HRW: Pod vodou, v okupaci

16. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
 

Obyvatelé Ruskem okupovaných Olešek na Ukrajině věděli, že se musí dostat pryč, když kolem nich stoupala voda ze zničené přehrady Nová Kachovka, píše Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch ve svém denním přehledu událostí.

A to rychle.

Posbírali si osobní věci, které mohli, naskákali do aut a vydali se do vyšších poloh.

Když však dorazili na kontrolní stanoviště, ruští vojáci jim řekli: "Vy jste přece čekali, že se vrátí Ukrajina? Vraťte se a čekejte dál."

Přehrada byla zničena 6. června brzy ráno a odpoledne už okupační úřady město odřízly. Ruské síly v podstatě uzavřely lidi uvnitř záplavové zóny. Nikdo nesměl ven.

A nikdo nesměl ani dovnitř. Obyvatelům Olešek přišli na pomoc dobrovolníci, ale ruští vojáci jim vstup do města zablokovali.

 

Jeden z dobrovolníků, který se 8. června pokusil vstoupit do Olešek, popsal tuto scénu vedoucí výzkumné pracovnici HRW Julii Gorbunové v   srdcervoucím článku:

"Řekli jsme jim, že neseme lidem jídlo a vodu a že nejsme ozbrojeni. Oni [ruští vojáci] nám řekli, abychom se otočili, odjeli a neohlíželi se. Pak pro jistotu vystřelili [ze svých zbraní] do vzduchu."

To vše se odehrávalo ve chvíli, kdy Olešky, město na levém břehu řeky Dněpr, které ruské síly okupují od dubna 2022, bylo zničeno. Devadesát procent Olešek bylo zaplaveno, některé oblasti prakticky zmizely pod vodou.

Brzy zde nebyla čistá voda, plyn ani elektřina. Lidem se vybíjely baterie v telefonech a neměli možnost spojení s okolním světem. Vyšplhali se na střechy, protože několik obyvatel s čluny začalo zachraňovat lidi.

Ruské záchranné služby nebyly nikde k vidění. Teprve o týden později okupační úřady zřejmě provedly několik sporadických evakuací.

Hladina vody nyní klesá, ale lidé v Oleškách jsou stále v nouzi. Většina částí města je stále bez elektřiny, plynu a čisté vody. Humanitární potřeby budou v následujících dnech a týdnech jen narůstat.

Mezinárodní výbor Červeného kříže i Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí uvedly, že jsou připraveny pomoci lidem na levém (Ruskem okupovaném) břehu rozvodněné řeky. Potřebují pouze bezpečnostní záruky od ruských úřadů.

Rusko doposud tuto záruku neposkytlo, takže lidé v Oleškách - a v celé okupované záplavové oblasti - trpí bez pomoci.

1
Vytisknout
3659

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023