V Rusku začínají rušit porodnice

14. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Úředník v Kemerovu označil nerentabilitu za důvod uzavření porodnice č. 1, která byla součástí klinické pohotovostní nemocnice Kuzbasu pojmenované po M. A. Podgorbunskym. V únoru byla uzavřena kvůli dezinfekci, ale později bylo rozhodnuto ji neuvést do provozu, píše Sibdepo.

Ministr zdravotnictví Kuzbasu Dmitrij Běglov a hlavní lékař Michail Likstanov si stěžovali na nízkou porodnost. "Počet porodů klesl - v poslední době počet porodů klesl na 1-2 porody denně, a abyste mohli provést jeden porod, potřebujete v porodnici 260 zaměstnanců. Navíc s malým počtem porodů klesá lékařská praxe a riziko komplikací je mnohem vyšší. Bylo nevýhodné udržovat takový kolos kvůli malému počtu porodů," říká Michail Likstanov. V tomto ohledu bylo rozhodnuto přesměrovat ženy do regionálního perinatálního centra a porodnice č. 5.

Část personálu porodnice již byla rekvalifikována a zůstane pracovat v nemocnici, zatímco jiní se přesunuli na práci do perinatologického centra. V budově, ve které sídlila porodnice, bude otevřena dílna na výrobu protéz, terapeutické oddělení a oddělení ORL.

"Dříve, aby si vyzvedli protézu, lidé museli jet do Novokuzněcka, a více než jednou. Brzy ti obyvatelé Kuzbasu, kteří žijí v severní aglomeraci a potřebují protetiku, budou moci cestovat do Kemerova," slíbil Běglov.

Porodnost se zhoršuje nejen v Kemerově, ale v celém Rusku. Podle Rosstatu se v dubnu v zemi narodilo 96,1 tisíce dětí. To je nejnižší číslo od počátku 21. století. Za celý loňský rok se v zemi narodilo 1,306 milionu dětí, což je nejnižší počet od roku 2001. "Demografie je tam, kde jsme ještě nebyli. A opravdu... jsme nyní ve velmi obtížné demografické situaci," připustil tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

V této souvislosti orgány jiných regionů hovoří o nerentabilitě porodnic. Takže v Novosibirsku vedoucí lékař městské klinické nemocnice č. 25, Sergej Astrakov, oznámil 31. května uzavření porodnice. Instituce byla uznána za nerentabilní, přestane pracovat v srpnu. V Aksai, Rostovská oblast, porodnice také přestala fungovat kvůli nízké porodnosti. Nyní musí ženy rodit 25 kilometrů daleko v Novočerkassku.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3477

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2023