Se současnými závazky zemí klesnou emise uhlíku do roku 2050 pouze o 40%

14. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

Mezinárodní energetická agentura (IAE) uvádí, že současné plány na snížení celosvětových emisí uhlíku jsou o 60% nižší než by měly být, a vyzývá vedoucí představitele, aby využili nadcházející klimatické konference v Cop26 k vyslání "jednoznačného signálu" v podobě konkrétních politických plánů.

IAE ve svém každoročním Světovém energetickém výhledu, který byl letos přepracován jako "průvodce" pro světové lídry účastnící se summitu v Glasgow, předpovídá, že emise uhlíku se do poloviny století sníží pouze o 40%, pokud země dodrží své klimatické závazky, informuje list Guardian.

Organizace uvedla, že rozdíl mezi současnými plány a změnami nutnými k dosažení nulových emisí je "propastný" a že jen v příštím desetiletí budou k překlenutí tohoto rozdílu zapotřebí investice ve výši až 4 bilionů dolarů (2,94 bilionu Kč).

Výkonný ředitel IEA Fatih Birol pro deník Guardian uvedl, že velké ekonomiky, které se zotavují z pandemie, již propásly příležitost podpořit investice do čisté energie.

"Jsme svědky neudržitelného zotavování z pandemie," řekl a poukázal na části zprávy, které ukazují, že silně roste využívání uhlí, což přispívá k druhému největšímu nárůstu emisí CO2 v historii.

Birol vyzval zejména rozvojové ekonomiky, aby přijaly přísnější závazky ke snižování emisí uhlíku. To se však podle něj neobejde bez toho, aby vedoucí představitelé bohatších zemí, kteří se účastní konference Cop26, podnikli kroky k uvolnění peněz do rozvíjejících se ekonomik, a to prostřednictvím tlaku na soukromé investory.

Výhled IEA odhaduje, že 70% ze 4 bilionů dolarů potřebných nulových emisí musí plynout do rozvíjejících se trhů a rozvojových ekonomik.

Birol uvedl, že nejmocnější světoví lídři by mohli stanovit "povinný úkol" pro organizace, jako je Světová banka a Mezinárodní měnový fond, aby upřednostňovaly projekty čisté energie v těchto zemích a působily jako katalyzátor pro soukromý kapitál.

Varování přichází v době, kdy se Velká Británie a Evropa potýkají s nebývale vysokými cenami plynu, které hrozí zvýšením nákladů pro spotřebitele, uzavřením továren a narušením dodavatelských řetězců potravin a maloobchodu.

Krize poukázala na nebezpečí závislosti na fosilních palivech, která podléhají cenovým výkyvům, ale také na skutečnost, že region je stále do značné míry závislý na plynu, neboť obnovitelné zdroje energie zatím nejsou schopny pokrýt celkovou energetickou potřebu.

IEA tvrdí, že cenová krize poskytla "předběžné varování" před rizikem příliš pomalého přechodu na obnovitelné zdroje energie. Birol odsoudil nedávná tvrzení, že krize cen energií byla částečně způsobena snahou o přechod na obnovitelné zdroje jako "nepřesná a zavádějící". "Uvidíme, že ve světě čisté energie budou otřesy plynoucí ze zdvojnásobení cen ropy a plynu spotřebitelé pociťovat mnohem méně," řekl.

Vzhledem k tomu, že těžký průmysl ve Velké Británii žádal vládu o větší podporu, aby přežil vysoké náklady na energie, Birol připustil, že k záchraně průmyslových odvětví, která se potýkají s problémy, mohou být zapotřebí "dočasná opatření", pokud to nebude na úkor přechodu na čistou energii.

IEA rovněž poukazuje na potenciální ekonomické příležitosti vyplývající z přechodu na čistou energii. Uvádí, že stávající závazky na snížení emisí by vytvořily 13 milionů pracovních míst, ale že intenzivnější opatření ke splnění cíle by tento počet zdvojnásobilo.

Potřebné investice by vytvořily trh s větrnými turbínami, solárními panely, lithium-iontovými bateriemi, elektrolyzéry a palivovými články v hodnotě přesahující jeden bilion dolarů ročně, což je srovnatelné se současným trhem s ropou, konstatuje IAE.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4312

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021