Brněnské déjà vu - Praha ruší sociální bydlení

17. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Motto: Koho si zvolíte, toho pak máte. Když si zvolíte stranu, která má v programu třeba likvidaci židů, nemůžete být překvapeni, že to pak realizuje. Jenže většině voličů v ČR to prostě nevadí. Tak je to se vším. (JČ)

Jako člen výboru pro bydlení hlavního města Prahy jsem tento týden dostal na stůl návrh na změnu pravidel přidělování bytů. Co jsem si v nich přečetl mě rozčílilo doběla. A říkám si, tohle už jsem někde zažil - podobným způsobem totiž zničila ODS naše projekty sociálního bydlení v Brně, píše Martin Freund.

Tahle pravidla totiž působí, jakoby je psal na objednávku někdo, jehož primární motivací není pomoci lidem v nouzi, ale pomoci hlavně sobě. Je v nich totiž zcela neomezený prostor pro libovolný klientelismus a korupci.
 
Není tu ani stopy po jakémkoli bodovacím systému, jakákoli snaha o férovost. Přidělení, nebo nepřidělení bytu radě doporučí pracovní skupina paní Udženiji. Své rozhodnutí nemusí žádným způsobem zdůvodňovat, není ničemu a nikomu odpovědná.




 
Když jsem se z pánů z ODS snažil na výboru dostat, jaký to má smysl, dostalo se mi mnoho bizarně komických odpovědí typu:

"Každý bodovací systém je přece subjektivní."

"Podívejte se na krasobruslení, jak je nespravedlivé."

"Že existuje mezinárodně odborně uznávaná klasifikace bezdomovectví? Vědci chtějí přece i přechod na bezfosilní paliva a kvůli tomu já bych se přivazoval ke komínům (nebo něčemu podobnému)."

To vše pro to, aby si obhájili, že oni budou neomezenými vládci nad bytovým fondem bez jakékoli kontroly.

Co dalšího je na těch pravidlech špatně?

1) U bytů pro "lidi v sociální tísni" neexistuje jakýkoli příslib jejich počtu (takže jich může být klidně 0).

2) Pokud nějaké budou, budou pouze pro ty, kteří mají pět let trvalé bydliště v Praze (absurdně zastaralé kritérium, které vyčleňuje kohokoli, kdo předtím nedosáhl na nájemní smlouvu),

3) všichni žadatelé budou předkládat čestné prohlášení o tom, zda jsou zadlužení,

4) byty budou maximálně na dobu čtyř let, kdy se postupně bude smazávat i sleva na nájmu. Tj. tento systém stojí na nesmyslné představě, že lidé v nouzi (například matka samoživitelka, člověk v invalidním důchodu atp.) si nějakým záhadným způsobem zvýší příjem a nebudou již městské bydlení potřebovat.

5) Pokud žadateli bude přesto přidělený byt a on jej odmítne (ať už z jakéhokoli důvodu, což může být klidně to, že člověku s pohybovým handikepem přidělíte byt v pátém patře bez výtahu, to se stává zcela běžně), je zcela vyřazen z evidence žadatelů.

Tohle všechno suma sumarum neznamená nic jiného, než že Praha ruší sociální bydlení. Tohle žádné sociální bydlení není. Je to jen a pouze amatérsky vytvořená a na chybných mnohokrát vyvrácených předpokladech postavená zástěrka pro možnost šmelit s byty tak, jak se bude pánům v radě hodit.

Prostě čisté devadesátky. Ostatně celé je to vytvořené podle pravidel Prahy 2, jejichž asociálnost je v Praze legendární. Věřím, že pro piráty bude právě tento návrh dostatečně silným impulzem, aby ho nenechali projít, nebo aby dál nebyli součástí koalice, kde něco podobného projít může.

1
Vytisknout
7779

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023