Ukrajina: Těžiště války se přesouvá na jih, sděluje ukrajinská ministryně

16. 6. 2023

čas čtení 4 minuty
Kompliace záběrů z Chersonského regionu po protržení hráze v Nové Kachovce:


Ukrajinské síly dělají pokroky a mají mnohem méně mrtvých než Rusko

Těžiště bojů na Ukrajině se přesunulo na cestu k Mariupolu, kde ukrajinská ofenziva pomalu zatlačuje ruské síly a britské tanky Challenger jsou připraveny zapojit se do boje.

Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, uvedla, že nejaktivnější boje již neprobíhají v okolí Bachmutu na východě Doněcké oblasti, ale na jihu a konkrétně ve směru dvou pobřežních měst Berďansk a Mariupol.

 
"Jestliže první týden byl epicentrem východ, nyní vidíme, že se boje přesouvají na jih a nyní vidíme, že nejaktivnějšími oblastmi jsou Berďansk a Mariupol," řekla Maliarová. "Na východě nepřítel zapojil všechny síly, aby zastavil naši ofenzivu. A soustřeďují tam síly, aby nás zastavili. Na jihu se jim to příliš nedaří."

"Na všech jižních směrech dochází k postupu, a je jich několik," dodala Maliarová. "Pokud mluvíme o ztrátách, v Bachmutském sektoru bylo zabito devětkrát více Rusů než Ukrajinců. A na jižním směru zahynulo 5,3krát více Rusů než Ukrajinců."

Přesun směrem k Mariupolu, nechvalně proslulému devastací, která na něj dopadla v prvních měsících plnohodnotné invaze, je stále postupný, fronta prý byla posunuta asi o kilometr.

Maliarová řekla,  že konkrétní počty ztrát, které utrpěly obě strany, zůstávají utajovanou informací. "Nemáme obrovské ztráty, ale samozřejmě je to válka a ztráty jsou."

Velká Británie darovala 14 tanků Challenger 2. Ty jsou spolu s německými tanky Leopard a americkými obrněnými vozidly Bradley součástí západní techniky, kterou bylo vybaveno devět nových mechanizovaných brigád pro ofenzívu zahájenou před dvěma týdny.

Pouze jeden tank Challenger 2 byl dosud zničen v boji, když byl zasažen přátelskou palbou v Basře během války v Iráku.

Maliarová odmítla tvrzení Vladimira Putina, že velká část výzbroje darované Západem byla zničena.

Řekla:   "Naopak, západní technika ukázala, že dokáže zachránit životy posádek a skutečně pomáhá osvobozovat naše území. Proto jsme za zbraně a vybavení poskytnuté našimi západními partnery, včetně Velké Británie, velmi vděční.

Tanky Challenger jsou k dispozici výsadkovým jednotkám. Nyní čekají na svůj čas. Jsou nabité, vyzbrojené, ale stále čekají."

Putin v pátek také bez důkazů řekl, že ztráty Ukrajiny jsou desetkrát větší než ztráty Ruska, zatímco ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly zabily v Doněcku za posledních 24 hodin asi 500 ukrajinských vojáků a zničily pět tanků.

Ruský prezident prohlásil, že Ukrajině brzy dojde technika domácí výroby a že se nadále soustředí na svůj cíl "denacifikace" Ukrajiny, přičemž bizarně dodal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "není skutečný žid".

"Mám spoustu židovských přátel," řekl Putin na každoročním ekonomickém fóru v Petrohradě. "Říkají, že Zelenskij není žid, že je ostudou židovského národa. Nedělám si legraci."

Maliarová uvedl, že ruské rezervy byly v posledních dnech přesunuty z jihu na východ. "Minulý týden jsem jela  doručit dopis dvěma brigádám v sektoru Bachmut, které tam úspěšně postoupily," řekla. "Prezident jim osobně vlastnoručně napsal děkovný dopis a já jsem jim ho osobně předala."

V pátek byl Kyjev opět pod palbou křižujících a balistických raket, když se jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa připojil ke skupině afrických lídrů, kteří se v ukrajinském hlavním městě zúčastnili mírové mise. Posléze navštíví Moskvu.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že sestřelilo šest ruských řízených střel Kalibr, šest hypersonických balistických raket Kinžal a dva průzkumné drony.

Na závěr zasedání ministrů obrany NATO v Bruselu německý ministr Boris Pistorius prohlásil, že jeho země dodá Ukrajině dalších 64 raket Patriot, aby ji pomohla chránit před vzdušnými útoky Ruska.

Delegace bezpečnostních činitelů, diplomatů a novinářů, která měla jihoafrického prezidenta doprovázet do Kyjeva, uvízla v samostatně pronajatém letadle na varšavském letišti na více než 24 hodin poté, co polské úřady zjistily, že mají u sebe nedokumentované střelné zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
3330

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023