HRW: Morální kolaps Evropské unie

20. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Andrew Stroehlein v televizi BBC: Masové umírání lidí utopením v EU je totéž jako masové střílení lídí v USA:


S tím, jak se ukazuje děsivý rozsah hromadného utonutí migrantů u řeckých břehů z minulého týdne a jak je nejistá verze událostí řecké pobřežní stráže ve stále větším rozporu s popisem obětí, je potřeba nezávislého vyšetřování zřejmá, zdůrazňuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch  ve svém každodenním přehledu událostí.

Potřebujeme však vidět mnohem víc. EU by se měla zamyslet nad svou rolí v této další tragédii, které se dalo předejít, a ukončit svou politiku "nechat je zemřít". Měla by obnovit oficiální a aktivní pátrací a záchranné mise ve Středozemním moři. A členské státy EU by měly přestat kriminalizovat záchranu životů a přestat stíhat pracovníky humanitárních organizací.  

Řecko: Ztroskotaná loď s uprchlíky se několik hodin nepohnula z místa, vyplývá z údajů, které jsou v rozporu s tvrzením řeckých úředníků

20. 6. 2023

čas čtení 6 minut

 

Údaje ze sledování ukazují, že dvě plavidla stála u stojící lodi s uprchlíky nebo kolem ní kroužila několik hodin.


Údaje ze sledování naznačují, že přeplněná rybářská loď, která se minulý týden potopila u řeckého pobřeží a která si vyžádala stovky obětí, se několik hodin před převrácením ani nepohnula, což je v rozporu s výpověďmi řecké pobřežní stráže.

Zatímco pákistánská policie v pondělí uvedla, že se domnívá, že na palubě bylo až 800 lidí, analýza pohybu lodí poskytnutá službou MariTrace ukázala, že dvě plavidla - Lucky Sailor a Faithful Warrior - stála u stojící lodi  nebo kolem ní kroužila nejméně čtyři hodiny.

Řecká pobřežní stráž uvedla, že po celou tuto dobu - přibližně od  15:00 do 19:00 minulé úterý - byla s lodí v kontaktu prostřednictvím vysílačky, satelitního telefonu a vrtulníku a že plavidlo nemělo potíže, ale pohybovalo se "stálým kurzem a rychlostí" směrem k Itálii.



Ruská agrese na Ukrajině: Putinova hrozba jadernými zbraněmi je "reálná", říká Biden

20. 6. 2023

čas čtení 20 minut

- Jsou hlášeny ruské nálety ve Lvově, Kyjevě a Záporoží; americký prezident říká, že je "reálná" možnost, že Vladimir Putin použije taktické jaderné zbraně 

- Jeden mrtvý a sedm zraněných po střelbě Ruska na záchranáře v Chersonu

Jeden člověk byl zabit a sedm zraněno při odklízení bahna v zaplavené oblasti Chersonu, informovaly ukrajinské úřady.

Na Telegramu to uvedl Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta:

    Ruská armáda střílela na záchranáře v Chersonu, kteří odklízeli bahno. V důsledku ostřelování byl zabit jeden pracovník státní záchranné služby a dalších sedm zaměstnanců bylo zraněno. Šest z nich je ve vážném stavu.

- Ruští vojáci i ruským civilistům všechno kradou. Nesmyslně zničili i ruská města a vesnice:

- Moskva zahájila noční útoky na celou Ukrajinu


Rusko v noci na úterý podniklo útoky po celé Ukrajině, včetně útoků na hlavní město Kyjev a  město Lvov v blízkosti hranic s Polskem.

Kyjevská vojenská správa uvedla, že Moskva v úterý v časných ranních hodinách zahájila útok drony a varovala obyvatele, aby si našli úkryt. Bezprostředně nebyly hlášeny žádné oběti.

Později správa uvedla, že protivzdušná obrana města při "masivním leteckém útoku" zjistila a zničila asi dvě desítky dronů Shahed íránské výroby. Podle ní se jednalo o druhý útok dronů na město od začátku měsíce.

Ve Lvově byla zasažena a zapálena část "kritické infrastruktury", uvedla městská vojenská správa, ke zraněním však nedošlo. Již dříve starosta města Andrij Sadovyj informoval o explozích ve Lvově a okolí. Nebylo jasné, zda výbuchy pocházely z protivzdušné obrany nebo z raketových úderů.

Letecký poplach zazněl také v Záporoží, uvedl deník Kyiv Independent s tím, že toto město bylo v posledních dnech silně ostřelováno ruským dělostřelectvem.

Situace ve městě je  "stabilní" navzdory "neklidné a hlučné noci", uvedl později na Telegramu šéf městské rady Anatolij Kurtev. Nebyli hlášeni žádní zranění a nedošlo k žádným škodám na obytných budovách, přičemž všechny inženýrské sítě fungují normálně, uvedl.

 

 19539

Uhlí, doly, byty, hodně toho k zblití

20. 6. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Václav Klaus jako naprostý mimoň:


Václav Klaus v dubnu 1997: Nepoužívám encyklopedie, tak nebudu používat ani internet ZDE

-----

Aneb v zemi koláčků

Koláček první

Po pouhém čtvrtstoletí a švýcarském pobídnutí dostali od české verze torza spravedlnosti za trest, za velmi zpozdilý trest, důrazné napomenutí věrní činovníci, kteří směle plni socialistické morálky proklouzli z režimu do režimu. To, co se naučili tam, přenesli do nové doby. Mysleli si bývalí soudruzi, že co bylo ještě včera teoreticky všeho lidu, je v sametovém dnes dle zákona veksláka Klause a pravidel ODS prakticky jejich. Abychom před oponou světu skryti za oponou ukázali, co jsme byli, jsme a budeme zač, tak jsme coby mistři světa v oboru nositele „Balalajkovy“ ceny za ekonomii socialistického zřízení Mistra zcizeného péra a modrého počasí Václava Klause předvedli, jak s vizí z cizí kapsy přelít do ústavně zaručeného soukromého vlastnictví desítky, stovky a tisíce miliard. Hned poté se bývalí soudruzi v maskách kapitalistických podnikatelů přepásali výbušnou vestou ústavních hřebíků zachování nakradeného majetku v soukromém vlastnictví pro novou dobu svobody a práva.

 18911

Británie: Totální konec Borise Johnsona

19. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Borisi Johnsonovi hrozí zákaz vstupu do britského parlamentu,  poslanci hromadně podpořili kritickou parlamentní zprávu o jeho lhaní Dolní sněmovně

Poslanci 354 hlasy proti sedmi schválili zprávu parlamentního výboru, která odsoudila  bývalého premiéra Johnsona
 


Drtivá většina poslanců Dolní sněmovny podpořila závěr parlamentního výboru pro výsady, že se Johnson dopustil pěti přestupků vůči parlamentu, včetně uvedení v omyl Dolní sněmovny a nadstranického výboru,  který ho vyšetřoval. Pouze sedm poslanců hlasovalo proti zprávě, ostře kritizující Johnsona. 354 poslanců ji hlasováním schválilo.

Nynější britský premiér Rishi Sunak se rozpravy ani hlasování  spolu s dalšími  ministry nezúčastnil a labourističtí poslanci ho obvinili, že "utekl". Všeobecně je považován za velmi slabého.

Víte, pane Hřibe, že i nadměrný hluk je ekologický zločin? Hluk zabíjí

20. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Podívejte se, jak mě auta předjíždějí. Neuvěřitelné.



 20423

NYT: Hluk vám může ubrat roky života. Tady je vysvětlení, jak se to děje

20. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Lidé,  kteří žili v oblastech s vysokou úrovní dopravního hluku, měli častěji vysoce aktivovanou amygdalu, zánět tepen a - do pěti let - závažné srdeční příhody

Pomocí profesionálního hlukoměru jsme změřili hluk každodenního života a promluvili si s vědci o zdravotních rizicích, která může představovat, píší New York Times

Za jarního odpoledne v Bankers Hill v San Diegu je zvuková kulisa klidná: Sousedé si příjemně povídají na příjezdových cestách a mezi stromy šumí mořský vánek.

Až na to, že zhruba každé tři minuty se nad hlavou ozve uši drásající řev tryskáče.

Rostoucí počet výzkumů ukazuje, že tento druh chronického hluku - který se v okolí ozve více než 280krát denně, což je více než 105 000krát ročně - není jen obtěžující. Jedná se o do značné míry nerozpoznanou zdravotní hrozbu, která celosvětově zvyšuje riziko hypertenze, mrtvice a infarktu, a to včetně více než 100 milionů Američanů.

 20424

Hluk dopravy, letadel a dokonce i zvonění telefonů mají negativními účinky na zdraví

20. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Vědci nyní začínají zjišťovat, co vše tento hluk způsobuje našemu tělu

Hluk z dopravy byl označen za hlavní fyziologický stresor, druhý po znečištění ovzduší a zhruba na stejné úrovni jako vystavení pasivnímu kouření a radonu

Západoevropané přicházejí kvůli hluku z dopravy o více než 1,6 milionu let zdravého života

V roce 2011 byla na nejrušnějším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem otevřena čtvrtá vzletová a přistávací dráha. Tato přístavba vyvolala velké protesty a demonstranti se na letiště vraceli každé pondělí po několik let. "Ničí mi to život," řekl agentuře Reuters o rok později jeden z protestujících. "Pokaždé, když jdu na svou zahradu, slyším a vidím jen letadla přímo nad sebou."

Nová dráha také nasměrovala desítky letadel přímo nad dům Thomase Münzela, kardiologa z Univerzitního lékařského centra v Mohuči. "Bydlel jsem blízko německé dálnice a v blízkosti vnitřních kolejí městské železnice," říká. "Hluk z letadel je zdaleka nejobtěžující." Münzel četl zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2009, která dávala hluk do souvislosti se srdečními problémy, ale důkazy byly v té době kusé. Částečně veden obavami o vlastní zdraví, změnil v roce 2011 zaměření svého výzkumu, aby se dozvěděl více.

Česká vláda změkčuje hlukové limity. Senátoři podpořili KORIDOR D8 v boji proti hluku, chtějí odklad sporného vládního nařízení

20. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva
 

V Senátu proběhl v červnu kulatý stůl „Změkčení hlukových limitů nařízením vlády“, hlavním tématem bylo sporné vládní nařízení, které zvyšuje hlukové limity. Hrozí, že na mnoha místech republiky tak může nastat až dvacetinásobné navýšení dovoleného hluku. Přítomní senátoři a zástupci Svazu měst a obcí podpořili návrh na odklad nařízení a jeho přezkum.


KORIDOR D8 má další spojence v boji proti vládnímu nařízení, které od 1. července tohoto roku zvyšuje hlukové limity. Petici za odklad nařízení už podepsaly tisíce lidí, teď se do boje za odklad sporného nařízení vložili senátoři i Svaz měst a obcí.

 20365

Najíme se škrtů a budeme suverénní

19. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdybych si měl vzít nějakou lekci z nedělních Otázek V. Moravce, zněla by asi takto: stát potřebuje obrovské peníze na svůj rozvoj. Když pominu, že Miroslav Kalousek v tomtéž pořadu nedávno prohlásil, že je veřejným zájmem dát 250 miliard na zestátnění ČEZu, ministr Kupka v neděli mluvil o dopravní infrastruktuře, konkrétně třeba o nestárnoucím hitu stavby vysokorychlostní železnice. Bez toho se prý nemůže naše ekonomika rozvíjet.

 20417

Británie zavádí pro auta rychlostní limit 30 km/h

19. 6. 2023

čas čtení 19 minut

Wales, Skotsko a celá řada krajů v Anglii zavádějí pro automobily rychlostní limit 20 mil za hodinu, tedy 30 km/h. Zatímco v České republice je proti něčemu takovému od úřadů neuvěřitelný odpor, v Británii bude zřejmě v nadcházejícím období limit 20 mil za hodinu zaveden všude. Pravidelná debata politiků v pořadu Any Questions, následovaná debatou do rádia telefonujících posluchačů Any Answers v rozhlase BBC se tímto aktuálním tématem zabývala v pátek 16. června a  v sobotu 17. června. Myslím, že pro čtenáře v České republice je tato diskuse velmi zajímavá. Pozoruhodné je, že pro zavedení rychlostního limitu 20 mil za hodin byl v pořadu Any Questions i konzervativní poslanec. No, posuďte a porovnejte s poměry v ČR (JČ):

 18389

dTest: Duch ve stroji – rizika generativní umělé inteligence z pohledu spotřebitele a jejich řešení

20. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

Forbrukerrådet (norská spotřebitelská organizace) dnes zveřejnila podrobnou zprávu "Ghost in the machine – Addressing the consumer harms of generative AI" (Duch ve stroji – rizika generativní umělé inteligence z pohledu spotřebitele a jejich řešení). Zpráva popisuje hrozby, právní rámec a možné způsoby ochrany práv spotřebitelů v souvislosti s překotným rozvojem generativní umělé inteligence. Spotřebitelské organizace z celé EU a USA v souvislosti se zveřejněním zprávy apelují na politické zástupce i regulační orgány, aby nečekali na připravovaný Akt o umělé inteligenci a zasadili se o využívání současných nástrojů k ochraně spotřebitelů v dané oblasti.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 19670

USA: Soudce nařídil Trumpovým právníkům, aby nezveřejňovali důkazy v kauze nevrácených tajných dokumentů

20. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Návrh podali státní zástupci, aby omezili  používání materiálů, které byly předány obhajobě v případu utajovaných dokumentů, které si Trump protizákonně ponechal


Floridský soudce v pondělí umožnil žalobcům v procesu s Donaldem Trumpem týkajícím se utajovaných dokumentů významné vítězství, když rozhodl, že bývalý prezident nesmí zveřejnit žádný z důkazů proti němu.

Trump, který byl minulý týden v Miami obviněn z 37 bodů obžaloby kvůli nesprávnému skladování a nakládání s utajovanými materiály ve svém letovisku Mar-a-Lago, si také může veškeré důkazy pouze prohlédnout, nikoliv je uchovávat, a to jen pod přímým dohledem svých právníků, uvádí se v příkazu soudce Bruce Reinharta.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20422

Naprostá shoda okolností

20. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 
 
Není to tak dávno a čirou náhodou se mi dostaly do rukou dvě knihy a shodou okolností obě od jedné  z nejuznávanějších současných estonských básnířek  a spisovatelek Viivi Luik. Její dílo je velmi oblíbené u čtenářů po celém světě - bylo přeloženo do mnoha jazyků. Autorka obdržela řadu prestižních ocenění, z nichž nejváženější je estonský Řád bílé hvězdy 3. třídy. Tyto dvě knihy "Krása dějin" (vyšla v roce 1991) a "Stínové divadlo " neboli "Schattenspiel" (Varjuteater, 2010) lze  nalézt i v ČR, i když pouze v angličtině a němčině: oba tyto romány byly zařazeny mezi klasickou severskou beletrii.

Paní Luiková, domnívám se, že k těmto dvěma Vašim románům by měl být zařazen i třetí román, který patří k Vašim klíčovým textům. Kniha vyšla v roce 1985 pod názvem Sedmé jaro míru (Seitsmes rahukevad). Souhlasila byste s tím?

Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

 20421

A pure coincidence

20. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Not so long ago and by pure chance, I got my hands on two books and coincidentally both were by one of Estonia's most respected contemporary poets and writers Viivi Luik. Her work is very popular with readers around the world - it has been translated into many languages. The author has received a number of prestigious awards, the most esteemed of which is the Estonian Order of the White Star 3rd class. These two books ‘The Beauty of History’ (published in 1991) and ‘Shadow Theatre ‘ or ‘Schattenspiel’ (Varjuteater, 2010) can be found here in the Czech Republic, although only in English and German: Both these novels have been classified as classic Nordic fiction.

Mrs. Luik, I believe that a third novel should be included with these two novels of yours as being part of your key texts. The book was published in 1985 under the title ‘The Seventh Spring of Peace’ (Seitsmes rahukevad). Would you agree?

 17962

Piráti: Působení ministra spravedlnosti Pavla Blažka ohrožuje důvěryhodnost vlády

20. 6. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Celostátní fórum Pirátů v pondělí schválilo usnesení, podle kterého z pohledu členské základny setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých bylo v posledních měsících informováno protikorupčními organizacemi a investigativci. O možných variantách postupu hlasovalo 514 členů a členek, pro přijetí usnesení se vyslovilo 369 z nich.

 20420

Probíhá pátrání po pohřešované turistické ponorce, která vozila turisty k vraku Titaniku

20. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Ponorka Ocean Gate

Francouzský průzkumník a britský podnikatel jsou pravděpodobně mezi pěti lidmi na palubě ponorky pohřešované v severním Atlantiku
 
V severním Atlantiku se ztratila turistická ponorka, která vozila turisty k vraku Titanicu. Podle bostonské pobřežní stráže probíhala v pondělí ráno pátrací a záchranná mise.

Ponorku provozuje společnost OceanGate Expeditions, která nabízí návštěvy vraku, jenž leží na dně oceánu v hloubce 12 500 metrů asi 600 km jižně od pobřeží Newfoundlandu.



Stále žádná cyklotrasa, pane Hřibe

19. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Dobré ráno, Praho! Tři týdny pryč a nic se nezměnilo! Včetně policejního vozu na pohotovostním pochodu, který zablokovali předměstští aktivisté podporující automobily. Typické! Kéž by tu byl chráněný pruh pro cyklisty... Doufám, že @ZdenekHrib má z Paříže dobrý trénink!



 20418

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva po zničení přehrady blokuje pomoc pro oblasti postižené povodněmi, konstatuje OSN

19. 6. 2023

čas čtení 15 minut

Foto: Požár po ruském bombardování v Chersonu

Koordinátor pomoci naléhá na Rusko, aby plnilo "závazky podle mezinárodního humanitárního práva". Počet obětí zničení přehrady Kachovka vzrostl na 52.

- OSN obviňuje Rusko z blokování přístupu do oblastí postižených povodněmi

OSN obvinila Rusko, že odmítá umožnit dodávky pomoci do Moskvou kontrolovaných oblastí postižených povodněmi po zničení přehrady Kachovka před téměř dvěma týdny.

"Vláda Ruské federace zatím odmítla naši žádost o přístup do oblastí pod její dočasnou vojenskou kontrolou," uvedla v prohlášení Denise Brownová, humanitární koordinátorka OSN pro Ukrajinu.

"OSN se bude i nadále angažovat ve snaze získat potřebný přístup. Vyzýváme ruské orgány, aby jednaly v souladu se svými závazky podle mezinárodního humanitárního práva.

"Lidem, kteří pomoc potřebují, ji nelze odepřít."

Prohlášení přichází v době, kdy ukrajinské a ruské úřady uvedly, že počet obětí záplav vzrostl na 52. Ruští představitelé uvedli, že v oblastech kontrolovaných Moskvou zemřelo 35 lidí, a ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že 17 lidí zemřelo a 31 se pohřešuje, informovala agentura Reuters. Na obou stranách bylo evakuováno více než 11 000 osob.

Tým mezinárodních právních expertů, který pomáhá ukrajinské prokuratuře při vyšetřování, uvedl, že je "vysoce pravděpodobné", že zřícení přehrady způsobily výbušniny nastražené Rusy.

- Zpravodajové televize Suspilne oznámili, že v Chersonu slyšeli výbuchy. Nejedná se o ojedinělý jev, neboť ruské síly na okupovaném levém břehu Dněpru nadále ostřelují pozice držené Ukrajinci na pravém břehu a naopak.

- Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace zveřejnila snímek hasičů bojujících s požárem v Chersonu, viz záhlaví tohoto článku.  Suspilne, ukrajinský státní vysílač, uvádí, že "v důsledku ruského ostřelování v Chersonu v noci hořela nádrž s plynem na jedné z městských čerpacích stanic a sklad firmy. Na místo požáru vyjely tři jednotky techniky a patnáct pracovníků státní záchranné služby".

Katastrofální oteplení Severního moře a Atlantického oceánu

19. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

V některých částech Severního moře je o více než 6 °C tepleji, než je pro toto roční období obvyklé. Jedná se pravděpodobně o nejvíce anomálně teplou vodní plochu na planetě.
Pro velkou část západní Evropy platí varování před silnými bouřkami... [1/2]

Vzhledem k tomu, že zbytek západní Evropy je obklopen vlnou veder v severním Atlantiku, asi nikoho nepřekvapí, že dnes platí několik varování před silnými bouřkami. Velké až velmi velké kroupy, silné nárazy větru a přívalové srážky.



 20415

Britská Konzervativní strana usilovně pracuje na své totální diskreditaci

19. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: předvánoční mejdan pracovníků ústředí britské Konzervativní strany v prosinci 2020, hned po vyhlášení přísného covidového lockdownu

Po sžíravé, obsáhlé kritice bývalého premiéra Borise Johnsona, který lhal parlamentu, se Johnson sám a hrstka jeho stoupenců neúspěšně pokusila trumpovsky příslušní parlamentní výbor, který tuto kritiku vydal, zdiskreditovat. Mezitím se objevilo video z prosince 2020, kdy po oznámení covidového lockdownu a zákazu jakýchkoliv shromáždění pracovníci ústředí britské Konzervativní strany se bez problémů v práci společně veselili:


Avšak hlavním důvodem propadu popularity britských konzervativců je katastrofální situace s drasticky zdraženými hypotékami:

Největší klrize, jíž čelí britští konzervativci, není disko tanec v ústředí Konzervativní strany během nejpřísnějšího covidového lockdownu, ale to, zda si lidé budou moci dovolit dál bydlet ve svých domech a bytech v důsledku drastického nárůstu úrokových měr hypoték, především v důsledku brexitu:





 19475

Uprchlíci: Západ musí příjmout odpovědnost za tragédii s potopenou lodí u Řecka

19. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
 
Národnost několika stovek lidí, o nichž se předpokládá, že se utopili při nejnovější strašlivé tragédii lodi s migranty ve Středozemním moři, pomáhá vysvětlit, proč se pokoušeli o tak nebezpečnou cestu, píše list Observer. Pákistánci, Egypťané, Syřané, Afghánci a Palestinci údajně tvořili většinu z přibližně 750 pasažérů namačkaných v tomto  plavidle, které se minulou středu potopilo 80 km  od řeckých břehů a které vyplulo z libyjského Tobruku.

Seznam zemí původu je ukazatelem bolesti, za kterou nesou velkou odpovědnost EU, Británie a jejich spojenci. Neschopnost Západu zastavit válku syrského režimu proti jeho obyvatelům vedla v letech 2015-2016 k migrační krizi, kdy statisíce Syřanů hledaly bezpečí v Evropě. Ačkoli boje ustaly, mnozí z nich, včetně Palestinců žijících v zoufalých podmínkách v táborech ve válkou zmítané zemi, stále prchají před pronásledováním ze strany pomstychtivého režimu nebo opouštějí stále méně vstřícné Turecko.

 19475

Británie patří mezi země s nejpozitivnějším vztahem k uprchlíkům, ukázal průzkum

19. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Průzkum přichází v době, kdy se britská vládní rétorika ohledně přistěhovalců stává stále toxičtější a přejímá krajně pravicová hesla



Britové patří mezi země s nejpozitivnějším postojem k uprchlíkům na světě, ukázal nový celosvětový průzkum, a to navzdory rostoucímu nepřátelství britské vlády vůči žadatelům o azyl.

Mezinárodní průzkum, kterého se zúčastnilo téměř 22 000 dospělých ve 29 zemích, ukázal, že Britové mají třetí nejnadšenější pohled na uprchlíky, hned po Španělsku a Novém Zélandu.

Trvale životu nebezpečný automobilový provoz v Praze. Ti, koho si volíte, způsobují smrt

18. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



 17360

Státy kolabují! Odborník na klima vyzývá k naléhavému přehodnocení rozsahu pomoci rozvojovým zemím

18. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 
Svět potřebuje nabídnout rozvojovým zemím biliony, nikoli miliardy na zahraniční podporu, varuje přední klimatický ekonom Avinash Persaud.
 

Svět musí přehodnotit svůj přístup ke klimatické krizi, investovat do rozvojového světa biliony dolarů namísto miliard a překročit konvenční představy o zahraniční pomoci, vyzval jeden z nejvlivnějších světových klimatických ekonomů.

"Potřebujeme kompletně přehodnotit celý vztah mezi klimatem, dluhem a rozvojem," řekl Avinash Persaud  před klíčovým summitem. "To, co dnes vidíme, je nové - země postižené klimatickou katastrofou, už se to děje nyní. Státy kolabují."

Vyzval ke ztrojnásobení finančních prostředků, které jsou k dispozici od Světové banky a podobných institucí, a k obrovskému přílivu peněz ze soukromého sektoru, který by byl poháněn opatrným využíváním veřejných prostředků a regulací, jež by odstranila současné překážky investic. "Je to největší finanční příležitost na světě," řekl.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zničila ruský muniční sklad v Chersonu, sděluje představitel Oděsy

18. 6. 2023

čas čtení 12 minut

 
Představitelé Oděské vojenské správy označují sklad poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk za "velmi významný

- Ukrajinské síly zničily muniční sklad v obci Rykove - oficiální představitel


Serhij Bratčuk, mluvčí Oděské vojenské správy, v neděli uvedl, že ukrajinské síly zničily "velmi významný" muniční sklad poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk v jižní Chersonské oblasti.

"Naše ozbrojené síly zasadily ráno řádný úder - a velmi hlasitý - v obci Rykove v Heničeském okrese na dočasně okupovaném území Chersonské oblasti," uvedl Bratčuk v nedělním ranním videoposelství. "Byl tam velmi významný muniční sklad. Byl zničen."


Ukrajinská média zveřejnila videa, na nichž je vidět obrovský oblak kouře stoupající daleko na obzoru se zvuky výbuchů a hořících projektilů letících k nebi.

Rykove se nachází na železniční trati asi 20 km od Heničeska, přístavního města u Azovského moře na jihu Ukrajiny, které je od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 okupováno kremelskými silami.

- Ukrajinské síly údajně převzaly kontrolu nad Piatičkami na záporožské frontě
Ruskem dosazený představitel tvrdí, že Ukrajina dosáhla na této bojové frontě prvního vítězství od zahájení protiofenzívy na začátku tohoto měsíce

Ruský vojenský bloger War Gonzo rovněž informoval, že ruské jednotky "opustily" vesnici Piatychatky na Záporožské frontě. Autor naznačuje, že Ukrajina v oblasti soustředila velké rezervy, především pěchotu, ale také "těžkou obrněnou techniku", a klade si otázku, zda Kyjev aktivuje své rezervy pro pravděpodobný velký útok v oblasti.

Pokud by se to potvrdilo, byl by to první ukrajinský zisk vesnice za téměř týden a významně by to znamenalo zjevnou eskalaci ofenzívy na nejpřímější cestě na Krym, ačkoli právě v této oblasti je ruská obrana považována za nejsilnější.

Rudý Mamula, Havlův Bakala…. a pan Petr v kanceláři 124, Úřad městské části Praha 10

18. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Petrovi s opravdovou úctou a mužskou něhou tam někam nahoru, kde má zasloužený klid

(Věnuji také radní pro sociální oblast a bydlení MHMP paní A. Udženiji k nedělnímu zamyšlení nad problémem s bydlením - je mi totiž naprosto jasné, že jindy nemá paní zastupitelka ani minutu času.)

Stát začátkem devadesátých let dvacátého století prodal, rozdal, vrátil a také zašmelil tisíce bytů a domů, které dnes vlastní neprůhledné řetězce domácích i mezinárodních podnikatelů a obchodují s touto komoditou - třeba jako s motorkami. Přitom se jedná o základní lidskou potřebu, která se nazývá byt. Je to místo, kde si můžete sundat boty, vykoupat se, vyspat se, odpočinout si…

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinská protiofenzíva zaznamenává "taktické úspěchy" a vojáci postupují na jih

17. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Ukrajinští vojenští představitelé konstatují,  že postupně dosahují pokroku při vytlačování ruských sil z jižních sektorů země

Osmatřicetiletý Ruslan a jeho manželka Oksana mají tři děti. V den, kdy byl Ruslan u Bachmutu těžce zraněn, se mu narodil vnuk Tymofii.

Ruslan měl utrženou ruku, obličej poškozený střepinami a popáleninami, v obou nohách měl desítky střepin.

Ruslan vzpomíná, že když došlo k výbuchu, lidé kolem něj říkali, že je "náklad 200" [mrtvý]. On však přežil. Byl v komatu, podstoupil 8 operací, byly mu transfundovány téměř 4 litry krve.

"Teď uvidím svého vnuka na vlastní oči," říká Ruslan Oksaně po odpojení ventilátoru. "Všechno nejhorší mám za sebou. Udělají mi protézu a já se vrátím na traktor, abych pěstoval chleba."
 


- Ukrajina hlásí "taktické úspěchy" při postupu na jih

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar potvrdila, že vojáci "aktivně postupují" v rámci protiofenzívy na jihu země.

Maliarová uvedla: "Prakticky ve všech sektorech, kde naše jednotky na jihu útočí, zaznamenaly taktické úspěchy. Postupně postupují vpřed. V současné době činí postup až 2 km v každém směru.

Ukrajinské síly v okolí zničeného města Bachmut, které Rusko dobylo minulý měsíc, se snažily vytlačit ruské jednotky z okrajových částí města.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vývoj pochválil s tím, že "každý voják, každý náš nový krok, každý metr ukrajinské půdy osvobozený od nepřítele je nesmírně důležitý".


Kmenový způsob uvažování je cesta do pekla

17. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Je nesmírně zajímavé, jak intenzivně a nemyslivě v ČR funguje kmenovost. Lidem stačí jeden drobný signál a už si vás podle něho zařadí do konkrétní "nepřátelské" skupiny, jakoby tento jediný signál znamenal, že máte zároveň desítky dalších charakteristik, které se údajně s tímto signálem sdržují. Takže napíšete, že od Petra Pavla bylo obrovskou mezinárodní botou zmiňovat se o internaci Japonců v USA za druhé světové války jako o příkladu jednání pro dnešek, přestože je to čin, za nějž se Spojené státy dnes hluboce stydí, a hned jste stoupenec Vladimíra Putina. A Jaroslavu Mikovi se děje totéž. Ale skutečnost je vždy složitější (JČ) :

Přátelé,

když opakovaně veřejně sděluji, že v případě zabitého romského kluka v Brně nelze na ukrajinské občany uplatňovat primitivní princip kolektivní viny, jsem některými Romy označován za někoho, kdo je proti Romům a stojí na straně Ukrajinců, píše Jaroslav Miko.

Ne, já stojím pouze na straně zdravého rozumu v souladu s mým vlastním svědomím.
Když veřejně uvádím, že romská komunita je frustrovaná a oprávněně pociťuje nespravedlnost, například v tom, že český stát a značná část majority pomáhá více ukrajinským běžencům než českým Romům ve smyslu dlouhodobé nespravedlnosti a nerovnosti, přičemž zdůrazňuji, že za tento stav nenesou vinu samotní ukrajinští běženci, jsem prozměnu z části majority označován za někoho, kdo je proti ukrajinským uprchlíkům a kdo je xenofob.

Holt s některými jedinci je to jak s malými dětmi. S tím těžko něco nadělat.

Každopádně kdyby někdo z vás měl dnes chuť a čas, tak od 22:30h budu mít prostor na CNN Prima NEWS v pořadu Pavlíny Wolfové 360° ještě ty věci dovysvětlit.

Do studia by měl společně se mnou dorazit ještě nějaký můj oponent, tak jsem zvědav, kdo to nakonec bude.

Držte mi palce!

Díky.😉

 17911

Brněnské déjà vu - Praha ruší sociální bydlení

17. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Motto: Koho si zvolíte, toho pak máte. Když si zvolíte stranu, která má v programu třeba likvidaci židů, nemůžete být překvapeni, že to pak realizuje. Jenže většině voličů v ČR to prostě nevadí. Tak je to se vším. (JČ)

Jako člen výboru pro bydlení hlavního města Prahy jsem tento týden dostal na stůl návrh na změnu pravidel přidělování bytů. Co jsem si v nich přečetl mě rozčílilo doběla. A říkám si, tohle už jsem někde zažil - podobným způsobem totiž zničila ODS naše projekty sociálního bydlení v Brně, píše Martin Freund.

Tahle pravidla totiž působí, jakoby je psal na objednávku někdo, jehož primární motivací není pomoci lidem v nouzi, ale pomoci hlavně sobě. Je v nich totiž zcela neomezený prostor pro libovolný klientelismus a korupci.
 
Není tu ani stopy po jakémkoli bodovacím systému, jakákoli snaha o férovost. Přidělení, nebo nepřidělení bytu radě doporučí pracovní skupina paní Udženiji. Své rozhodnutí nemusí žádným způsobem zdůvodňovat, není ničemu a nikomu odpovědná.




Ukrajina: Těžiště války se přesouvá na jih, sděluje ukrajinská ministryně

16. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Kompliace záběrů z Chersonského regionu po protržení hráze v Nové Kachovce:


Ukrajinské síly dělají pokroky a mají mnohem méně mrtvých než Rusko

Těžiště bojů na Ukrajině se přesunulo na cestu k Mariupolu, kde ukrajinská ofenziva pomalu zatlačuje ruské síly a britské tanky Challenger jsou připraveny zapojit se do boje.

Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, uvedla, že nejaktivnější boje již neprobíhají v okolí Bachmutu na východě Doněcké oblasti, ale na jihu a konkrétně ve směru dvou pobřežních měst Berďansk a Mariupol.

 16451

Tsunami finančních podvodů na Instagramu, Facebooku a WhatsAppu

16. 6. 2023

čas čtení 8 minut


Zásadní požadavky na společnost Meta, aby omezila nárůst podvodů na svých platformách, které budou letos britské domácnosti stát 250 milionů liber (6,8 miliard Kč).

 
Gigant v oblasti sociálních médií Meta čelí rostoucímu tlaku britských poslanců, spotřebitelských skupin a britského bankovního sektoru kvůli tomu, že nedokázal zabránit "tsunami" podvodů na Facebooku, Instagramu a WhatsAppu, kde Britové každý den přicházejí o částky, které jim "změní život".

Vyšetřování deníku Guardian odhaluje lidské příběhy, které se skrývají za podvody na platformách společnosti Meta, a tento týden zveřejněný celostátní odhad předpovídá, že neschopnost technologické firmy potlačit podvody bude britské domácnosti v roce 2023 stát 250 milionů liber.

Ruská agrese na Ukrajině: 150 dětí bylo uneseno z Luhanska a odvezeno do Ruska, sděluje Ukrajina

16. 6. 2023

čas čtení 13 minut

- Ukrajinský diplomat Olexander Ščerba na Twitteru upozorňuje, že   v Kyjevě přichází letecký poplach v době, kdy Ukrajina vítá mírovou delegaci z Afriky. "Sirény teď. Putin vítá v Kyjevě africké vedoucí představitele."

- Vysoce postavený ruský generál, který byl v úterý zabit při ukrajinském raketovém útoku v Záporožské oblasti, byl podle britského ministerstva obrany v době své smrti pravděpodobně zastupujícím velitelem 35. ruské kombinované armády (CAA).

Ministerstvo ve své poslední zpravodajské zprávě uvedlo, že generálmajor Sergej Gorjačev, náčelník štábu CAA, byl "téměř jistě" zabit při úderu na velitelské stanoviště na jihu Ukrajiny.

V úterý potvrdil smrt ruský představitel dosazený na Ukrajině Vladimir Rogov a vyjádřil soustrast.

Britské ministerstvo obrany ve své zprávě zveřejněné na Twitteru uvedlo, že Gorjačev je prvním potvrzeným ruským generálem zabitým na Ukrajině v tomto roce.

Vzhledem k tomu, že jmenovaný velitel 35 CAA, generálporučík Alexandr Sančik, údajně vyplňoval mezeru ve vyšším velitelství, existuje reálná možnost, že Gorjačev byl v době své smrti zastupujícím velitelem armády.
 
Ministerstvo uvedlo, že Gorjačevova smrt "pokračuje ve válečném historii, která je pro 35. CAA složitá i kontroverzní".

    V březnu 2022 byly tyto složky armády přítomny masakru civilistů v Buče a v červnu 2022 byly síly z velké části zlikvidovány poblíž Izjumu.



 17737

Žádost o výpis z důchodového účtu (veřejný dopis)

16. 6. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 6 minut

Ing. Marian Jurečka
Ministr práce a sociálních věcí ČR

Vážený pane ministře,

nevím jak se to stalo, ale život mi pomalu uběhl a najednou jsem se ocitl ve věku, kdy většina lidí odchází do důchodu. Je mi 66 let a nárok na český starobní důchod jsem získal dosažením věku 62,5 let, tedy koncem června 2020. Od té doby, tj. celé tři roky po dosažení důchodového věku, mi nebyla ČSSZ schopna správně stanovit můj starobní důchod na základě platby do třech systémů ve třech zemích, pořád pracuji. To dokládá, jak je tato, Vámi řízená, organizace obecně neschopná.

 19357

Británie, Dánsko, Nizozemsko a Spojené státy přesouvají stovky raket pro systémy protivzdušné obrany na Ukrajinu

16. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Londýn, Kodaň, Amsterdam a Washington uzavřely partnerství, aby Kyjivu co nejdříve poskytly systémy protivzdušné obrany. Jak je uvedeno ve společném prohlášení čtyř zemí, které ve čtvrtek rozeslalo ministerstvo obrany Spojeného království, dodávky již začaly a měly by být dokončeny v nadcházejících týdnech.

HRW: Pod vodou, v okupaci

16. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

 


Obyvatelé Ruskem okupovaných Olešek na Ukrajině věděli, že se musí dostat pryč, když kolem nich stoupala voda ze zničené přehrady Nová Kachovka, píše Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch ve svém denním přehledu událostí.

A to rychle.

Posbírali si osobní věci, které mohli, naskákali do aut a vydali se do vyšších poloh.

Když však dorazili na kontrolní stanoviště, ruští vojáci jim řekli: "Vy jste přece čekali, že se vrátí Ukrajina? Vraťte se a čekejte dál."

Přehrada byla zničena 6. června brzy ráno a odpoledne už okupační úřady město odřízly. Ruské síly v podstatě uzavřely lidi uvnitř záplavové zóny. Nikdo nesměl ven.

A nikdo nesměl ani dovnitř. Obyvatelům Olešek přišli na pomoc dobrovolníci, ale ruští vojáci jim vstup do města zablokovali.

Auta v Praze - zase!

16. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



 19385

Západní firmy se vyhýbají ruskému Davosu, jeho prestiž se vytrácí

16. 6. 2023

čas čtení 6 minut

 

Každoroční akce, v jejímž čele stojí Vladimir Putin, je od invaze na Ukrajinu označována za "naprosto toxickou".

Západní firmy se téměř všeobecně vyhýbají každoroční události nazvané "ruský Davos", které předsedá Vladimir Putin. Je to jasným symbolem mezinárodní izolace Ruska po více než 15 měsících od jeho plné invaze na Ukrajinu.

Jeden z bývalých účastníků Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra (SPIEF) označil pozvání na toto fórum za "naprosto toxické" a přirovnal je k pozvání na každoroční sraz zločinecké organizace Spectre, kterou vedl úhlavní nepřítel Jamese Bonda Ernst Blofeld.

Až bude mít Putin v pátek plenární projev, budou podle této osoby "nejoblíbenější místa v zadní části místnosti".

Utopení uprchlíci v Řecku: V podpalubí ztroskotané lodi bylo nejméně sto dětí

16. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Ztroskotání lodi v Řecku: V podpalubí bylo až 100 dětí, sdělují přeživší

V podpalubí  byly i ženy, přičemž se obávají, že počet 78 dosud potvrzených mrtvých by se mohl zvýšit na stovky.
 

Přeživší z přeplněné rybářské lodi, která se ve středu převrátila a potopila u řeckého pobřeží při jedné z nejhorších katastrof ve Středozemním moři za poslední roky, sdělili lékařům a policii, že v podpalubí plavidla cestovaly ženy a děti.

Bylo potvrzeno osmasedmdesát mrtvých, ale panují obavy, že počet obětí může jít do stovek.Mezi zachráněnými nejsou žádné ženy a děti.

Jeden Egypťan řekl v Channel 4 News, že je zděšen, že nemůže najít manželku. Má trvalý pobyt a pracovní povolení v Německu, avšak Německo odmítlo do země vpustit jeho manželku. Pokusili se tedy o překročení moře lodí z Libye.

 18925

"Ruské elity stále více ignorují globální oteplování"

16. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruské elity, politické i akademické, se nezaměřují na hrozbu změny klimatu, protože stále větší počet jejich příslušníků věří, že k příštím desetiletí dojde k ochlazování. A tak tvůrci politik mohou údajně zapomenout na jakékoli dlouhodobější důsledky, říká vedoucí laboratoře pro studium změny klimatu na Severovýchodní univerzitě Nikita Tananajev.

 19486

Tisková zpráva:

Vlády zneužívaly software ke špehování občanů. Kolaja žádá jasná pravidla

16. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

V několika členských zemích Evropské unie byl zneužit špehovací software, takzvaný spyware, ke sledování opozičních politiků, novinářů či aktivistů. K takovému závěru došel speciální vyšetřovací výbor Evropského parlamentu PEGA ve zprávě, kterou dnes europoslanci schválili na plénu. Podle vyšetřovacího výboru, na jehož práci se podílel i pirátský europoslanec Marcel Kolaja, je proto třeba nastavit jasná pravidla, díky kterým by vlády nemohly technologie zneužívat ke sledování novinářů či opozičních politiků.

 19040

Tisková zpráva:

Obvinění proti nezletilým Ukrajincům jsou cynická, říká europoslankyně Gregorová

16. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Europoslanci volají po okamžitém propuštění dvou nezletilých Ukrajinců, Tihrany Ohannisjana a Mykyty Chanhanova. Schválená rezoluce dále požaduje umožnit jim bezpečný návrat na území kontrolované ukrajinskou vládou. Ruský režim chlapce na konci května obvinil z údajné špionáže. Dle ukrajinská organizace pro lidská práva Media Initiative for Human Rights byl minimálně jeden z nich mučen během výslechu. 

 19888

Proč je ukrajinská protiofenziva nejtěžší cestou k vítězství

16. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Minulý víkend ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil to, co se ukázalo v předchozích dnech: Ukrajinská ofenzíva proti Rusku začala. Rodící se kampaň je vedena na široké frontě, přičemž ukrajinské ozbrojené síly útočí na Rusy na jihu a východě země. Během prvního týdne bylo podle ukrajinské vlády osvobozeno sedm vesnic a 90 kilometrů čtverečních území, napsal australský generálmajor Mick Ryan.

 20068

Jak vysychala "měkká moc" ruského impéria

16. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Na začátku invaze na Ukrajinu již byla velká část ruského vlivu v bývalém Sovětském svazu ztracena. Během třiceti postsovětských let se "mírové" metody vyčerpaly - a jejich nahrazení ryzím násilím se stalo logickým, píše Sergej Šelin.

 20393

Pokud sociální demokracie chce objevit Západ, bude to pro ni hodně hořké

16. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Viděl jsem právě obrázek s nějakými smějícími se lidmi, mladými lidmi, a je tam napsáno: „Jsme socdem, jako na Západě!“. Co tím je vlastně míněno „jako na Západě“? Na Západě sociální demokracie vládne velkým městům a volí ji mladí, vzdělaní lidé. U nás měla sociální demokracie voličské zázemí v důchodcích na venkově a ztratila i je, ve prospěch Babiše.

 20413

Problém pana Nekuly nebyla komunikace

16. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem ve středu na Českém rozhlase poslouchal různé komentáře k rezignaci ministra Nekuly, měl jsem silný pocit, že se stalo módou vytýkat vládě a vládním politikům jenom nedostatky v komunikaci. V zásadě všechno dělají dobře, jen to neumějí komunikovat. Nekulu prý nahradí „zkušený politik“, bývalý šéf KDU-ČSL Marek Výborný, tak třeba ten komunikovat bude umět.

Jak se likviduje infrastruktura

15. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Co se nám děje před očima?

15. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Vidím zavírání ubytovny v Praze - Michli k 30.6. 3023. Tuto ubytovnu zajistil  bývalý ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček. S jeho odchodem a nástupem nového vedení se však těsně před dovolenými, v hezkém počasí, potichu, tato životně důležitá ubytovna uzavře.


Lubomír Zaorálek na" mrtvém" sjezdu naprosto zničené nejstarší české levicové strany ´citoval George Orwella: "Nejtěžší je pochopit to, co se nám děje přímo před očima." Pro mne asi nejzajímavější věta celého sjezdu.

V mém oboru sociální práce je nejvíce vidět uzavřený kruh vlastně spokojených, smířených lidí v systému jednotlivých center, organizací, úřadů, institucí, který jim umožňuje snesitelný život za to, že již všichni společně několik desítek let budujeme sociální Potěmkinovy vesnice, které jako cvičené opičky předvádíme za účasti politiků veřejnosti.


Obavy: Letošní rok bude zřejmě nejteplejší v historii

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

První údaje ukazují, že červnové teploty dosáhly rekordních hodnot před příchodem jevu El Niño, který bude mít podle odborníků výrazný vliv na oteplování.

Globální teploty se tento měsíc zvýšily na rekordní hodnoty, což je zlověstné znamení v klimatické krizi před sílícím jevem El Niño, který by mohl potenciálně způsobit, že se rok 2023 stane nejteplejším rokem v historii.

Předběžné průměrné globální teploty naměřené v červnu jsou téměř o 1 °C vyšší než hodnoty, které byly dříve zaznamenány ve stejném měsíci od roku 1979. Ačkoli měsíc ještě není kompletní a nemusí stanovit nový červnový rekord, klimatologové tvrdí, že následuje vzorec sílícího globálního oteplování, který by mohl vést k tomu, že tento rok bude označen za nejteplejší v historii a překoná rok 2016.



 17703

Británie: Boris Johnson uvedl poslance v omyl v kauze Partygate, konstatuje parlamentní zpráva

15. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Zatracující zpráva parlamentní komise popisuje, jak Boris Johnson uvedl parlament v omyl

Podle této nadstranické komise by bývalému premiérovi hrozilo 90denní suspendování, kdyby minulý týden ve vzteku nad těmito zjištěními neodstoupil


Boris Johnson záměrně uvedl parlament v omyl kvůli kauze Partygate a byl součástí kampaně, jejímž cílem bylo zneužít a zastrašit poslance, kteří ho vyšetřovali, konstatuje dlouho očekávaná zpráva výboru pro výsady britské Dolní sněmovny.


Ruská agrese na Ukrajině: NATO kritizuje "bezohlednou" jadernou rétoriku Moskvy a varuje, že konflikt je v "kritickém" bodě

15. 6. 2023

čas čtení 17 minut

Kyjev hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany
konstatuje, že došlo k "trvalému postupu ozbrojených sil"
 
- Ukrajina hlásí pokrok v protiofenzívě navzdory odporu Ruska

Kyjev ve čtvrtek ohlásil pokrok v nově zahájené protiofenzívě, a to i přes silný odpor ruských jednotek.

Na brífinku to řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Malyar:

"Ozbrojené síly jdou postupně, ale vytrvale. Zároveň nepřítel klade silný odpor [na jižní frontě]."

Kolem frontového ohniska Bachmut "nepřítel stahuje další rezervy a ze všech sil se snaží zabránit postupu ukrajinských sil", uvádí agentura AFP.

Přesto Maljar hlásí postup o více než tři kilometry v oblasti Bachmutu.

Oleksiy Gromov z generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že ukrajinské síly znovu dobyly sedm osad a více než 100 km2 území.

Rusko tvrdí, že všechny ukrajinské útoky odrazilo.

 -Předseda ukrajinské Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk uvedl, že Evropský parlament očekává, že summity ve Vilniusu a Washingtonu v nadcházejících měsících budou znamenat začátek vstupu Ukrajiny do NATO poté, co byla silně podpořena integrace země do euroatlantického společenství.
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že vojáci, kteří přišli o život, nezemřeli zbytečně, protože Ukrajina porazí Rusko. Řekl, že Ukrajinci uctí jejich památku tím, že zvítězí a "budou žít ve svobodě".




 

 20410

Systém 4. kx

15. 6. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Bohumil Kartous nedávno upozornil v Britských listech na, zdá se, skvělou publikaci REKRUT 244. Je dobré si ji přečíst. Jako hodně volné pokračování románu „1984“, zasazené ale do technologií, které už Orwell odhadovat nemohl. Hledá a částečně i odhaluje, co je v životě skutečné, co důležité, co je iluze, co manipulace, co rizika přemrštěné závislosti na technologiích, co sebedestrukce, jaký je význam jedince, jaká je moc strachu, co je cílem koho a proč tomu tak je.

Ruské síly se brání ukrajinské protiofenzívě v "extrémně tvrdých" bojích

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Lidé pod troskami v Kramatorsku:

Kyjev a západní zdroje vydaly pesimistické hodnocení situace poté, co Moskva smrtícím raketovým úderem zasáhla zásobovací linie v Oděse

Kyjev prohlásil, že jeho jednotky bojují pod ruskou "leteckou a dělostřeleckou převahou", střely s plochou dráhou letu zaměřené na zásobovací linie ukrajinské protiofenzívy zabily tři lidi pracující na noční směně ve skladu ve městě Oděsa na jihu země.

Náměstkyně ministra obrany země Hanna Maliar uvedla, že za posledních 24 hodin, během nichž byl postup ukrajinských sil měřen pouze ve stovkách metrů, je schopna hlásit jen částečné úspěchy na východě a jihu.

Západní představitelé v jednom z prvních hodnocení ukrajinské protiofenzívy, která byla zahájena 4. června, dodali pochmurný tón, když informovali, že Ukrajina utrpěla značné ztráty a jen pomalu postupuje směrem k hlavní obranné linii Ruska.
 

 18568

"Všechny těhotné ženy jsou v nebezpečí": protesty v Polsku po úmrtí nastávající matky v nemocnici

15. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

(Česká vláda se s polskou vládou, působící smrt těhotných žen, bratříčkuje)

Ombudsman rozhodl, že nemocnice v Novém Targu neinformovala 33letou Dorotu Lalikovou o tom, že její život je v ohrožení a že by ji mohl zachránit potrat.
 
"Přestaňte nás zabíjet," skandovali dnes večer protestující po celém Polsku a požadovali legalizaci potratů poté, co se do médií dostaly zprávy o květnovém úmrtí těhotné ženy v nemocnici.

Polský ombudsman pro práva pacientů Bartłomiej Chmielowiec v pondělí uvedl, že nemocnice Jana Pavla II. měla 33leté Dorotě Lalikové sdělit, že její život lze zachránit potratem. Nemocnice porušila její práva tím, že jí tuto informaci neposkytla, rozhodl ombudsman.

Žena zemřela v nemocnici v Novém Targu na jihu země 24. května, tři dny po přijetí.

 19475

U Řecka se potopila loď s uprchlíky, utonulo nejméně 79 lidí

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Nejméně 79 lidí zahynulo a stovky dalších se pohřešují při nejsmrtelnějším letošním ztroskotání lodi s migranty u Řecka


Oběti, téměř všichni muži z Afghánistánu a Pákistánu, se utopili, když se u jižního Peloponésu převrátila velká loď s vlečnými sítěmi, na které cestovali.

Nebylo jasné, kolik cestujících se pohřešuje z plavidla, které vyplulo z východní Libye a mířilo do Itálie.

Do večera vyhlásila řecká prozatímní vláda na počest této tragédie třídenní státní smutek.

"Počet mrtvých dramaticky stoupá a každou hodinou se zvyšuje," uvedl jeden z řeckých úředníků. "Spekuluje se, že na palubě bylo až 600 lidí, ale to se nepotvrdilo. Loď je pod vodou. Potopila se."

Podle něj bylo ve středu odpoledne zachráněno asi 104 cestujících.

- "Matky směrem k našim člunům házejí svá nemluvňata." Britští námořní záchranářští dobrovolníci zachraňují lidi už 199 let:

Vědci vytvořili syntetická lidská embrya. Ale co regulace?

15. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Tento vědecký úspěch  by mohl pomoci při výzkumu genetických poruch, ale vyvolává vážné etické a právní problémy


Vědci vytvořili syntetická lidská embrya pomocí kmenových buněk, což je průlomový pokrok, který obchází  potřebu vajíček nebo spermií.

Vědci tvrdí, že tato modelová embrya, která se podobají embryím v nejranějších stádiích vývoje člověka, by mohla poskytnout klíčový pohled na dopad genetických poruch a biologické příčiny opakovaných potratů.

Práce však také vyvolává závažné etické a právní otázky, protože laboratorně vypěstované subjekty nespadají do působnosti současné legislativy ve většině  zemí.

30364

Nálet holubího intelektuála Daniela Vávry na téma vzdělávání

Apolitické školy a neposkvrněné početí

15. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Představa některých lidí o tom, že škola je apolitická, vychází z určitého právního a občanského analfabetismu, který je rozšířen právě díky tomu, že se školní vzdělávání nevěnuje tomu, čemu se ze zákona věnovat má. Citace ze školského zákona, paragraf druhý...

 17274

Nejvyšší íránský vůdce otevírá prostor pro uzavření jaderné dohody se Západem

15. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Dne 11. června pronesl íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí významný projev ke skupině vědců, odborníků z íránského jaderného průmyslu. Ocenil jejich úspěchy a opatrně schválil možnost dohody se Západem ohledně jaderného programu, avšak také zdůraznil důležitost zachování íránské jaderné infrastruktury, píše na webu Responsible Statecraft Sina Toosi.

31536

K nové vizuální identitě české sociální demokracie...

Make guillotine great again?

15. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

S nostalgií vzpomínám na dobu, kdy nádražáci nosili modré uniformy se zlatými knoflíky. S hořkostí zase na to, jak policisté nechodili v ulicích českých měst vybavení jako okupační armáda, v overalech a s taktickými vestami, ale vystačili si s polobotkami, kalhotami s pukem, košilí a placatou čepicí. A podobný pocit se mě zmocnil, když jsem viděl nový název a logo ČSSD, teď vlastně Socdem. Růži nahradila „gilotina“, zmizel název, který pořád odkazoval k tradičnímu jménu Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická. 

29538

Přečetli jsme jinde

Deník Referendum: Prodej Parlamentních listů nepředznamenává změny. Nový majitel sponzoroval SPD

15. 6. 2023

čas čtení 4 minuty


Změna vlastníka nejvlivnějšího českého dezinformačního média nepředznamenává změnu. Oba majitelé se zaštiťují floskulemi o „svobodě projevu“, jimiž zřejmě míní právo pokračovat v šíření lží, manipulací a propagandy. 
Nejvlivnější česká manipulativní platforma změnila majitele. Většinový podíl v internetových Parlamentních listech totiž odkoupila od podnikatele Iva Valenty dvojice Marek Španěl a Slavomír Pavlíček, kteří spolu dříve založili herní studio Bohemia Interactive a kteří už dříve investovali do týdeníku Echo či do zpravodajského Radia Zet. Změny v profilu čekat podle expertů nelze. Pavlíček v roce 2021 před sněmovními volbami podpořil statisícovými částkami Okamurovu SPD a pravicové Svobodné. A Parlamentní listy budou podle něj pokračovat ve své strategii „vydáváme všechno“. Menšinový podíl v Parlamentních listech zůstává mediálnímu podnikateli Michalovi Voráčkovi, Jiřímu Čermákovi a Janu Holoubkovi.

14404