Krajně pravicová strana je na novém vrcholu v době, kdy klimatické otázky rozdělily Německo

7. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Alternativa pro Německo (AfD), která byla dlouho protiimigrační stranou, dosáhla v celostátních průzkumech nových výšin, protože nespokojenost s vládou v Berlíně a její klimatickou agendou roste, upozorňuje Sebastien Ash.

Krajně pravicová strana by podle nejnovějšího průzkumu celostátní televize ARD získala 18 % hlasů, pokud by se volby konaly zítra.

Toto číslo je nejlepší v ostře sledovaném volebním monitoru AfD, vyrovná se sociálním demokratům kancléře Olafa Scholze a umisťuje AfD za konzervativní CDU-CSU s 29 % hlasů.

AfD také vede v průzkumech ve východních spolkových zemích Sasku, Durynsku a Braniborsku.

Zatímco strana nadále využívá protiimigrační nálady, stále více se také snaží těžit z nespokojenosti se Scholzovou vládní koalicí se Zelenými a propodnikatelskou FDP.

AfD se zaměřila zejména na vládní plány na vyčištění německého energetického systému uprostřed bolestivé krize životních nákladů vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu.

"AfD pro sebe objevila téma ochrany klimatu," řekla Ursula Münchová, politoložka z univerzity Bundeswehru v Mnichově.

AfD začala v roce 2013 jako skupina proti euru, než využila hněvu veřejnosti nad rozhodnutím bývalé kancléřky Angely Merkelové z roku 2015 přijmout vlnu žadatelů o azyl z konfliktem zmítaných zemí, jako je Sýrie, Afghánistán a Irák.

Ve všeobecných volbách v roce 2017 získala téměř 13 % hlasů, což stranu katapultovalo do německého Bundestagu, než v posledním celostátním hlasování v roce 2021 klesla zpět na 10 % procent.

Nedávné oživení průzkumů veřejného mínění bylo do značné míry způsobeno skutečností, že Scholzova trojstranná koalice byla "vždy v rozporu ve velmi zásadních bodech, jako je klima", říká Hajo Funke, politolog na Svobodné univerzitě v Berlíně.

Členové koalice si v poslední době vyměnili údery kvůli plánu ministerstva hospodářství vedenému Zelenými zakázat nové kotle na fosilní paliva a snížit emise.

Obavy z inflace tažené energiemi umožnily krajně pravicové straně vydělat na kritice vládní klimatické politiky – kterou čtený bulvární deník Bild označil za "topné kladivo" na spotřebitele.

"Voliči vidí, kam nás hodnotová politika Zelených vede, konkrétně k ekonomické válce, inflaci a deindustrializaci," řekl spoluvůdce AfD Tino Chrupalla mediální skupině Funke.

AfD se daří "mobilizovat a vytvářet náladu" tím, že se zaměřuje na údajně nákladnou vládní klimatickou agendu, řekla politoložka Münchová AFP.

Krajně pravicová frakce v Bundestagu si vedla lépe než hlavní opoziční CDU v tom, že využila "zášti a nepochopení ohledně zákona o vytápění", řekla.

Vláda neudělala dost, aby vyřešila obavy z rostoucích účtů a "nekomunikuje dobře" kolem této otázky, řekl Funke AFP.

Neshody ve vládě poškodily veřejný obraz vládnoucích stran. V průzkumu ARD pouze jeden z pěti voličů uvedl, že je spokojen s prací Scholzovy koalice.

AfD "bude vzkvétat tak dlouho a jen tak dlouho, dokud politika bude působit špatným dojmem sama o sobě," řekl Funke.

Ale zatímco otázky klimatu byly jedním z důvodů, proč se voliči obraceli k AfD, obavy z migrace zůstaly klíčovou součástí přitažlivosti AfD. Téměř dva ze tří voličů strany označili tuto otázku za důvod pro volbu AfD.

Ožehavé téma nemizí, počet uprchlíků mířících do Německa kvůli válce na Ukrajině opět stoupá.

"Mám podezření, že AfD se bude ve svých kampaních i nadále zaměřovat na tuto otázku," řekla Münchová.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4013

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2023