Budou kritizovat Ukrajinu. Maďarsko připravuje provokativní tiskovou konferenci se zajatci

12. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
V Maďarsku se připravuje tisková konference s ukrajinskými válečnými zajatci. Měli by kritizovat Ukrajinu a poděkovat ruské pravoslavné církvi, která je údajně pomohla předat na maďarskou stranu.

Informovaly to RBC-Ukrajina zdroje blízké ukrajinským tajným službám.

Podle jednoho z účastníků bylo veřejné vystoupení s takovými prohlášeními předpokladem pro vydání z Ruska.

"Na tiskové konferenci by vězni měli vyprávět, jak byli údajně násilně mobilizováni, v jakých údajně špatných podmínkách bojovali, jaká je dobrá maďarská vláda a ruská pravoslavná církev a tak dále. Taková veřejná aktivita kritizující Ukrajinu a vděčnost ruské pravoslavné církvi byla slíbena ukrajinskými vězni jako předpoklad pro vyhoštění z Ruska," uvedl zdroj.

Informovaný partner objasnil, že místo pobytu zajatců je před Ukrajinou skryto, neexistuje s nimi žádná komunikace. Kromě toho jsou vězni pod ozbrojenou stráží, stále nemají možnost volně se pohybovat a vrátit se na Ukrajinu.

Ruská pravoslavná církev předala část vězňů do Maďarska

Dříve bylo známo, že ruská pravoslavná církev a její patriarcha Kirill plánují převézt do Maďarska nejméně 11 ukrajinských válečných zajatců, aby znovu získali ztracenou legitimitu církve, na niž byly uvaleny rozsáhlé mezinárodní sankce.

Bylo také poznamenáno, že Rusko plánuje hrát takzvanou "maďarskou kartou", aby aktualizovalo imaginární problémy údajného "zakarpatského separatismu".

Podle zástupce Obranné rozvědky Andrije Jušova nemá Kyjiv žádné oficiální potvrzení o přesunu válečných zajatců do Maďarska. Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny zároveň v této věci kontaktovalo maďarské kolegy.

"A od této chvíle (ráno 9. června – pozn. red.) Ministerstvo zahraničních věcí Maďarska tuto informaci nepotvrzuje. Kromě toho naše ministerstvo zahraničí kontaktovalo místopředsedu maďarské vlády pro náboženské záležitosti Zsolta Shemiena. A jejich vláda zatím také nepotvrzuje informace zveřejněné na webových stránkách Ruské pravoslavné církve," řekl Jusov.

Informace o přesunu válečných zajatců nebyly potvrzeny ani mezinárodními strukturami, včetně například Výboru Červeného kříže.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
6562

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2023