Zelenskij ve středu před cestou do EU navštívil Británii

8. 2. 2023

čas čtení 6 minut
V projevu před britským parlamentem požadoval letadla


Volodymyr Zelenskij ve svém projevu ve Westminsteru, který elektrizoval poslance a pomohl vyvolat určitou revizi vládní britské politiky, důrazně vyzval Spojené království, aby dodalo Ukrajině stíhačky.

V poledne se v rozhlase BBC k tomu experti vyjadřovali rezervovaně: hypermoderní západní vojenské stihačky totiž vyžadují obrovské technické zázemí, které na Ukrajině není. Poskytnout tyto stihačky Ukrajině by také znamenalo, že by nejdříve bylo nutno vyřadit ruskou protileteckou obranu, to by znamenalo bombardovat ruské území. Právě kvůli protiletecké obraně používá prý i Rusko své vojenské letectvo jen minimálně.

V projevu k poslancům Dolní sněmovny a lordům ve Westminster Hall ukrajinský prezident vyzdvihl "statečnost" britských občanů a politiků, kteří pomohli vytvořit mezinárodní alianci na podporu jeho země.

Vyzval ministry, aby poskytli nová letadla pro jeho letectvo, o což již dlouho usiluje u západních spojenců.



 

Zelenskyj svůj apel přednesl s použitím rázné rétoriky prokládané humorem. Předsedovi Dolní sněmovny Lindsay Hoyleovi předal přilbu pilota stíhačky, na níž bylo napsáno: "Máme svobodu. Dejte nám křídla, abychom ji chránili."

Zelenskij řekl, že jeho vzkaz Spojenému království je jednoduchý: "Bojová letadla pro Ukrajinu. Křídla za svobodu."

Svůj projev zakončil slovy: "Když jsem před dvěma lety odcházel z britského parlamentu, děkoval jsem vám za výborný anglický čaj a dnes budu odcházet z parlamentu a předem vám všem děkovat za výkonná anglická letadla."

Na tiskové konferenci později během dne to ještě zdůraznil a varoval, že bez letadel a dalších moderních zbraní by válka upadla do "stagnace".

Jeho projev byl přivítán britskými poslanci nadšeně. Několik hodin poté Downing Street oznámila, že Rishi Sunak požádal ministra obrany Bena Wallace, aby prozkoumal, které stíhačky by Spojené království mohlo v budoucnu poslat na Ukrajinu.

Británie začne během několika týdnů školit ukrajinské piloty, jak s takovými letouny létat, ačkoli ministři zůstávají skeptičtí ohledně toho, zda se to podaří dostatečně rychle, aby byly stíhačky užitečné ve válce proti Rusku.

Sunak, který na odpolední tiskové konferenci vystoupil po boku Zelenského, trval na tom, že žádná možnost není vyloučena. Zároveň však nastínil, jak složité by bylo dotyčné stíhačky dodat.

Premiér uvedl: "Potřebujeme se ujistit, že by byli schopni provozovat letadla, která by potenciálně mohli používat, ale také existuje dodavatelský řetězec kolem některých sofistikovaných letadel. To jsou rozhovory, které s panem prezidentem vedeme, a ujišťujeme se, abychom rozuměli všem potřebám dodavatelského řetězce, které jsou s takovými letadly spojeny."

V neobvyklém projevu veřejného nesouhlasu mezi oběma muži Zelenskij reagoval: "Ani jsem nevěděl, že výcvik takových britských pilotů trvá tři roky, [ale] víte, no tak, my vám pošleme pilota vycvičeného za dva a půl roku."

Až dosud ukrajinské letectvo usilovalo o stíhačky F-16 americké výroby nebo možná o švédské Gripeny jako o bojové letouny, které by mu mohly pomoci vyhrát téměř rok trvající válku.

RAF nepoužívá ani jedno, ani druhé a disponuje 146 letouny Typhoon z odhadovaných 580 na celém světě. Stíhačky jsou k dispozici v mnohem menším počtu než F-16 a zapojení Německa jako výrobce může zkomplikovat vývoz na Ukrajinu vzhledem k váhavosti Berlína ohledně tanků.

Další stíhačku, kterou Británie používá, F-35, vyrábí americká společnost Lockheed Martin, a tak by rozhodnutí o případném reexportu záviselo na Washingtonu. Je tak nová (a tak drahá), že by nebyla ani tak nákladově efektivní jako F-16.

Zelenského výzva však je možná t širší - snaží se přesvědčit Velkou Británii, aby působila jako lobbista a pomohla Ukrajině získat letouny F-16 z USA, přičemž Británie by, jak oznámila, pomohla s počátečním výcvikem pilotů na simulátorech, aby se proces rozběhl.

Zelenskij je jedním z malé skupiny světových vůdců, kteří v nejstarší budově parlamentu, ve Westminster Hall,  pronesli projev, včetně Charlese de Gaulla, Nelsona Mandely a Baracka Obamy. Ukrajinský prezident byl nadšeně přijat stovkami poslanců, kolegů, zaměstnanců parlamentu a médií, kteří se shromáždili v historickém sále.

Potlesk začal, jakmile vyšel bočním vchodem a byl doprovozen k vyvýšenému řečnickému pultu v přední části sálu, a poslanci opakovaně přerušovali půlhodinový projev dalším potleskem. Většina poslanců se shromáždila ve stoje v přední části stavby z 11. století s dřevěnou střechou, která je nejstarší částí parlamentního sídla, zatímco ostatní se tlačili na schodištích, aby na něj mohli nahlédnout.

"Dámy a pánové, děkuji vám za vaši statečnost," řekl Zelenskij. "Londýn stojí na straně Kyjeva od prvního dne, od prvních vteřin a minut plnohodnotné války."

S odkazem na druhou světovou válku řekl: "Obzor nikdy nezůstane na chvíli čistý. Jakmile je staré zlo poraženo, pokouší se zvednout hlavu nové."

Osobně poděkoval bývalému premiérovi Borisi Johnsonovi, který podle něj "sjednotil ostatní, když se to zdálo naprosto, naprosto nemožné".

Kvečeru ve středu odletěl Zelenskij na pařížské letiště Orly na večeři v Paříži  s francouzským prezidentem Macronem a německým kancléřem Scholzem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5796

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023