Pokud sociální demokracie chce objevit Západ, bude to pro ni hodně hořké

16. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Viděl jsem právě obrázek s nějakými smějícími se lidmi, mladými lidmi, a je tam napsáno: „Jsme socdem, jako na Západě!“. Co tím je vlastně míněno „jako na Západě“? Na Západě sociální demokracie vládne velkým městům a volí ji mladí, vzdělaní lidé. U nás měla sociální demokracie voličské zázemí v důchodcích na venkově a ztratila i je, ve prospěch Babiše.

Přece jen ale byly doby, kdy byla sociální demokracie také u nás docela silná ve velkých městech. Měla Brno (takový Onderka, to je Západ jak řemen, že?), Ostravu, Olomouc. Skončilo to hrozně. V Praze tvořila v zápachu mentality Paroubkových Restaurací a jídelen koalici s ODS. Dnes je na tom, pokud jde o vliv a podporu voličů, jakýchkoli voličů, ještě mnohem hůře.

Má málo peněz? Ať se podívá na piráty. Piráti, byť se v poslední době identifikují stále více vpravo, přece jen ze všech českých politických stran připomínají nejvíce západní levici. A změna názvu ČSSD na Socdem, ani změna loga, ani obrázky s mladými lidmi, kteří se hlásí k tomu „jako na Západě“, nemohou dát sociální demokracii ani tah na branku, ani rétoriku, ani vizáž. Skutečně moderní, západní strana vypadá zcela jinak. To už i SPD tohle umí lépe než sociální demokracie.

ČSSD tradičně nikdy neargumentovala Západem, nikdy neuváděla jako svůj trumf Bavorsko nebo Rakousko (snad jen Zeman svého času něco prohodil o skandinávském modelu, aniž by usiloval o to, aby jeho voliči uvažovali opravdu skandinávsky). Bála se ztráty normalizačních voličů, nota bene „zdivočelých sociálních demokratů“, volících původně Sládka. Za migrační krize byla dokonce vyloženě protizápadní stranou s Haškovými myslivci, Chovancovým „sedm a dost!“ a Sobotkovými vyprávěním pro rakouský tisk, že muslimy tady nechceme.

Kdo ze sociální demokracie nám dnes chce vykládat něco o Západě? Nota bene o západní, vzdělané, rétoricky vyspělé levici? Pan Šmarda? Kde jsou jeho eseje v denním tisku, v nichž vidíme intelektuální ofenzívu proti pravici a konzervativnímu ANO? Nebo ti další pánové kolem něj, kteří jako by vypadli z oka normalizačním bafuňářům? Nebo pan Zaorálek se všemi svými kompromisy od Palase až po Zemana, o nichž si mohl soudružsky pohovořit na své někdejší návštěvě KLDR?

2
Vytisknout
5137

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023