nedělního projevu k uprchlíkům v Řecku varoval, že Evropa nedbá na poučení z historie.
 


Papež František se znovu navštívil řecký ostrov Lesbos, který je dlouhodobě v ohnisku evropské uprchlické krize, a nabídl tam útěchu žadatelům o azyl. Vyslovil také velmi tvrdá slova pro evropský kontinent, který uprchlíky odmítá a porušuje tak zákon. Místo, aby Evropa přijímala lidi prchající před chudobou a válkou, svou lhostejností a cynickým přehlížením jejich situace je nadále odsuzuje k smrti, řekl.

René Levínský: Lidé s posilující dávkou v nemocnicích nejsou

6. 12. 2021

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:
 
Ve čtvrtek 2. prosince,  vážení televizní diváci, máme v Čechách zase 21 126 denních nákaz. Vždycky se myslelo, že  ten nejhorší počet bude v úterý, kdy se nabalují ty údaje z víkendu, ale teď už tohle je za středu, což není příliš povzbuzující.  33 317 mrtvých, což mně připadá jako otřesné číslo globálně. Myslím si, že ale čeští politikové, česká veřejnost, jaksi nad tím krčí rameny, nebo se možná mýlím. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana Reného Levínského, matematika, ekonoma a dramatika, který poukázal na jednu dosti děsivou věc ohledně toho, že sice v Čechách je určité procento obyvatelstva proočkováno, ale ona ta imunita po delší době klesá a nedělá se nic. Interpretuji to správně, pane Levínský, jak to je?

 16578

Pohádka o tom, jak se děti vždycky staraly o své rodiče

6. 12. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Rád uznám, že to pan Jurečka, budoucí ministr práce a sociálních věcí, šéf lidovců, myslí dobře, když chce, aby se děti staraly o své rodiče. Je to ovšem jedna z dalších iluzí z pohádek o minulosti (stejně jako představa „tradiční rodiny“ nebo představa pevně daných rolí lidí ve společnosti), když říká, že děti se „vždycky staraly o své rodiče“.

 18088

Nejoblibenější melodie

6. 12. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

 

Jednou z nejoblíbenějších melodií teprve jedenáctileté královéhradecké rodačky, která sklízí úspěchy na mezinárodních i domácích soutěžích nejen v sólové, ale i komorní hře na lesní roh, je melodie z Disneyho animované pohádky Na vlásku. „ A proč právě ona?“

Tak na to, nám již odpoví sama mladá hudebnice, Tereza Kucháriková.

Terezo, čím si tě tato melodie získala, že se stala tvou zamilovanou?

 16637

Tony Blair: Svět musí bezodkladně proočkovat všechny země a všude provádět efektivně genomické sekvenování koronaviru

6. 12. 2021

čas čtení 7 minut

Virus kdekoli na světě znamená virus všude.

Moderátor rozhlasu BBC:


Virus kdekoli na světě znamená virus všude. To je poselství Tonyho Blaira, který v neděli ve svém Institutu pro globální změny vydal novou zprávu vyzývající k celosvětové akci na pomoc Africe při očkování proti covidu a pro sledování nových variant viru.

Tony Blair:

Vždycky bylo naprosto zřejmé, že pokud svět neproočkujete, je to virus, který dokáže zmutovat, a pokud budete mít velké populace, které nebudou proočkovány, pravděpodobně zmutuje rychleji a podstatněji. Neschopnost zorganizovat masové očkování na celém světě je obrovským problémem po celou dobu této krize, ale od začátku byly opravdu zřejmé tři věci. Zaprvé, s tímto virem budeme muset žít. Nezbavíme se ho. Za druhé, očkování je jedinou cestou, jak se z toho dostat. A za třetí,   virus kdekoli na světě je virus všude.

Takže si myslím, že i v této fázi je možné změnit směr, ale musíme to mít zorganizované, a tak teď už to nebude jen o dodávkách vakcín. Myslím, že v příštích týdnech a měsících budeme mít velké dodávky vakcín, které budou proudit i do Afriky. Ale budeme muset zorganizovat distribuci, logistiku a naprosto zásadně musíme zorganizovat globální genomické sekvenování, abychom věděli, co se v jednotlivých zemích děje.

 17450

Pevnost Evropa: miliony vynaložené na vojenskou techniku k odstrašení uprchlíků

6. 12. 2021

čas čtení 6 minut

Amnesty International: Sarah Mardini je syrská uprchlice, která pomohla zachránit gumový člun s uprchlíky, v němž seděla, když se začal potápět. A vrátila se na tentýž ostrov, aby pomohla dalším lidem. Nyní zřejmě bude za svůj hrdinský zásah odsouzena na desítky let do vězení.




Od vojenských dronů přes senzorové systémy až po experimentální technologie - EU a její členové utratili v uplynulém desetiletí stovky milionů eur za technologie, které mají vystopovat a zastavit uprchlíky na jejích hranicích.

Nejnovější frontovou linií těchto technologií se stává hranice Polska s Běloruskem, kde byla minulý měsíc schválena výstavba zdi za 350 milionů eur  s pokročilými kamerami a pohybovými senzory.

EU hraje ústřední roli v úsilí o využívání technologií na svých hranicích, ať už byly zakoupeny pohraniční službou EU Frontex, nebo financovány pro členské státy

Co je dělnická třída?

6. 12. 2021 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty




Dělnická třída ze společnosti symbolicky mizí, tvrdá práce není na očích, říká socioložka Nedbálková v knize, o níž referuje A2Alarm. Autorka definuje "dělnickou třídu" jako manuálně pracující menšinu, která se stále více feminizuje. Tichá dřina, to je prý hlavní znak tzv. dělnické třídy. Neuvěřitelné. Více než sto let poté, kdy se v nové Republice československé chopila moci sociální demokracie, strana, jež se chlubila vzdělaností svých členů, v níž značnou část členské základny tvořila tak zvaná dělnická aristokracie, tiskaři, kvalifikovaní dělníci z továren, které byly tehdy, řečeno dnešním slangem "hi-tech" se píše o "dělnické třídě" jako o těch posledních "makáčích" kdesi u pásů, v montovnách, na stavbách.

No jo, když vy jste neměli na škole marxák, pravil po přednášce Martina Škabrahy jeden postarší vysokoškolský učitel, jenž výuku marxismu-leninismu ještě zažil.


Ukrajina by se mohla stát pro Rusko novým Afghánistánem

6. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Znepokojujicí časy, píše nestor britských televizních novinářů, reportér John Simpson: Rusko se chová, jako že chce provést invazi na Ukrajinu, Čína se zase připravuje k invazi na Tchajwan. Obojí by ohrozilo světový mír, obojí invaze by zavedly úplně nový, brutální světový pořádek. Musíme doufat, že jsou to jen teatrální akce.



Demokratický senátor za Connecticut Chris Murphy řekl v neděli v televizi CNN: "Byl jsem na Ukrajině šestkrát. Viděl jsem ty výzvědné informace, ta hrozba je závažná. Myslím, že není náhražka za osobní diplomacii. Takž doufám, že ten videotelefonát mezi prezidentem Bidenem a prezidentem Putinem k něčemu povede.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Globalizace | Technologie | Wikileaks | Vrbětice | Film | Brexit | Poměry v ČSSD | Nezávislost Kosova | Genderová nerovnost ve společnosti | 17. listopad | Oligarchie | Vietnam | Sýrie | Austrálie | Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu | Ruská zahraniční politika | Socialistická politika a ekonomika | Sdělovací prostředky | Zneužitelné technologie | Povodně a změna klimatu | Britské listy | Identita | Svoboda slova | Bezdomovectví | Kulturník | Česká literatura | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Lidské zdraví | Bělorusko | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Evropská unie | Popkultura a společnost | Demokratický proces se zasekl | Babiš | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Afrika | Automobilismus | Norsko | Česká politická scéna | Imigrace do Evropy | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Transkripty Rozhovorů Britských listů | Rasismus | Školství | Spam a šíření dezinformací na internetu | Práva homosexuálů | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Rozhovory Britských listů | Francie | USA | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Extremismus | Ekologie | Německo dnes | Globální oteplování | Joe Biden | Koronavirus | Očkování a racionalita | Liberalizace světového obchodu a WTO | Česká republika | Lidská práva | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | PPF | Maďarsko | Čína | Polsko
22098