Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zničila ruský muniční sklad v Chersonu, sděluje představitel Oděsy

18. 6. 2023

čas čtení 12 minut
 
Představitelé Oděské vojenské správy označují sklad poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk za "velmi významný

- Ukrajinské síly zničily muniční sklad v obci Rykove - oficiální představitel


Serhij Bratčuk, mluvčí Oděské vojenské správy, v neděli uvedl, že ukrajinské síly zničily "velmi významný" muniční sklad poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk v jižní Chersonské oblasti.

"Naše ozbrojené síly zasadily ráno řádný úder - a velmi hlasitý - v obci Rykove v Heničeském okrese na dočasně okupovaném území Chersonské oblasti," uvedl Bratčuk v nedělním ranním videoposelství. "Byl tam velmi významný muniční sklad. Byl zničen."


Ukrajinská média zveřejnila videa, na nichž je vidět obrovský oblak kouře stoupající daleko na obzoru se zvuky výbuchů a hořících projektilů letících k nebi.

Rykove se nachází na železniční trati asi 20 km od Heničeska, přístavního města u Azovského moře na jihu Ukrajiny, které je od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 okupováno kremelskými silami.

- Ukrajinské síly údajně převzaly kontrolu nad Piatičkami na záporožské frontě
Ruskem dosazený představitel tvrdí, že Ukrajina dosáhla na této bojové frontě prvního vítězství od zahájení protiofenzívy na začátku tohoto měsíce

Ruský vojenský bloger War Gonzo rovněž informoval, že ruské jednotky "opustily" vesnici Piatychatky na Záporožské frontě. Autor naznačuje, že Ukrajina v oblasti soustředila velké rezervy, především pěchotu, ale také "těžkou obrněnou techniku", a klade si otázku, zda Kyjev aktivuje své rezervy pro pravděpodobný velký útok v oblasti.

Pokud by se to potvrdilo, byl by to první ukrajinský zisk vesnice za téměř týden a významně by to znamenalo zjevnou eskalaci ofenzívy na nejpřímější cestě na Krym, ačkoli právě v této oblasti je ruská obrana považována za nejsilnější.

 
- Evropská unie urychluje dodávky zbraní na Ukrajinu, aby podpořila protiofenzívu země proti ruským silám, řekl šéf průmyslu EU Thierry Breton francouzskému deníku Le Parisien.
"Zintenzivníme naše úsilí o dodávky zbraní a munice - jedná se o válku vysoké intenzity, v níž hrají klíčovou roli," řekl Breton a přislíbil, že během příštího roku musí být dodán 1 milion zbraní velkého kalibru.
"Připravujeme se na to, že válka bude trvat ještě několik měsíců, nebo dokonce déle," dodal.

 
- Ukrajinské ozbrojené síly tvrdí, že v sobotu zabily přibližně 650 ruských vojáků, uvádí se v aktuálním prohlášení generálního štábu.

Odhadovaný počet mrtvých ruských vojáků od loňské invaze Moskvy tak Kyjev zvýšil na 219 820. Jejich údaje nebylo možné ověřit a mohou být aktualizovány.

Při ruských útocích na Ukrajině bylo za posledních 24 hodin zabito pět civilistů a osm jich bylo zraněno, včetně dvou dětí, vyplývá ze shrnutí aktualizací regionálních úřadů, které zveřejnil kyjevský Independent.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil rovněž uvedl, že včera bylo zničeno sedm ruských tanků a 23 obrněných vozidel.

- Ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko hovořila se Sophy Ridgeovou v pořadu Sky News o dopadech protiofenzívy a snahách o obnovu země.

V rozhovoru před konferencí o obnově Ukrajiny, která začíná ve středu v Londýně, uvedla, že každodenní a noční ostřelování nadále způsobuje spoušť a "masivní ničení kritické infrastruktury potřebné pro chod země".

Vasylenko uvedla, že obnova silnic je "v tuto chvíli největší výzvou", a dodala, že existuje asi 25 000 km silnic, které je třeba obnovit "právě teď, aby obce mohly nadále řádně fungovat".

Připomněla také situaci ukrajinských dětí, které tráví Den otců odloučeny od svých tatínků. "Zatímco Spojené království a celý svět slaví Den otců, na Ukrajině a miliony dětí jsou odděleny od svých otců, kteří buď bojují na frontě, nebo jsou ukrajinské děti venku v zemích, jako je Spojené království, kde hledají útočiště, zatímco jejich otcové zůstávají připraveni k boji na Ukrajině," řekla.

Vasylenko uvedl, že protiofenzíva se dotýká všech obyvatel země, i těch, kteří jsou daleko od fronty. "Je to intenzivní. Pokaždé, když Ukrajina získá převahu ve válečné zóně ... [Rusko] vypouští rakety a drony na mírová města na západní Ukrajině a zejména na hlavní město Kyjev. Takže celá země je teď ve velmi napjaté situaci, protože ať už bojujete a žijete v bojových zónách, nebo žijete v Kyjevě, nebo žijete na západní Ukrajině, stále čelíte ruské agresi."

 
V Gruzii situaci na Ukrajině pozorně sledují

V okolí gruzínské vesnice Churvaleti se ruská okupace může plížit vpřed po několika metrech, často uprostřed noci. Často začíná čárou vyoranou přes pole. Pak se zhmotní zelená značka, která varuje lidi, aby ji nepřekračovali. Pak se objeví drát.

Churvaleti leží na jižním okraji Jižní Osetie, separatistického regionu, který ruská vojska okupují od pětidenní války s Gruzií v roce 2008, jež se ukázala být generálkou na Ukrajinu. Moskva, která je nyní v defenzivě po Putinově zpackané invazi na Ukrajinu, přesunula z Osetie vojáky a vybavení.

Na dvou vojenských základnách vybudovaných v kopcích na obou stranách Churvaleti je vidět jen málo vojáků. Gruzínci se však obávají, že pokud by Rusko na Ukrajině zvítězilo, Putinovy síly se vrátí, aby si z Gruzie ukously další sousto, nejspíše s úmyslem pohltit zemi celou.

Hranici vyznačující rozsah ruské okupace zatím sledují pozorovatelé EU, kteří hlídkují v tmavomodrých toyotách a hledají nové známky "hraničení", což je jejich výraz pro neustálé zpevňování hranic.

"Obvykle to začíná měkkým ohraničením: příkopy, stuhy na stromech, které ukazují vymezení dvou různých míst," řekl Klaas Maes, mluvčí monitorovací mise. "Pak se přejde k tvrdé hranici, kdy se z příkopů stanou ploty, z plotů ostnaté dráty a ostnaté dráty se pak opevní dalšími strážními věžemi."


- Podle informací Kyjeva a Moskvy vzrostl počet obětí záplav způsobených zničením přehrady Kachovka na 16 na Ukrajině a 29 na územích kontrolovaných Ruskem.

V sobotu pozdě večer ukrajinské ministerstvo vnitra na svém kanálu Telegram uvedlo, že ze zaplavených oblastí v Chersonské a Mykolajivské oblasti bylo evakuováno více než 3 600 lidí, 31 lidí se stále pohřešuje a asi 1 300 domů zůstává zaplaveno.

Andrej Alexejenko, předseda Ruskem dosazené správy v Moskvou okupovaných částech Chersonské oblasti, v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram uvedl, že počet obětí stoupl na 29 osob.

Tým mezinárodních právních expertů, který pomáhá ukrajinské prokuratuře při vyšetřování, v pátek v předběžných závěrech uvedl, že je "vysoce pravděpodobné", že kolaps v ukrajinské Chersonské oblasti byl způsoben výbušninou.

- Podle britského ministerstva obrany se těžké boje nadále soustřeďují v Záporožské oblasti, západní Doněcké oblasti a v okolí Bachmutu

Uvádí, že obě strany utrpěly vysoké ztráty, přičemž ruské ztráty jsou pravděpodobně nejvyšší od vrcholu bitvy o Bachmut v březnu.

- Mezitím ruská BBC a zpravodajský portál Mediazona pokračují ve shromažďování údajů o ztrátách, které utrpěla ruská armáda na Ukrajině

Od jejich poslední aktualizace ze 4. června přibylo na seznamu obětí 1 058 jmen. Dvoutýdenní celkový počet je nižší než v době aktivních bojů o Bachmut, ale stále shromažďují jména z tohoto období.

Do 16. června ověřili smrt 251 ruských důstojníků s hodností podplukovníka nebo vyšší.

Většina padlých v boji pochází ze Sverdlovské a Čeljabinské oblasti, Baškirska, Burjatska a Volgogradské oblasti.

Úřady upozorňují, že skutečný počet mrtvých je mnohem vyšší a počet vojáků pohřešovaných v boji nebo zajatých není znám.


- Vladimir Putin v sobotu poskytl africkým představitelům prosazujícím jednání mezi Kyjevem a Moskvou seznam důvodů, proč jsou podle něj mnohé z jejich mírových návrhů scestné, odmítl tak plán, který Kyjev již z velké části také odmítl.
Afričtí představitelé se snažili dosáhnout dohody o řadě "opatření k budování důvěry" a ruskému prezidentovi sdělili, že nastal čas jednat o ukončení bojů, které podle nich poškozují celý svět.

    Po prezentacích prezidentů Komor, Senegalu a Jihoafrické republiky Putin zpochybnil předpoklady plánu. Zopakoval své stanovisko, že konflikt začala Ukrajina a její západní spojenci, a uvedl, že Rusko nikdy neodmítalo rozhovory s ukrajinskou stranou, ale ty byly blokovány Kyjevem. Moskva tvrdí, že jakýkoli mír musí umožnit "novou realitu", což znamená její deklarovanou, ale celosvětově neuznanou anexi pěti ukrajinských provincií, z nichž čtyři ovládá jen částečně - což Lyjev odmítá.

    Jihoafrický prezident řekl Putinovi, že boje musí skončit. "Tato válka musí být urovnána ... jednáním a diplomatickými prostředky," řekl Cyril Ramaphosa po jednání na předměstí Petrohradu.

- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar potvrdila, že vojáci "se aktivně zapojují do přesunů" s cílem postoupit do protiofenzívy na jihu země. Ukrajinské síly v okolí Bachmutu, který Rusko dobylo minulý měsíc, se snažily vytlačit ruské jednotky z předměstí zničeného města.

-  Dva lidé zemřeli po ruském raketovém úderu na vesnici v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl regionální gubernátor Oleh Synehubov. Synehubov na Telegramu uvedl, že ruské síly ostřelovaly vesnici Huryiv Kozachok. Protitanková řízená střela zasáhla automobil jedoucí směrem k obci, která se nachází nedaleko hranic s Ruskem.

- Podle zdroje agentury Reuters se očekávalo, že Jens Stoltenberg bude požádán, aby zůstal generálním tajemníkem NATO i další rok. Stoltenbergovo funkční období bylo již třikrát prodlouženo a v září má po devíti letech odstoupit. Nor měl širokou podporu a nadále byl efektivním lídrem, uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Šance, že Stoltenberg bude požádán, aby zůstal, se zvýšily s blížícím se summitem NATO ve Vilniusu, protože spojenci se obávají jakéhokoli projevu nejednoty během ruské války na Ukrajině.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil vojenskou továrnu na západní Sibiři a zdůraznil potřebu "udržet zvýšenou výrobu tanků", uvedlo ruské ministerstvo obrany. Agentura France-Presse uvedla, že podle Šojgua je to nutné "k uspokojení potřeb ruských sil provádějících speciální vojenskou operaci" na Ukrajině.

-  Moskva uvedla, že vojáci zničili tři bezpilotní letouny zaměřené na ropnou rafinerii v jižní pohraniční oblasti Brjansk. Oblastní gubernátor Alexandr Bogomaz řekl: "Ruské systémy protivzdušné obrany odrazily noční útok ukrajinských ozbrojených sil na ropnou rafinerii Družba v okrese Novozybkov. Díky profesionalitě našich vojáků ... byly zničeny tři letecké drony."

- Vladimir Putin potvrdil, že Rusko rozmístilo v Bělorusku první tranši taktických jaderných zbraní. Uvedl, že jaderné zbraně budou použity pouze v případě ohrožení existence ruského státu. V pátečním projevu na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru ruský prezident rovněž uvedl, že existuje "vážné nebezpečí", že by vojenská aliance NATO mohla být dále zatažena do války na Ukrajině.

Zdroj v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
3460

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023