Německá vláda předložila první strategii národní bezpečnosti

16. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Německý kancléř Olaf Scholz představil první "národní bezpečnostní strategii" země. Plán počítá s koherentnější zahraniční a bezpečnostní politikou, aby se zabránilo tomu, že se Berlín nechá překvapit geopolitickými událostmi.

Kancléř Olaf Scholz a členové jeho kabinetu ve středu představili dlouho odkládanou německou národní bezpečnostní strategii s cílem vyhnout se minulým chybám, z nichž vyšla vláda s ostudou.

Ačkoli Německo mělo v minulosti politické dokumenty týkající se bezpečnosti, nikdy nemělo specializovanou komplexní strategii.

Co řekli členové kabinetu

Scholz poukázal na to, že od doby, kdy jeho vláda souhlasila s vytvořením strategie, se evropská bezpečnostní architektura radikálně změnila. Citoval ruskou invazi na Ukrajinu, pokračující válku a zničení kritické infrastruktury, jako jsou plynovody Nord Stream, coby nové impulsy pro prosazení plánu.

"Zdůrazňuji všechny události, abych objasnil, jak výrazně se bezpečnostní prostředí pro Německo za poslední rok a půl změnilo," řekl.

"Navzdory všem změnám zůstává hlavním úkolem státu zajistit bezpečnost svých občanů," dodal kancléř.

Scholz poukázal na to, že zatímco minulé politické dokumenty se zaměřovaly na obranu, nová strategie se bude více zaměřovat na zahraniční politiku.

Kancléř zdůraznil, že je důležité, aby Německo dostávalo suroviny bezpečně a trvale.

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková souhlasila, že je jasné, že je třeba se od okamžiku ruské invaze více zaměřit na bezpečnost.

"Všichni jsme se s brutální agresivní válkou Ruska proti Ukrajině museli naučit, že svoboda a mír nepadají z nebe," řekla.

Ministr financí Christian Lindner uvedl, že Německo chce od příštího roku dosáhnout svého cíle 2 % výdajů na obranu.

Dodal však, že cíle lze dosáhnout pouze se zvláštními fondy, jinak by bylo zapotřebí masivních úspor nebo zvýšení daní.

Proč se to děje právě teď?

Scholzova vláda tří stran souhlasila s vytvořením komplexnější strategie ve svém koaličním paktu z listopadu 2021 a návrh získal větší naléhavost, když Rusko v únoru loňského roku zahájilo válku na Ukrajině.

Válka odhalila nedostatky v německé armádě, přílišnou závislost země na Rusku v oblasti energie a otázky, jak by mohla být chráněna kritická infrastruktura, jako jsou plynovody.

Kritici tvrdí, že Německo je příliš samolibé, když se objevují nové globální hrozby, přičemž autoritářské státy jako Čína a Rusko se ukazují být stále asertivnější.

Dokument je výsledkem několikaměsíčního sbírání názorů odborníků i laiků na okresní, státní a celostátní úrovni v procesu vedeném ministerstvem zahraničí pod taktovkou Strany zelených.

Koalice původně souhlasila s dokončením přípravy plánu během prvního roku ve funkci, ale spory mezi stranami a ministerstvy znamenaly, že je opožděn.

Mezi nejspornější otázky patřila myšlenka Národní bezpečnostní rady, která byla nakonec opuštěna kvůli obavám, že by to narušilo mocenskou rovnováhu mezi kancléřstvím a ministerstvy.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2985

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023