Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinská protiofenzíva zaznamenává "taktické úspěchy" a vojáci postupují na jih

17. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Ukrajinští vojenští představitelé konstatují,  že postupně dosahují pokroku při vytlačování ruských sil z jižních sektorů země

Osmatřicetiletý Ruslan a jeho manželka Oksana mají tři děti. V den, kdy byl Ruslan u Bachmutu těžce zraněn, se mu narodil vnuk Tymofii.

Ruslan měl utrženou ruku, obličej poškozený střepinami a popáleninami, v obou nohách měl desítky střepin.

Ruslan vzpomíná, že když došlo k výbuchu, lidé kolem něj říkali, že je "náklad 200" [mrtvý]. On však přežil. Byl v komatu, podstoupil 8 operací, byly mu transfundovány téměř 4 litry krve.

"Teď uvidím svého vnuka na vlastní oči," říká Ruslan Oksaně po odpojení ventilátoru. "Všechno nejhorší mám za sebou. Udělají mi protézu a já se vrátím na traktor, abych pěstoval chleba."
 


- Ukrajina hlásí "taktické úspěchy" při postupu na jih

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar potvrdila, že vojáci "aktivně postupují" v rámci protiofenzívy na jihu země.

Maliarová uvedla: "Prakticky ve všech sektorech, kde naše jednotky na jihu útočí, zaznamenaly taktické úspěchy. Postupně postupují vpřed. V současné době činí postup až 2 km v každém směru.

Ukrajinské síly v okolí zničeného města Bachmut, které Rusko dobylo minulý měsíc, se snažily vytlačit ruské jednotky z okrajových částí města.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vývoj pochválil s tím, že "každý voják, každý náš nový krok, každý metr ukrajinské půdy osvobozený od nepřítele je nesmírně důležitý".


 

- Čtyři mrtví po útoku ruské rakety na vesnici v Charkově

Po ruském raketovém útoku na vesnici v Charkovské oblasti na severovýchodě země zemřeli čtyři lidé, uvedl regionální gubernátor Oleh Synehubov.

Synehubov na Telegramu uvedl, že ruské síly ostřelovaly vesnici Hurjiv Kozačok.

Protitanková řízená střela zasáhla automobil jedoucí směrem k obci, která se nachází nedaleko hranic s Ruskem.

Čtyři civilisté, kteří byli v autě, na místě zemřeli, uvedl.


- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar potvrdila, že vojáci "se aktivně zapojili do protiofenzivy" na jihu země. Ukrajinské síly v okolí Bachmutu, který Rusko dobylo minulý měsíc, se snažily vytlačit ruské jednotky z předměstí zničeného města. 

- Vladimir Putin potvrdil, že Rusko rozmístilo v Bělorusku první tranši taktických jaderných zbraní.
Uvedl, že jaderné zbraně budou použity pouze v případě ohrožení existence ruského státu. V pátečním projevu na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru ruský prezident rovněž uvedl, že existuje "vážné nebezpečí", že by vojenská aliance NATO mohla být dále zatažena do války na Ukrajině. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, kterého citovala tisková agentura Interfax, uvedl, že Rusko je připraveno k dalším rozhovorům o kontrole zbrojení. Spojené státy uvedly, že nic nenasvědčuje tomu, že by Kreml plánoval použít jaderné zbraně k útoku na Ukrajinu.

- Ruský ministr obrany vyzval k výrobě dalších tanků "pro potřeby ruských sil" na Ukrajině poté, co Kyjev zahájil protiofenzívu západními zbraněmi. Sergej Šojgu navštívil vojenskou továrnu na západní Sibiři a zdůraznil potřebu "zachovat zvýšenou výrobu tanků", uvedlo ministerstvo obrany. Podle agentury France-Presse Šojgu uvedl, že je to nutné "k uspokojení potřeb ruských sil provádějících speciální vojenskou operaci", kterou Moskva zahájila na Ukrajině loni v únoru.

-  Moskva uvedla, že zničila tři bezpilotní letouny zaměřené na ropnou rafinerii v jižní pohraniční oblasti Brjansk.
Oblastní gubernátor Alexandr Bogomaz uvedl: "Ruské systémy protivzdušné obrany odrazily noční útok ukrajinských ozbrojených sil na ropnou rafinerii Družba v okrese Novozybkov. Díky profesionalitě našich vojáků ... byly zničeny tři letecké drony."

- Delegace afrických lídrů se setkala s Volodymyrem Zelenským v Kyjevě a vyzvala Rusko a Ukrajinu k deeskalaci a vyjednávání, a to několik hodin poté, co se schovali před raketovými údery na hlavní město
. Diplomatický tým označil svou návštěvu za "historickou misi" a vyjádřil obavy kontinentu, který trpí následky války, včetně rostoucích cen obilí. Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa prohlásil, že obě strany musí přestat bojovat a "tato válka musí být urovnána a měl by nastat mír prostřednictvím jednání". Zelenskyj jakékoliv jednání s Moskvou odmítl s tím, že dal africkým představitelům jasně najevo, že "připustit jakékoliv rozhovory s Ruskem nyní, kdy je okupant na naší půdě, znamená zmrazit válku, zmrazit bolest a utrpení".

- Šéf agentury OSN pro atomovou energii uvedl, že situace v Ruskem kontrolované Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině je "vážná" a že zajištění vody pro chlazení bylo prioritou jeho návštěvy, a dodal, že elektrárna může "nějakou dobu" bezpečně fungovat. Rafael Grossi z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) byl na inspekci stavu největší evropské jaderné elektrárny po protržení hráze Kachovky na řece Dněpr, ke kterému došlo minulý týden. Řekl: "S vodou, která je zde, může být elektrárna bezpečná po tak dlouhou dobu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3466

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023